El decret d'estat d'alarma que obliga al confinament de la població amb sortides dels domicilis per a motius molt específics està fortament controlat per part de les autoritats policials. Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i cossos locals estan completament abocats a controlar l'estricte compliment del confinament i a sancionar qui intenti saltar-se les normes establertes per part del govern espanyol.
En aquest sentit, segons 'El Confidencial', a tot l'Estat s'han imposat, des del primer dia de l'estat d'alarma —el 14 de març passat— un total de 600.000 multes. Una quantitat abismal que, per si mateixa, és a punt de desembocar en un col·lapse del sistema de gestió que impedeixi que moltes d'elles s'arribin a aplicar mai.
Els terminis, difícils d'acomplir
Una dificultat que es dona en dos temps; per dos motius ben diferents. D'entrada, la tramitació administrativa que exigeixen les sancions imposades té un termini màxim d'un any. Fa pocs dies que han començat a arribar a les delegacions i subdelegacions del govern espanyol a cada comunitat autònoma i demarcació, i perquè totes les sancions puguin acomplir terminis cal reforçar recursos humans i, segons el digital, estandarditzar molt els models per evitar diferències entre regions.
Tot plegat s'ha de combinar amb el teletreball: esculls, en definitiva, perquè totes les multes que s'hagin de tramitar ho facin acomplint els terminis pertinents.
Discrepàncies entre els criteris d'Interior i de Justícia
Hi ha un segon motiu que dona lloc a dificultats i que podria permetre que milers de multes quedessin sense efectes: moltes multes són per desobediència, ja que el cos policial sancionador entén que, en saltar-se el confinament, el sancionat està vulnerant les ordres del govern espanyol, autoritat competent durant l'estat d'alarma. Per incórrer en desobediència cal un advertiment previ, i Interior creu que el mandat de confinament a la ciutadania està més que publicitat i, per tant, l'advertiment està fet.
Un criteri que difereix del de Justícia, que és el departament encarregat de tramitar les sancions. Creu que cal un advertiment policial previ a la multa. Aquesta discrepància donarà lloc a milers de recursos que podrien deixar unes quantes multes al tinter. Amb aquests obstacles, doncs, veurem en quines xifres queden, quan tot plegat hagi passat, les multes per saltar-se el confinament.