Surten a la llum altres 6,5 milions d’euros en obres irregulars del cas del 3%

L’empresari Jordi Soler, un dels majors donants de l’antiga CDC, coneixia per endavant els concursos públics que li serien assignats

Surten a la llum altres 6,5 milions d'euros en obres irregulars dins el cas del 3% contra Convergència | Catalunya Diari

Un dels majors donants de Convergència (CDC) s’ha convertit en el focus d’atenció per uns actes fraudulents realitzats entre 2011 i 2015 durant el govern d’Artur Mas. Concretament, la Guàrdia Civil ha investigat dins del cas del 3%, pagament de comissions il·legals a les fundacions de l'antiga CDC, l’empresariJordi Soler perquè va obtenir vuit adjudicacions de forma fraudulenta gràcies als seus contactes polítics.

Els investigadors van tenir accés al telèfon mòbil de l’empresari i van destapar diverses converses i reunions que Soler va mantenir amb càrrecs de Convergència, alcaldes i diputats del Govern de Mas, segons ha avançat 'El País'. L’Audiència Nacional està instruint la causa del 3%, en la qual quatre de les adjudicacions ja es coneixien, però les altres quatre han estat descobertes recentment i sumen un total de 6,5 milions d’euros.

Soler va fer donacions a fundacions de Convergència

Les adjudicacions que estan sota sospita són: el manteniment de l’escola dels Mossos d’Esquadra, la rehabilitació del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, la urbanització d’uns edificis d’Incasòl –òrgan que depèn de la Generalitat– a Sabadell i el subministrament de l’enllumenat de Tona (Osona).

Aquesta darrera és la més rellevant, ja que es tracta d’un contracte de 2,8 milions d’euros en 14 anys que Soler va celebrar un mes abans de l’adjudicació oficial l’any 2011. A més, Soler va donar 50.000 euros a CatDem, una fundació vinculada a Convergència.

El cas del 3% investiga el pagament de comissions il·legals a l'antiga CDC durant el govern d'Artur Mas  | Catalunya Diari

El següent concurs és el de la urbanització a Sabadell, en principi adjudicada el novembre de 2012. Però dos mesos abans Soler ja sabia que seria per ell perquè el secretari de Govern, Gordó, li ho va dir. Al setembre, es va reunir amb un altre empresari al Palau de la Generalitat i el mateix dia Soler va donar 50.000 euros a la Fundació Privada Fòrum. A més, a un treballador i va dir: «Avui m'han promès 6k Incasòl i 3k de Gisa», k de milions, segons la Guàrdia Civil. I Gisa correspon a l’obra de l’institut Lluís de Peguera de Manresa, adjudicada per 3,2 milions d’euros d’infraestructures.cat, la licitadora més gran de la Generalitat.

La següent obra és el manteniment de l’Institut dels Mossos, per 433.000 euros. Soler va enviar missatges d’agraïment a Gordó i també al conseller d’Interior, Felip Puig. Finalment, la quarta adjudicació descoberta és la rehabilitació del recinte històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, concretament el pavelló de la nostra senyora de la Mercè. En aquest temps, l'empresari va fer donacions i va ajudar  alcaldes i diversos càrrecs polítics de Convergència, amb viatges i altres obsequis.


Comentaris

envia el comentari