Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos pastores alemanes

Els científics proposen un nou mètode per detectar el covid-19: Els gossos

Un grup d'investigadors de Londres està assajant un nou mètode que pot revolucionar la lluita contra la malaltia

Dos gossos pastors alemanys
Els gossos ensinistrats poden detectar malalties greus per l'olor | CatalunyaDiari

Conscients que les persones que tenen Covid-19 però no presenten símptomes són un dels principals factors de propagació de la malaltia, la detecció dels asimptomàtics per evitar nous contagis s'ha convertit en una nova prioritat per a les autoritats sanitàries en la nova fase de la lluita contra el Coronavirus.

Ara, un equip d'investigadors de la London School of Hygiene & Tropical Medicine juntament amb la Medical Detection Dogs i la Universitat de Durham, totes elles al Regne Unit, han anunciat una investigació en marxa tan sorprenent com prometedora i que pot donar amb la solució a la detecció massiva d'asimptomàtics.

Aquests investigadors estan ensinistrant gossos per poder detectar el virus en persones que poden haver desenvolupat la malaltia. La base de l'estudi se sustenta en la capacitat dels gossos per detectar la presència de càncer de pulmó i altres malalties de forma molt precisa gràcies al seu agut sentit de l'olfacte.

De moment, l'estudi es troba en fase de prova i el que es pretén aclarir primer és si el Covid-19 deixa un rastre d'olor corporal en la persona. La hipòtesi, basada en el coneixement d'altres afeccions respiratòries, és que sí que podran fer-ho.

Obre noves portes

Si la investigació arriba a bon port, pot obrir noves possibilitats en la resposta al Covid-19, ja que proposa que els gossos de detecció mèdica especialment ensinistrats poden complementar l'esforç per detectar la malaltia a llarg termini. Els gossos ensinistrats poden olorar fins a 250 persones per hora proporcionant un mètode ràpid i no invasiu.

I el més important és que poden detectar casos asimptomàtics. Els investigadors expliquen que l'entrenament de gossos implicaria fer-los olorar mostra de persones amb coronavirus i ensenyar-los a discernir les olors associades a la malaltia. Aquests animals poden identificar també als malalts per petits detalls com el canvi de temperatura a la pell.

Si l'estudi aconsegueix demostrar la seva hipòtesi, els gossos de detecció mèdica podrien diagnosticar la malaltia després de només 6 mesos d'entrenament. A llarg termini, els científics creuen que els gossos especialment entrenats podrien ser útils en espais com aeroports, on ensumarien als viatgers susceptibles d'haver contret la malaltia.

Tot i que cal agafar l'estudi amb totes les reserves que planteja una investigació en curs que encara no ha estat demostrada, la idea està avalada per diversos estudis que demostren l'eficàcia de l'olfacte dels gossos per detectar malalties greus, i podria ser una solució a els dubtes que plantegen els tests massius de detecció que fins ara han demostrat una baixa fiabilitat.