Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la sortida d'un aqüífer d'aigües subterrànies

Troben per primera vegada microplàstics en aqüífers d’aigua potable

La troballa s’ha fet a l’estat d’Illinois, als Estats Units. Aquests contaminants nocius per a la salut humana podrien haver arribat a les aigües subterrànies a través del clavegueram

Imatge de la sortida d'un aqüífer d'aigües subterrànies
Imatge de la sortida d'un aqüífer d'aigües subterrànies | Diputació d'Alacant

 

Troballa molt preocupant pel medi ambient la que s’ha fet a Illinois, als Estats Units.  Segons una investigació científica, s’han detectat microplàstics en dos sistemes aqüífers d’aigua potable d’aquesta zona nord-americana. És la primera vegada que aquests contaminants es troben en aigües de terra endins, ja que fins ara es coneixia de l’existència de milions de partícules de microplàstics als mars i oceans del nostre planeta.

Segons l’estudi, dut a terme pel Centre de Tecnologia Sostenible d’Illinois, es van identificar fibres de microplàstics en aquests dos sistemes d’aqüífers, però també restes de medicaments i contaminants domèstics. S’ha detenir en compte que la font d’aigua subterrània representa el 25% del subministrament mundial d’aigua potable.

La investigació ha estat publicada a la revista ‘Groundwater’ i, segons l’autor de l’estudi, John Scott, l’aigua subterrània circula per esquerdes i zones de pedra calcaria, sovint transportant aigües residuals de camins, abocadors i àrees agrícoles fins als aqüífers sota terra, cosa que explicaria la presència de microplàstics.

Un dels investigadors analitzant mostres d'aigua
Un dels investigadors analitzant mostres d'aigua | UI NEWS BUREAU: FRED ZWICKY / FRED ZWICKY

 

Les clavegueres, possible font dels microplàstics

El fet que els microplàstics s’hagin trobat juntament amb restes d’altres contaminants fa pensar als investigadors que les fibres nocives haurien arribat als aqüífers a través de les clavegueres.  De fet, Scott destaca que amb tan sols una bogada de roba es poden desprendre milers de fibres de polièster.

En aquest sentit, l’autor de la investigació creu que la contaminació de l’aigua per microplàstics serà un gran problema al llarg dels propers anys, encara que se li comenci a posar remei ara mateix.

  • També et pot interessar: El 90% de tota la sal de cuina venuda conté microplàstics

La troballa es va fer després d’analitzar 17 mostres d’aigua subterrània de pous i rius, 11 dels quals d’un aqüífer de pedra calcària proper a la situat de Saint Louis. L’estudi va determinar que es van trobar microplàstics en 16 mostres amb una proporció de 15,2 partícules per litre. Els experts temen que molts altres aqüífers estiguin en la mateixa situació.