IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El mètode Estivill pensat per fer dormir els nadons

Examinem de prop aquesta proposta conductista

Descobreix en què consisteix el mètode Estivill pensat per fer dormir els nadons
Descobreix en què consisteix el mètode Estivill pensat per fer dormir els nadons | Bitpadres

Avui en dia es tracta d’un mètode força conegut que s’ha arribat a popularitzar molt. Per aquesta raó, és molt probable que els pares o les mares hagin sentit a parlar alguna vegada del mètode Estivill. Si no saps de què es tracta, pots descobrir-ho més en profunditat amb l’ajuda de l’obra anomenada ‘Nen, a dormir’, un llibre que ha significat un gran canvi per a molts progenitors.

El conegut llibre ‘Nen, a dormir’, que detalla el mètode Estivill per fer dormir els nadons

Segur que tots els pares han sentit algun moment d’impotència quan no han pogut fer dormir el seu fill i han vist com els costava normalitzar els dies posteriors al naixement de l’infant. El llibre ‘Nen, a dormir’ parla del mètode Estivill i té la intenció de revolucionar les creences vinculades amb el descans dels menuts.

L’obra ha tingut un gran èxit de vendes en el seu àmbit, i ha esdevingut un dels mètodes per dormir amb més seguidors entre els progenitors que volen fer més fàcil el moment d’anar a dormir dels seus fills.

Es calcula que en aproximadament el 95% dels casos entre els usuaris d’aquest mètode que l’han aplicat amb rigor s’ha pogut posar en pràctica de manera exitosa. Fa una aposta forta perquè vol implementar un sistema destinat a ajudar a l’infant a establir el son com a hàbit, sense haver d’aplicar trucs diversos fins que encertem el més adequat, sense que es generin dependències que no són necessàries i sense que els nens agafin traumes.

Un mètode revolucionari pel que fa al son dels més menuts
Un mètode revolucionari pel que fa al son dels més menuts | Bitpadres

 

El fet de deixar que l’infant plori, entre els mètodes per dormir?

La proposta ambiciosa del mètode Estivill es fonamenta en allò que el doctor autor del mètode anomena com a «educar el son» dels infants. Estableix un sistema conductista en què parla de dur l’infant a l’habitació mentre encara està despert i de deixar-lo sol per tal que agafi el son sense cap altra ajuda.

Quan l’infant es posi a plorar per demanar atenció, cal que els progenitors deixin passar un minut abans d’anar-lo a trobar i, en comptes d’agafar-lo en braços o de mirar de consolar-lo, li hauran de parlar sense establir cap mena de contacte físic durant aproximadament 10 segons i, al final, l’hauran de deixar sol de nou, hagi parat de plorar o no.

Cal que els progenitors deixin passar un minut abans d’anar a veure el nen quan es posa a plorar
Cal que els progenitors deixin passar un minut abans d’anar a veure el nen quan es posa a plorar | Bitpadres

 

Realment, en què consisteix aquest mètode?

El mètode que ha dissenyat el doctor Estivill inclou diverses taules que comprenen determinats temps d’espera marcats de manera ben concreta per tal d’indicar l’instant en què els progenitors poden anar a trobar l’infant de nou i, d’aquesta manera, poden fer que gradualment el nadó es pugui acostumar a regular el malestar que li pot causar el fet d’haver-se d’estar sol fins que s’adormi.

El doctor Estivill, a més, afirma que en cas que les instruccions del seu llibre se segueixin al peu de la lletra no caldran més de set dies perquè a la casa tothom pugui dormir sense interrupcions. L’autor del llibre afirma que quan l’infant ja té 6 mesos, caldria que dormís sense estar sota l’atenció constant d’una persona adulta. Es tracta d’un objectiu ben ambiciós que es formula d’una manera que pot ajudar a seduir qualsevol mare o pare que estigui afectat per una privació del son, molt freqüent en els individus que tenen un fill petit.

Efectes que la manca de son pot produir en els més menuts

Un descans insuficient pot tenir diversos efectes negatius en els nens, i per això aquest mètode intenta evitar aquestes repercussions nocives de la manca de son en els més petits, igual que hi ha més mètodes dissenyats per dormir que volen solucionar un dels trastorns més recurrents que viu la societat.

No resulta estrany creure que els problemes relacionats amb el son tenen implicacions importants pel que fa al funcionament dels individus en el seu dia a dia. Ara bé, si tenim en ment que durant la nit el nostre cos aprofita per recuperar-se i que alguns processos únicament es produeixen mentre dormim, en els infants els efectes de dormir poques hores poden resultar encara més nocius.

En el cas dels més menuts, podem veure que tenen molta facilitat a l’hora de posar-se a plorar, i que es poden mostrar molt irritables. Aquest dèficit d’atenció es pot arribar a reproduir més endavant i pot tenir efectes negatius per al seu aprenentatge.

Els efectes de dormir poc poden ser més perjudicials en el cas dels nens
Els efectes de dormir poc poden ser més perjudicials en el cas dels nens | Bitpadres

 

Els infants poden tenir dificultats a l’hora d’establir relacions interpersonals, a banda de presentar problemes relacionats amb el fracàs escolar i el mal humor. Tinguin l’edat que tinguin, si els nens dormen poc també poden patir interferències negatives en el seu desenvolupament i, per això, el mètode del doctor Estivill prioritza solucionar de manera definitiva les alteracions relacionades amb el son dels menuts.

No cal oblidar, però, que com a pares som una figura fonamental del desenvolupament i la criança dels nens, que estem totalment implicats en aquest procés i que els efectes de la manca de son en els més petits també ens afecten a nosaltres i a la tasca que duem a terme amb ells.

Així, a banda de sentir esgotament, es pot produir un sentiment important de culpabilitat, algunes inseguretats o una dinàmica acusadora entre tots dos integrants de la parella que desgasti de manera considerable la relació sentimental que es té.

Tot i que no hi ha una fórmula única que sigui vàlida i efectiva a l’hora de procedir pel que fa a les tècniques més utilitzades per dormir, el mètode Estivill ens proporciona diversos plantejaments que ens poden enriquir per gaudir d’un estil propi enfocat a encarar els problemes que els nostres infants podrien tenir vinculats amb el fet d’adormir-se. 

No hi ha unes regles úniques i estrictes en el fet de criar els infants, sinó que més aviat es tracta de ser coherents entre els nostres objectius i valors i la forma que tenim d’exercir de progenitors. Si volem inculcar un hàbit de tipus saludable en els infants, hi ha aquest mètode que moltes persones han trobat efectiu i, per tant, el podríem tenir present com una opció que podria ajudar-nos a solucionar els problemes vinculats amb el son.


Comentaris

envia el comentari