Santa Coloma de Queralt recupera dos elements emblemàtics del seu patrimoni local. En aquest sentit, gràcies al Pla d'Acció Municipal i a través de la Diputació de Tarragona, s'estan duent a terme, per una banda, els treballs de substitució de la coberta de l'antic Sindicat Agrícola. Les obres permetran recuperar aquest edifici d'estil modernista, tot garantint la seguretat dels veïns.
D'altra banda, també s'estan desenvolupant les obres de rehabilitació de la Farinera. Tenen com a objectiu reconvertir l'edifici en un espai museístic per donar a conèixer el procés d'elaboració del gra.
En el cas de l'edifici de l'antic Sindicat Agrícola, es tracta d'un dels últims vestigis d'estil modernista que queda al municipi. Té una façana en xamfrà de gran interès patrimonial i una instal·lació agrària amb volumetria i estètica catedralícia, que recorda l'estil dels cellers cooperatius veïns.
Va ser adquirit per l'ajuntament l'estiu passat. La Diputació ha aportat, a través del Pla d'Acció Municipal, un total de 117.400 euros.
Espai divulgatiu entorn del gra
Pel que fa a l'antic molí fariner de Santa Coloma de Queralt, forma part d'un conjunt patrimonial testimoni de l'activitat industrial del municipi. Amb les obres actuals, es vol convertir en un espai museístic al voltant del procés d'elaboració del gra.
De fet, l'objectiu és convertir-lo en un espai divulgatiu que permetrà explicar als visitants els detalls d'aquesta activitat i la seva relació amb el territori. La Diputació de Tarragona hi ha aportat fins ara un total de 142.476,36 euros.
En funcionament fins al 2003
L’antic molí, propietat fins fa ben poc de la família Albareda, conserva tota la maquinària original intacta, ja que fins a l’any 2003 va estar en funcionament. Aquest fet atorga al projecte un atractiu i un potencial museístic inqüestionable, ja que els diferents objectes conservats permetran explicar tot el procés de conreu i elaboració de la farina de la manera més exacta.
Originàriament, entre els anys 1893 i el 1894 es va construir l’estructura dels tres edificis que albergaven una fàbrica de ciment, una serradora i la farinera. Una única màquina de vapor, de la qual encara se’n pot veure la xemeneia, feia anar aquestes tres fàbriques simultàniament. La farinera va ser l’última en finalitzar la seva activitat.