Milions d'espanyols canviaran dijous el seu toc de queda «si tot va bé»

La situació epidemiològica ha millorat, permetent així aquesta desescalada

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Aquesta setmana serà clau per al gran nombre d'espanyols que resideixen a la Comunitat de Madrid. La seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, està convençuda que ja és hora de començar una desescalada que alleugi la pressió econòmica que pateix la capital i aquest mateix dijous, 18 de febrer, es preveu que el toc de queda sigui modificat.

Canvi de toc de queda «si tot va bé»

La conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid notificava un descens en les xifres registrades de la Covid-19. La incidència acumulada es troba a 625 contagis per 100.000 habitants, una baixada notable des de la registrada fa una setmana. Amb aquest panorama, el govern d'Isabel Díaz Ayuso té esperances i ja planeja relaxar algunes mesures restrictives.

Canviar el toc de queda seria un dels primers passos, juntament amb retardar l'horari de tancament de bars i restaurants. Serà a partir de dijous que ve quan es conegui la decisió presa per la comunitat, amb la idea que el toc de queda passi a començar a les 11 de la nit. En aquest escenari, els bars no podran rebre clients a partir de les 22.00 hores, però l'ampliació del toc de queda suposarà la possibilitat que puguin oferir sopars a hores fins ara prohibides. A l'espera que es conegui la decisió de dijous, en l'actualitat han de tancar a les 21.00 hores.

El toc de queda a la Comunitat de Madrid està establert de 10 de la nit a 6 del matí, però no serà fins a la publicació de les actualitzacions del Decret de la presidenta de la Comunitat de Madrid i de l'Ordre de la Conselleria de Sanitat, quan aquest horari es modifiqui. El nou toc de queda entraria en vigor a partir de les 00.00 hores del dijous 18 de febrer.

Segons les declaracions d'Antonio Zapatero, viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, i Elena Andradas, directora de Salut Pública, aquestes modificacions es duran a terme sempre que «la tendència segueixi sent a la baixa».

Els bars seran els altres grans beneficiats

Si una cosa han mantingut des de la Comunitat de Madrid és que el «tancament absolut» del sector de la restauració no ha implicat un menor nombre de contagis i, en canvi, sí que s'ha pogut contrastar la reducció de brots vinculats als bars i restaurants a Madrid. Amb tot això, la decisió de canvi de toc de queda donarà aire a aquest sector econòmic tan castigat per la pandèmia.

Serà la restauració un dels beneficiaris de l'ampliació del toc de queda, que implicarà una major mobilitat nocturna. No obstant això, els negocis mantindran el nombre màxim de comensals per taula, que actualment es troba en sis per a la terrassa i quatre dins del local. També continuarà estant prohibit el consum en barra i serà obligatori efectuar una correcta ventilació dels espais.

La Comunitat de Madrid posarà a disposició dels locals la Guia per la Ventilació d'Establiments d'Hostaleria, que estableix les claus per a una correcta ventilació. A més aconsellen mantenir un nivell baix de soroll per evitar elevar la veu i, amb això, provocar un major risc d'aerosols.

Eliminar els confinaments

La millora de la situació epidemiològica de Madrid ha provocat que les autoritats sanitàries contemplin la possibilitat de relaxar certes mesures de prevenció, però sempre tenint present els canvis que la bona tendència pugui experimentar. En aquest sentit, a més del canvi d'horari del toc de queda, també s'han començat a aixecar alguns confinaments que afectaven algunes zones de la regió.

Prop de mig milió de madrilenys residents a 21 zones bàsiques de salut i 15 localitats com ara Móstoles, Aranjuez o Coslada han vist com la mobilitat ha estat alliberada de les limitacions a què estaven sotmeses, permetent així tornar a sortir i entrar lliurement dels seus barris. Tot i això, la Comunitat de Madrid encara manté el tancament perimetral d'aquelles zones més afectades pel virus.


Comentaris

envia el comentari