Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'una sanitària en un Centre d'Atenció Primària

«Ens juguem la salut per poc més de 900 euros»: els MIR de Tarragona se senten «la mà d'obra barata» de Salut

Denuncien que alguns metges cobren 500 euros menys que abans | El Col·legi de Metges els reivindica: «Són el futur del nostre sistema de salut»

Pla general d'una sanitària en un Centre d'Atenció Primària
L'Atenció Primària ha hagut de suportar una forta càrrega de feina en els darrers mesos | Angel Ullate

A primera línia per poc més del sou mínim interprofessional de 900 euros. Aquesta és la situació que han viscut desenes de metges residents (MIR) de l'àrea metropolitana de Tarragona des de l'inici de la pandèmia  del coronavirus. Es confessen «esgotats físicament i mentalment» després de dos mesos llargs d'exigència màxima. La Covid-19, però, ha aflorat un seguit de desequilibris  que han deixat en una situació d'especial vulnerabilitat  els futurs metges del territori.

«Hem estat al peu del canó amb unes condicions laborals precàries, un salari reduït i amb la nostra formació  greument minvada», reclama un dels professionals afectats. Destaquen per activa i per passiva que «si hem escollit aquesta és per pura vocació  i en cap cas pels diners», però la butxaca els fa forat. Alguns dels MIR tarragonins estan rebent nòmines de 500 euros menys que en un mes normal. «I nosaltres també necessitem uns mínims per poder viure dignament!», reivindica una altra afectada.

Formacions perdudes i sou bàsic: els MIR de Tarragona, preocupats pel seu futur

La raó del desgavell econòmic  és senzilla: el sou final dels residents és un salari base i els complements de les guàrdies  que van afegint, com és el cas dels metges formats. A més anys de formació a l'esquena, els sous són progressivament més elevats. Però moltes d'aquestes guàrdies han quedat absorbides per l'emergència i han desaparegut del mapa. «Cosa que deixa a molts companys amb un sou final que no arriba a mileurista», lamenten.

Una sanitària treballa al CAP Sant Pere de Reus
La saturació dels professionals de la salut ha quedat palesa aquest 2020 | Angel Ullate

«Aquestes mancances  havien de ser compensades econòmicament amb un plus salarial», exposa una altra font afectada. «I això no ha passat». Confirmen que tampoc han rebut «el plus que ens pertoca per assumir més responsabilitats, ni tampoc el que compensa les hores de formació que hem perdut». Posen en tot moment per davant la urgència sanitària a la seva situació personal, però no amaguen que «ens sentim menystinguts, infravalorats». «Ens estem jugant la salut  dia rere dia per poc més de 900 euros!», s'exclamen.

Els residents no reben cap dels plusos salarials acordats i perden els ingressos de les guàrdies

Des del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) recorden que aquests metges residents «són el futur del nostre sistema de salut» i reivindiquen «la necessitat d'unes condicions dignes» per tal que la formació  dels professionals de demà sigui exitosa. «Per a un sistema sanitari de qualitat, és imprescindible que el procés de formació dels nostres metges  sigui curós i íntegre», asseveren.

Els futurs metges, lluny d'això, no amaguen la seva preocupació. «Si se'ns suspenen rotacions, se'ns fa servir de comodí  i es minimitza el seguiment i la tutorització de la nostra tasca, nosaltres sortim amb un dèficit formatiu innegable». Se'ls veu realment neguitosos. «I sense una formació òptima, temem que es pugui ressentir la qualitat de les nostres assistències  en el futur», lamenten.

Pla conjunt de sanitaris en protesta a les seves condicions laborals
Molts sectors del món sanitari han mostrat el seu malestar amb la gestió pública del sistema | Angel Ullate

Els MIR preveuen que «se'ns exigiran responsabilitats  que, ara per ara, ens van grans» i els amoïna que «aquesta feina de comodí vagi per davant de la docent i formativa». Se senten «la mà d'obra barata» del sistema sanitari i demanen que «s'equilibrin les desigualtats» que els deixa en la situació delicada que denuncien.

El Col·legi de Metges avisa: «Són el futur de la nostra salut pública»

El Col·legi de Metges  opina que «és important que es tingui en compte la versió dels futurs metges que estem formant» i alerta que «l'estiu es presenta amb un escenari de probable sobrecàrrega  a la vista». La sortida dels residents  d'últim any i la demora en l'entrada de la nova formada de primer —no s'incorporaran fins al setembre, quan l'habitual és fer-ho al maig— generaran uns mesos de poques mans per cobrir un pic elevat de feina, encara amb la incertesa  de saber com reaccionarà el virus a mitjà termini.

L'entrada d'un CAP de Tarragona, buida
El sector sanitari ha quedat exposat des de mitjans de març per una pandèmia sense precedents | Angel Ullate

«Tot ens fa preveure que ens tocarà assumir, entre els pocs que quedarem, una gran  càrrega assistencial  per cobrir tots els forats i totes les vacances  que es generen durant un estiu», alerten els residents. Insisteixen que acumulen un esgotament  notable sense marge per refer-se. «Tenim la vocació i la responsabilitat  de seguir al peu del canó, però estem a prop del límit», se sinceren.

Els metges residents temen una sobrecàrrega de feina durant els mesos d'estiu

Cal matisar, però, que aquesta no és una problemàtica exclusiva de la sanitat tarragonina i sindicats com Metges de Catalunya (MC) ja han denunciat públicament una situació similar a l'àrea de Barcelona, que titllen d'«abús». Retreuen que, a les ombres del nostre sistema de salut públic, tots els camins condueixen a Roma i tots els forats sanitaris condueixen «a l'econòmic comodí dels MIR».