⚫️ URGENT

Un mosso mata a trets la seva exparella i se suïcida a Terrassa

Els micòlegs auguren una temporada de bolets «de rècord»

A tot Catalunya s'estan recollint 20 kg per hectàrea de mitjana, el doble que l'any passat, i en alguns punts s'ha arribat als 250 kg
Imatge d'un boletaire analitza un bolet que acaba de collir | Cedida

 

La temporada no pot haver començat millor pels boletaires. Les grans pluges que van tenir lloc els mesos de juliol i agost han avançat la sortida dels bolets, però també han augmentat el seu nombre respecte a l’any passat. Segons expliquen experts com l'investigador i micòleg del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, hi ha zones on s’estan collint 250 kg per hectàrea, «una barbaritat per l'època en què ens trobem».

 

La temporada ha començat bé a tot Catalunya, però destaca sobretot en comarques del Pirineu o Prepirineu com Osona, el Berguedà o el Solsonès. La mitjana de bolets collits en tot el territori català és actualment d’uns 20 kg per hectàrea, el doble de la mitjana de tota la temporada passada. L’expert del CTCF considera que seguirà creixent i que podria arribar a 25, «una quantitat realment important».

   

Ja es poden trobar bolets de les espècies més populars

Els boletaires que estan sortint a ‘caçar’ bolets aquests primers dies estan omplint els seus cistells amb les espècies més buscades, encara que alguns estiguin tenint algun problema. S’estan trobant grans quantitats de rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs, «les que més agraden», segons comentava Juan Martínez de Aragón. Aquest explica que els boscos catalans estan ben plens de bolets i que és possible trobar «un mantell groc per tot arreu».

 

Imatge d'un boletaire introduint un bolet en un cistell | Cedida

 

En algunes cotes altes porten collint algunes espècies de bolets des de finals d’agost, un mes abans del que últimament és habitual. Tot i que alguns estan sortint corcats a causa de la calor, a mesura que arribi el fred és probable que la recollida en grans quantitats s’estengui per sota dels 1.800 metres. Si la climatologia acompanya, podríem parlar d’una temporada històrica que s’allargués fins al Nadal o el mes de gener.   

 

El canvi climàtic afectarà futures temporades

El canvi climàtic podria provocar que temporades com aquesta fossin anecdòtiques. Fins ara, els experts afirmaven que l’augment de les temperatures estava alentint la producció. En els últims anys, la sortida dels primers fongs s’estava retardant en algunes zones fins a finals d’agost o mitjans de setembre, quan el més habitual és que es comencin a trobar bolets els primers dies d’agost.

 

Tot i això excepcions com la d’enguany podrien canviar la percepció que tenen els científics sobre els efectes del canvi climàtic en la producció de bolets. No es poden treure conclusions clares sobre si es produirà un augment de les pluges a la tardor, fet que podria allargar la temporada i augmentar el nombre de bolets, com s'espera que passi aquest 2018.