Una metgessa de la província de Salamanca s'ha convertit en la segona sanitària de l'Estat que mor per coronavirus. Segons ha informat la Junta de Castella i Lleó aquest dimarts, es tracta d'una professional que es trobava en autoaïllament perquè presentava símptomes de covid-19.
La primera defunció entre el personal sanitari de l'Estat per coronavirus va tenir lloc la setmana passada al País Basc, on una infermera infectada va morir a l'hospital de Galdakao, a la província de Biscaia.
Un mes del primer positiu de coronavirus a Catalunya
El Departament de Salut va informar del primer cas de coronavirus a Catalunya el 25 de febrer. Un mes després, la situació a Catalunya, i al món, és radicalment diferent. S'han diagnosticat 9.937 casos i 516 persones han mort. Ara, la població, majoritàriament, no surt de casa i el sistema sanitari es transforma a gran velocitat per atendre els casos greus de covid-19.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) en va declarar la pandèmia l'11 de març. Les mesures per aturar els contagis es van precipitar a partir d'aquesta data i van culminar amb la declaració de l'estat d'alarma per part del govern espanyol el 14 de març: només es pot circular per comprar productes bàsics, anar al metge i a treballar o tenir cura de persones dependents.
Primers casos de coronavirus
El primer cas de coronavirus a Catalunya, confirmat el 25 de febrer, va ser el d'una dona que havia viatjat al nord d'Itàlia. El virus ja s'havia estès en alguns països més enllà de la Xina i la ciutat de Wuhan, on va començar l'epidèmia ara ja pandèmia.
L'endemà, amb un segon cas importat del virus a Catalunya, Salut preveu un «degoteig» de casos positius en els següents dies, sobretot per la ràpida propagació del virus al nord d'Itàlia. Les autoritats sanitàries assenyalen que aquest és un escenari que els preocupa relativament mentre els casos siguin importats i que la situació canviaria si se'n comencessin a detectar de comunitaris.
El divendres 6 de març mor la primera persona per covid-19 a Catalunya, una dona de 87 anys amb patologia prèvia. Aleshores hi ha prop d'una cinquantena de casos de covid-19 a Catalunya i la cosa comença a empitjorar fins a arribar a la situació actual.