Els millors 35 llibres de psicologia

Si t’interessa aquesta disciplina, t'encantarà aquest recull!

Els llibres més interessants per a totes les persones interessades en la psicologia
Els llibres més interessants per a totes les persones interessades en la psicologia | Psicología y Mente

La psicologia constitueix una disciplina que desperta un gran interès perquè aporta informació que ens ajuda a entendre la manera de comportar-se de la gent.

Al llarg de la història, s’han publicat molts llibres sobre aquesta temàtica i que tenen un contingut totalment enriquidor que ens dota de coneixements molt útils per aplicar-los en diferents àmbits vitals.

  • Article relacionat: Els 10 senyals que t’ajudaran a identificar els mals psicòlegs o terapeutes

Els 35 llibres imprescindibles sobre psicologia

Si exerceixes com a psicòleg o estudies aquesta disciplina, els llibres poden ajudar-te a assolir nous coneixements per desenvolupar una labor professional més acurada. I si únicament vols descobrir els motius rere el comportament de la gent, aprofundir en les relacions entre les persones o en com funciona el cervell humà, en el benestar a nivell psicològic o el desenvolupament personal, un llibre sobre psicologia podria fer que entenguessis determinats aspectes que fins ara no podies entendre.

Amb la finalitat que puguis descobrir més coses sobre aquesta disciplina durant les teves estones lliures, t’hem confeccionat un llistat amb 35 títols de grans llibres que ens parlen de la psicologia i que no pots perdre’t. Som-hi!

1. Psicológicamente Hablando, de Jonathan García-Allen, Bertrand Regader i Adrián Triglia

‘Psicológicamente Hablando’ és una obra sobre psicologia en la qual jo mateix he participat com a autor i que té tres característiques que personalment valoro molt dins de cada obra divulgativa: abasta una varietat important de temes relacionats amb la psicologia, el seu llenguatge és amè i ben clar, els seus capítols s’estructuren en un ordre totalment lògic i, a banda, té una mida ideal —ni massa curta ni massa llarga. 

El llibre constitueix una aposta segura per a tots els individus curiosos que vulguin trobar obres sobre psicologia per endinsar-se en aquest camp de coneixements que fascina tantes persones. Si vols saber-ne més coses o comprar-lo, el pots trobar aquí.

2. Una tortuga, una liebre y un mosquito. Psicología para ir tirando, de Nacho Coller

Nacho Coller es fonamenta en els darrers estudis científics i permet que ens acostem al món de la motivació, l’empatia, la resiliència, el patiment i la felicitat, l’amor, les relacions de parella i el festeig, la transcendència de dormir, l’univers laboral i l’ACT, que és la Teràpia d’Acceptació i Compromís.

Tot això ho fa proporcionant-nos eines eficients i simples perquè puguem saber com afrontar millor els vaivens quotidians de la vida i la ment. El llibre conté relats breus, humor, ciència, psicologia del dia a dia i algunes notes autobiogràfiques de l’autor on es parla de l’ansietat i de la seva germana més gran, la depressió, des d’una perspectiva tant personal com professional.

Com indica el seu títol, l’obra no té la intenció de formular una teoria absoluta sobre la felicitat, sinó oferir-nos una aproximació a reflexions i temes que sovint obviem i que ens podrien ajudar en gran mesura a entendre millor les coses que ens passen i els errors que cometem. Si tens ganes de llegir-la, només has de seguir aquest enllaç.

Deixa't sorprendre amb aquests llibres fascinants
Deixa't sorprendre amb aquests llibres fascinants | Psicología y Mente

3. The Surprising Truth About What Motivates Us, de Daniel Pink

Es tracta d’un llibre centrat en allò que fa que estiguem motivats i atents al nostre lloc de treball i que fa una anàlisi de totes les motivacions, extrínseques i intrínseques, que fan que la nostra productivitat es mantingui.

Igualment, fa un repàs dels mètodes emprats per a tots dos tipus de motivacions —extrínseca i també intrínseca— que són més efectius per als empleats. Aquest llibre probablement s’acabarà tornant un dels teus preferits. Si t’animes a llegir-lo, el pots trobar en castellà en aquest enllaç.

4. L’art d’estimar, d’Erich Fromm

En aquesta obra d’art el seu autor, el cèlebre psicòleg, sociòleg i filòsof Erich Fromm, declara: «estimar algú no és tan sols un sentiment poderós —és una decisió, un judici, una promesa. Si l’amor no fos més que un sentiment, no existirien bases per a la promesa d’estimar-se eternament. Un sentiment comença i pot desaparèixer. Com puc decidir que em quedaré per sempre, si els meus actes no inclouen judicis i presa de decisions?».

El contingut d’aquest llibre segur que no et deixa indiferent i fa que reflexionis al voltant de l’amor. Pots adquirir-lo aquí.

5. The Human Magnet Syndrome: Why We Love People Who Hurt Us, de Ross Rosenberg

És una obra que parla de la força d’atracció magnètica, que encara que no es veu és poderosa i fa que els narcisistes i els codependents caminin cap a una relació de caire hipnòtic que s’inicia com si fos un somni, però que poc després es fon en un malson embogidor. Els codependents, sacrificats i pacients, només saben «ballar» amb individus amb una personalitat oposada — tot i que molt compatible— a la seva.

D’una forma molt semblant, els egoistes, narcisistes i egocèntrics venen al món per ballar amb persones codependents que tenen una personalitat que pot ajustar-se a la seva. Tot i que aquest vincle té química, està condemnat a transformar-se en un vaivé molt dolorós d’esperança, amor, decepció i dolor.

De manera invariable, la persona que és l’«ànima bessona» dels somnis de l’individu codependent acaba esdevenint la «companya de cel·la» dels malsons del codependent. L’obra gaudeix d’una narrativa innovadora i molt fresca a través de la qual l’autor examina els símptomes, trets i orígens de la codependència i alguns trastorns relacionats amb la manipulació emocional.

Es tracta de la primera obra que es pot trobar traduïda al castellà del cèlebre psicoterapeuta Ross Rosenberg, un expert de renom en els àmbits de les addiccions, narcisisme, traumes i codependència. Tota la feina que ha fet, així com les tècniques i les teories que ha desenvolupat, es fonamenten en més de tres dècades de trajectòria professional i en l’experiència pròpia pel que fa a la recuperació de la codependència. Pots adquirir-la fent clic en aquest enllaç.

6. ¿Qué es la inteligencia? Del CI a las inteligencias múltiples, de Jonathan García-Allen, Bertrand Regader i Adrián Triglia

Aquest volum resulta imprescindible si es vol descobrir la història al darrere del concepte de la intel·ligència. De quina manera l’han estudiat els psicòlegs i els filòsofs? En què consisteix el concepte de quocient intel·lectual? Quina proposta de corrents nous fan els autors Daniel Goleman o Howard Gardner?

Els creadors de la coneguda publicació ‘Psicología y Mente’ responen, a través d’aquesta obra, a un gran nombre de preguntes que sovint es fa la gent sobre aquest tema. Si t’interessa, pots adquirir-la aquí.

7. L’art d’escollir, de Sheena Iyengar

La tasca d’adoptar decisions no és sempre senzilla. Aquesta publicació ens parla de quina manera les persones adoptem determinades decisions i les influències —internes o externes— que poden afectar-nos a l’hora de fer-ho. Es tracta d’una lectura molt agradable i fascinant de la mà d’una investigadora i escriptora excel·lent. La pots adquirir aquí mateix.

8. Mindful Eating: El sabor de la atención, de J. García Campayo, Marcelo Demarzo, Álba López i Héctor Morillo

La pràctica de l’atenció plena o ‘mindfulness’ es fa servir molt a la psicologia, perquè les investigacions dels científics han revelat que constitueix una gran eina a l’hora de reforçar el benestar i la qualitat de la vida de la gent.

Ara bé, el ‘mindfulness’ no és cap tècnica, sinó una actitud o filosofia pel que fa a la vida, que fa possible que estiguem ben presents en el moment actual i que connectem amb l’entorn i amb nosaltres mateixos. Aquesta mentalitat ens permetrà saber com hem de gestionar les reaccions, emocions i pensaments i com els podem controlar des de la llibertat, la consciència i la compassió.

En concret, aquest llibre representa una molt bona opció per fer una primera presa de contacte amb aquesta tècnica i per observar el vincle que manté amb l’alimentació, a través del concepte que rep el nom d’alimentació conscient.

Aquesta mena d’alimentació ens ofereix un camí cap a una existència més saludable, cap a un coneixement intern més profund i cap al retrobament amb el nostre organisme i amb les coses que mengem, un fet que comporta beneficis a nivell del pes corporal, que ens fa gaudir molt més de l’alimentació i que ens ajuda a estar més sans.  

El programa que inclou l’obra ‘Mindful Eating: El sabor de la atención’ engloba el ‘mindfulness’ tradicional, els programes de ‘mindful eating’ més rellevants que s’han desenvolupat fins ara i les teràpies de compassió, dins d’una obra molt pràctica que convida els lectors a introduir-se en espais de treball setmanals per poder reflexionar i gaudir d’un estil de vida més saludable i que ens provoqui més satisfacció quant a la manera d’alimentar-se i de percebre el propi físic.

9. The Magic Elixirs, de Michael Handel

Es tracta d’una obra que aborda la felicitat en facetes molt diferents, des de la salut fins a la psicologia, des dels hàbits de vida fins a la nutrició. Un llibre molt recent, del 2017, escrit pel doctor Michael Handel i editat per Ediciones Urano, que pots comprar en castellà simplement fent clic aquí.

10. Intel·ligència emocional, de Daniel Goleman

Quins són els beneficis per a la gent de la intel·ligència emocional? El doctor Daniel Goleman, especialista en ciències del comportament i del cervell, ens explica —des de l’òptica de la neurociència i la psicologia— les habilitats que calen per assolir la satisfacció a nivell vital. Goleman entén que la intel·ligència emocional pot ser clau a l’hora de tenir èxit a nivell laboral i de les relacions interpersonals, i que pot tenir efectes en general en el benestar dels individus.

L’autor també descriu de quina manera es pot millorar aquesta classe d’intel·ligència, i si vols saber com es pot fer pots obtenir el llibre a través d’aquesta pàgina.

La millor literatura sobre psicologia
La millor literatura sobre psicologia | ReusDiari.cat

 

11. The Anatomy of Love, de Helen Fisher

L’especialista en la biologia de l’atracció i l’amor Helen Fisher fa un repàs, en aquest llibre, dels darrers estudis des de l’òptica de la neurociència.

Quin és el motiu pel qual sentim atracció cap a una mena de persones i no cap a d’altres? Quina funció tenen els elements químics de l’amor com la dopamina, la serotonina, l’oxitocina o la feniletilamina, entre altres? Aquesta completa obra et proporcionarà les respostes a aquestes preguntes i altres informacions rellevants en aquest sentit. Si la vols llegir, pots encarregar-la a partir d’aquesta pàgina.

12. Psicología del entrenamiento deportivo, de José Maria Buceta

En el cas que t’interessi la psicologia esportiva, segur que gaudiràs amb aquest text. El seu autor analitza i organitza les bases psicològiques que tenen els entrenaments esportius i ens proporciona les estratègies que els calen als psicòlegs esportius i també als entrenadors, formant un manual teòric i també pràctic que pot ser molt útil per a la gent interessada en aquest àmbit. Si el vols llegir, el podràs trobar en aquest enllaç.

13. Pensar ràpid, pensar a poc a poc, de Daniel Kahneman

L’autor Daniel Kahneman transporta els seus lectors a través d’un recorregut innovador i els permet participar en una reflexió molt animada sobre la manera de pensar de les persones.

Kahneman parla de les ocasions en què podem —o no— guiar-nos per la intuïció i de la manera en què podríem beneficiar-nos dels avantatges del pensament reflexiu. Tot a través d’una visió clara i pràctica sobre el procés de la presa de decisions, tant a nivell personal com professional. Per adquirir-lo només hauràs d’entrar aquí.

14. Obedience to authority. An experimental view, de Stanley Milgram

Dins de la psicologia social, un dels estudis més famosos és el que el 1961 va dur a terme Stanley Milgram, psicòleg de la universitat nord-americana de Yale. Milgram va posar en marxa diversos experiments per poder mesurar la disposició que tenien els participants a l’hora d’obeir les ordres dictades per una autoritat, encara que li provoquessin problemes a algú altre i que entressin en conflicte amb els seus valors. Pots llegir-lo si l’adquireixes en aquest enllaç.

15. L’error de Descartes, d’Antonio Damasio

Des del moment en què el filòsof Descartes va pronunciar la seva frase més coneguda, «penso, per tant existeixo», la ciència ha obviat l’efecte que tenen les emocions a l’hora d’adoptar decisions. La neurociència moderna, fins i tot, ha optat per no fer cas de les emocions i centrar els seus esforços en els elements cognitius del cervell humà.

Tot això, però, va començar a experimentar un canvi gràcies a la publicació d’aquesta obra d’Antonio Damasio, a través de la qual el lector s’endinsa en un viatge on, a través de casos diferents, podrà descobrir la rellevància de les emocions pel que fa al raonament i al comportament social. El pots adquirir en castellà aquí.

16. El poder de l’hàbit, de Charles Duhigg

Es tracta d’un text sobre la manera d’assolir el benestar mental i l’equilibri emocional per mitjà del fet de complir amb determinats hàbits quotidians. La manera que tenim de comunicar-nos, el nostre estil de vida o l’organització que fem de la nostra feina, entre altres, constitueixen eleccions quotidianes que condicionen l’estat de la nostra salut mental. 

Aquesta obra ensenya moltes investigacions diferents i entrevistes que s’han dut a terme tant en l’àmbit empresarial com en l’acadèmic, i també mostra troballes neurològiques i psicològiques que permetran que el lector sigui capaç de modificar la seva vida a nivell social, laboral i personal. Pots trobar-la fàcilment en castellà a través d’aquesta pàgina.

17. The Tell-Brain: Unlocking the Mystery of Human Nature, de V.S. Ramachandran

Ramachandran fou un investigador i neuròleg de la UCSD, la Universitat de Califòrnia a San Diego, que es va fer famós a tot el món per les investigacions que va dur a terme relacionades amb el membre fantasma.

Aquí, l’home repassa diversos descobriments recents vinculats amb el cervell i ens respon a interrogants com ara quin és el tractament més adequat per als autistes o per què unes persones tenen més creativitat que unes altres. El públic ha valorat sempre molt bé aquest llibre, que podràs comprar en castellà fent clic aquí.

18. Cómo funciona la mente, d’Steven Pinker

Un llibre fantàstic —que ha batut rècords de vendes— d’Steven Pinker, un científic cognitiu molt prestigiós a nivell mundial. Si el llegeixes, descobriràs en què consisteix la ment humana, la seva evolució al llarg del temps i la manera que té de deixar-nos pensar, riure, sentir, veure, gaudir de l’art, reflexionar sobre la vida i interactuar amb altres éssers vius.

19. L’efecte Llucifer, de Philip Zimbardo

Es tracta d’una obra centrada al voltant de la investigació i els descobriments del conegut experiment que es va dur a terme a la presó de Stanford sota la batuta de Philip Zimbardo. Ens narra amb tota mena de detalls els successos relacionats amb l’esdeveniment i també se’ns proporcionen una gran quantitat de dades de l’obra de Zimbardo. Igualment, fa un repàs de l’efecte dels rols en l’actitud de les persones, i de la manera en què els humans podem arribar a fer coses que no ens hauríem imaginat mai. Pots comprar el llibre fent clic en aquest enllaç.

20. 50 Psychology Classics, de Tom Butler-Bowdon

Aquest llibre és molt instructiu i amè, i fa un repàs als més de cent anys d’aportacions que s’han fet a la psicologia, explorant els escrits i les idees més rellevants d’autors diversos com Piaget, Maslow, Skinner, Pavlov o Sigmund Freud. Es tracta d’una obra imprescindible per als estudiants o professionals de la disciplina de la psicologia, que pots aconseguir aquí.

21. Sleights of mind: what the neuroscience of magic reveals about our everyday deceptions, de S. Blakeslee, S. L. Macknik i S. Martínez-Conde

Els tres autors d’aquest llibre tan interessant han arribat a convèncer alguns dels mags més prestigiosos del planeta perquè deixessin que els científics els estudiessin les tècniques que fan servir amb l’objectiu d’enganyar el cervell de la gent, una cosa que rep el nom de «neuromàgia».

Es tracta d’una obra produïda com a resultat de dotze mesos d’indagació en l’univers de la màgia i en la manera que tenen els seus principis d’aplicar-se al comportament de la gent. Un text molt singular i fascinant que també pots comprar en castellà en línia.

Els estudiants també poden aprofitar els coneixements d'aquests llibres
Els estudiants també poden aprofitar els coneixements d'aquests llibres | delCamp.cat

 

22. Developmental Psychology: Childhood and Adolescence, de David R. Shaffer

L’aprenentatge de la psicologia del desenvolupament esdevé senzill gràcies a l’ajuda d’aquesta obra. Escrita de manera concisa i molt clara, et mostra les investigacions i teories essencials d’aquesta branca psicològica, amb una atenció particular en la possibilitat d’aplicar-ne el contingut. Si t’interessa, la podràs trobar traduïda en castellà a través d’aquest enllaç.

23. Els 7 hàbits de la gent altament efectiva, de Stephen R. Covey

Quins són els hàbits que fan que la gent pugui tenir més èxit? Aquesta obra repassa els costums concrets que converteixen les persones en éssers més eficients durant la seva rutina diària. Es tracta d’una lectura obligatòria per a les persones que estiguin dins del món empresarial, que podràs comprar aquí.

24. Les trampes del desig, de Dan Ariely

Dan Ariely constitueix un referent en la divulgació i la investigació al voltant del vessant irracional de les persones. En aquesta obra ens trobem amb una forma de veure les tendències inconscients i els impulsos des de l’òptica de les ciències cognitives i no des de la perspectiva de les teories vinculades amb la psicoanàlisi. Per llegir-la, pots comprar-la directament aquí.

25. L’home que va confondre la seva dona amb un barret, d’Oliver Sacks

Oliver Sacks era un divulgador científic i també era neuròleg. Aquest llibre, en concret, constitueix una forma ideal per tal d’endinsar-se a l’interior de la seva escriptura, accessible i fascinant per a tota mena de lectors. L’obra ens parla d’històries d’individus que tenen fallades neurològiques, la forma en què van viure i les lliçons que podem obtenir a través de les seves vivències. Per adquirir-lo, pots visitar aquest enllaç.

26. La taula rasa, de Steven Pinker

Steven Pinker ens sorprèn amb una altra obra que es pot incloure dins d’aquest recull, que constitueix un veritable referent de la psicologia d’avui.

A través de les seves pàgines, el cèlebre Pinker observa allò que considera un mite sobre la forma que tenim els humans d’aprendre coses sobre el nostre entorn i sobre la forma que té la societat de transformar-nos.

Més concretament, fa una defensa de la nostra postura, de les propensions innates que tenen un efecte rellevant per al nostre comportament i percepció de les coses. Aquesta obra sobre psicologia és transcendental perquè explora temes amb un component filosòfic molt important. La pots comprar en castellà aquí.

27. The Social Animal, d’Elliot Aronson

Es tracta d’una de les obres més importants i venudes sobre psicologia social. A través d’una prosa molt amena, sistemàtica i senzilla, l’autor recorre la ciència de la disciplina de la psicologia social per mitjà d’una varietat de capítols que apareixen il·lustrats per mitjà d’experiments socials i exemples. Així, s’ha transformat en una lectura molt recomanable per als estudiants de psicologia o per als psicòlegs professionals. Només has d’anar aquí  per comprar-la en castellà.

28. The Honest Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone-Especially Ourselves, de Dan Ariely

Aquest també és un dels llibres més populars que Dan Ariely ha escrit sobre psicologia. Aquí, Ariely examina les tendències de les persones quan es tracta de viure i d’existir amb la companyia de les mentides. Segurament et sorprendran moltes conclusions de les que va extreure a través dels estudis que explica a l’obra. Si tens ganes de llegir-la, la podràs trobar a la venda en castellà aquí.

29. Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, de Gerd Gigerenzer

Gigerenzer és un psicòleg alemany especialitzat en estudiar la irracionalitat dels humans així com l’ús dels heurístics. Amb aquest text ens proporciona una perspectiva global sobre tot allò que s’ha descobert en relació amb les dreceres de la ment de les persones que fem servir, de manera inconscient, quan hem de prendre alguna decisió. En cas que tinguis ganes de llegir-lo, podràs aconseguir-ne un exemplar en versió castellana aquí

30. Psychology: a concise introduction, de Richard A. Griggs

Encara que l’obra no s’hagi editat en català o castellà, es tracta d’un llibre altament interessant que ens ofereix una introducció a la psicologia dins de la qual es resumeixen diversos temes essencials pel que fa a aquest àmbit. Hem de remarcar, de fet, que també es pot fer servir com un llibre de text. Si t’interessa, només has de visitar aquest enllaç.

Pots aprofundir en la psicologia des de qualsevol lloc gràcies a aquestes obres
Pots aprofundir en la psicologia des de qualsevol lloc gràcies a aquestes obres | Cedida

 

31. Psychology: The Science of Mental Life, de George A. Miller

Es tracta d’un dels llibres sobre psicologia més cèlebres per als estudiants, segurament perquè l’ha escrit, ni més ni menys, un dels impulsors de la Revolució Cognitiva juntament amb altres investigadors de la talla de Jerome Bruner. Tot i que actualment estigui un xic desfasat, ofereix una bona base per començar a descobrir els fonaments d’aquesta ciència. El podràs trobar fàcilment, en castellà, aquí.

32. La vida secreta de la mente, de Mariano Sigman

Encara que és més un llibre de neurociències que de psicologia, les primeres són una àrea d’estudi molt vinculada amb la segona i, de fet, sovint acaben solapant-se. Per als psicòlegs, resulta essencial poder entendre el funcionament del cervell i del sistema nerviós de les persones, d’allò que de manera habitual anomenem «ment». Descobreix més coses sobre aquesta obra en aquest enllaç.

33. Brandwashed: Tricks Companies Use to Manipulate Our Minds and Persuade Us to Buy, de Martin Lindstrom

És un dels llibres sobre psicologia més interessants pel que fa a l’ús del màrqueting i de la publicitat per manipular la manera que té la gent de comportar-se. De fet, una part molt important del comportament dels consumidors d’avui en dia es produeix perquè les grans marques miren d’influir en els seus costums diaris i en la seva forma de veure les coses.

Aquest llibre no et deixarà indiferent, perquè combina les explicacions amb diverses acusacions concretes. El pots trobar al mercat traduït en castellà per mitjà d’aquest enllaç.

34. Influence, the classic book on persuasion, de Robert Cialdini

Es tracta d’un veritable clàssic pel que fa a la psicologia de la persuasió. Robert Cialdini aquí du a terme un treball excel·lent que li ha comportat un gran reconeixement, no només perquè sigui un text molt fàcil de seguir a través d’exemples clars i molt ben pensats, sinó també perquè l’autor ha dedicat temps a permetre que el lector pugui comprendre tots els conceptes, també els més complicats. Es tracta d’una obra molt pràctica que trobaràs disponible en castellà aquí.

35. 50 Great Myths of Popular Psychology, de B. Beyerstein, S. O. Lilienfeld, S. J. Lynn i J. Ruscio

Si vols descobrir què és la psicologia, pots començar entenent què no és. Aquesta obra, a través d’un gran treball, exposa diversos dels mites més recurrents que es vinculen amb la psicologia i mostra els estudis que s’han dut a terme —o no— en el si d’aquesta disciplina. per adquirir el títol en castellà, fes clic aquí. 

Si no en tens prou, les xarxes també t’esperen!

En cas que vulguis continuar explorant diversos comentaris i recomanacions sobre literatura, existeix un grup de Facebook al qual pots accedir a través d’aquest vincle on es poden intercanviar diversos parers sobre una gran varietat d’obres literàries per trobar les que més t’interessin.

  • Traducció de: ​Los 35 mejores libros de Psicología que no puedes perderte

Comentaris

envia el comentari