La fi de l'estat d'alarma al nostre país està molt a prop, i amb ell cauran també bona part de les restriccions imposades fins al moment. Especialment pel que fa als tocs de queda.
Encara que moltes de les restriccions s'esperen mantenir amb les normes pròpies dictades per cada comunitat autònoma, que busquen l'aval de la justícia, són moltes els dubtes que es plantegen a escala legal sobre que passarà amb milers de multes imposades per saltar-se l'estat d'alarma.
Segons les últimes dades aportades pel Ministeri de l'Interior, les propostes de sanció plantejades per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat durant el primer estat d'alarma i els quatre primers mesos del segon (fins al març) van ascendir a un total d'1.370.164.
Entre elles, 506.135 van ser realitzades per la Policia Nacional, 495.600 per policies locals i 368.429 per la Guàrdia Civil.
No obstant això, del milió de propostes realitzades en tot el conjunt del país només s'han tramitat amb resolució sancionadora un total de 152.394. És a dir, gairebé el 90% dels expedients segueixen sense traduir-se en una multa, segons informa Europa Press.
Davant aquesta situació, no és d'estranyar que una de les qüestions més plantejades pels ciutadans en aquests moments sigui saber què ocorrerà amb les multes que no han arribat una vegada decaigui l'estat d'alarma.
Es tracta d'un tema que ha abordat el despatx d'advocats Legálitas per a respondre l'al·luvió de consultes relacionades amb aquest assumpte.
Milers de multes queden en l'aire: gairebé el 90% de les propostes de sanció no s'han tramitat
Segons ha informat Legálitas, el previsible és que les administracions competents en matèria sancionadora continuïn tramitant aquest 90% de propostes de sanció realitzades durant l'estat d'alarma que no s'han traduït en multa.
No obstant això, assenyalen que sí que existeix un cert dubte a escala jurídica sobre si es podran enviar o no les sancions interposades que no hagin estat ja notificades.
«Alguns lletrats entenen que, si la multa encara no ha estat notificada, les autoritats competents ja no podran fer-ho», assenyalen des del despatx, deixant en l'aire la possible arribada de milers de multes.
El que si tenen clar és que a partir de la caiguda de l'estat d'alarma i mentre la justícia no avali les restriccions de les comunitats autònomes, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat no podran sancionar l'incompliment d'unes certes sancions com el toc de queda.
«El primer que cal tenir en compte és que la llei que regula l'estat d'alarma indica que, una vegada finalitzat aquest, decauen en la seva eficàcia les competències en matèria sancionadora», assenyalen des de la companyia de serveis jurídics.
Han prescrit les multes del primer estat d'alarma?
En aquesta qüestió, els advocats de Legálitas no tenen dubtes. El període de prescripció sol ser d'un any a comptar des de la data dels fets per a notificar la denúncia. Passat aquest termini, la multa prescriurà.
«La sanció no s'extingeix, continuarà existint i des de les diferents administracions competents es continuarà tramitant. L'Administració haurà de notificar el termini de prescripció establert per la normativa en funció de si la infracció ha estat descrita com a lleu, greu o molt greu», assenyalen des del despatx segons recull 'La Razón'.
No obstant això, adverteixen que cal tenir en compte que es van suspendre els terminis administratius des del 14 de març a l'1 de juny de 2020 amb motiu de l'estat d'alarma, un període de quatre mesos que no es té en compte a l'hora de calcular el termini.
Per tant, una infracció lleu comesa el passat 15 de març de 2020 no ha prescrit aquest 15 de març del 2021, sinó que ho farà el pròxim 15 de juny, per la qual cosa totes les sancions imposades durant el primer estat d'alarma encara no han prescrit.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]