Una mujer con un pantalón que le va grande y al otro lado de la imagen un tenedor envuelto en una cinta métrica

El mètode OMAD: la nova tècnica per perdre pes que proposa una cosa molt arriscada

Coneguda com a «One Meal a Day», pot ser una opció arriscada per aprimar-se

Triar una dieta adequada és molt important, ja que no totes les dietes són iguals ni tenen els mateixos efectes al nostre organisme. Per això, abans de començar, ens hem d'informar bé sobre les característiques, els avantatges i els riscos. I és que un dels mètodes que ha guanyat popularitat els darrers anys és l'OMAD.

Com bé sabràs, al món de les dietes i els mètodes per perdre pes, sempre apareixen noves tendències que prometen resultats ràpids i efectius. Una és el mètode OMAD, també conegut com a «One Meal a Day» (menjar una vegada al dia).

Aquesta forma extrema de dejuni intermitent ha guanyat popularitat en els darrers temps. I consisteix a restringir la ingesta de calories a un sol àpat al dia, mentre es dejuna durant les altres 23 hores.

En què consisteix el mètode OMAD?

El mètode OMAD és senzill en el seu enfocament però extrem en la seva implementació. Implica consumir un únic àpat al dia, generalment al sopar, i abstenir-se de menjar qualsevol altre aliment durant la resta del dia.

Imatge de fons d'una superfície de fusta amb eines de cuina a sobre i a un costat una imatge d'una dona menjant amb una forquilla a la boca
Amb aquest mètode només menges una vegada al dia. | Getty Images Signature, Getty Images Pro

Aquesta dieta 23:1, com també se l'anomena, permet una hora de menjar sense restriccions d'aliments o calories. Tot i que es recomana optar per una alimentació equilibrada i variada.

Durant les 23 hores de dejuni, només es permeten algunes begudes amb poques o cap caloria, com ara aigua, cafè negre o te sense sucre. És important destacar que aquest mètode no és adequat per a totes les persones ni per a totes les condicions de salut, per la qual cosa cal tenir precaució abans d'adoptar-lo.

Possibles beneficis del mètode OMAD

Encara que no existeix cap investigació extensa sobre els efectes específics de menjar un cop al dia a la salut, alguns estudis en general poden aclarir els seus beneficis. S'ha observat que el cos, durant les hores de dejuni, esgota les reserves de glucosa i comença a cremar greix emmagatzemat com a font d'energia. Això pot conduir a una pèrdua més gran de pes i greix corporal en comparació amb les dietes tradicionals.

A més, algunes persones reporten sentir-se més clares i amb més energia mental durant el dejuni. Se suggereix que això pot ser a caus de l'estimulació de certes hormones i neurotransmissors relacionats amb l'estat d'ànim i la cognició.

El dejuni intermitent també pot ser beneficiós en factors de risc cardiovascular, com ara la pressió arterial, el colesterol i els nivells de sucre a la sang. Així mateix, pot reduir la inflamació i l'estrès oxidatiu, cosa que potencialment pot protegir contra malalties degeneratives i endarrerir l'envelliment.

Principals riscos

Malgrat els possibles beneficis, el mètode OMAD no és adequat per a tothom. Persones amb malalties cardiovasculars, diabetis, condicions digestives, menors de 18 anys, amb antecedents de trastorns alimentaris o dones embarassades o lactants han d'evitar aquest tipus de dieta extrema.

Muntatge amb un metge assegut amb les mans damunt la taula i un cercle amb diversos medicaments
Hi ha certes persones que no haurien de fer aquesta dieta. | Getty Images, Studioroman

Un dels principals riscos del mètode OMAD és la possibilitat de desequilibris nutricionals. En ingerir tots els nutrients essencials en un sol menjar, és fàcil perdre vitamines, minerals o fibra necessaris per a una salut òptima. Això pot afectar el sistema immunitari, la salut dels ossos i l'equilibri hormonal, entre altres.

A més, el dejuni perllongat pot causar fatiga, debilitat, irritabilitat i mal de cap. La fam i els desitjos també poden dificultar el manteniment del mètode i portar a eleccions poc saludables. Aquest mètode també pot alterar el metabolisme i les hormones, cosa que podria frenar la pèrdua de pes i afavorir l'efecte rebot si es reprèn una alimentació normal. A més, pot afectar el cicle menstrual, la fertilitat, la son i l'estat d'ànim.

Per tot això, cal tenir en compte que aquest mètode pot tenir certs beneficis relacionats amb el dejuni intermitent, però també comporta riscs importants per a la salut. No és una dieta recomanable per a tothom ni per portar a llarg termini.

Abans d'adoptar-lo, és fonamental consultar un metge o nutricionista per avaluar la situació personal i els objectius individuals. La salut i el benestar han de ser sempre la prioritat a l'hora de triar una dieta o mètode per perdre pes.

[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]