Ja han caigut les primeres pluges i hem entrat a la tardor. Això, a les nostres muntanyes, és sinònim de bolets. De fet, a les xarxes socials ja es poden veure fotografies de diversos aficionats que han aprofitat els darrers caps de setmana de setembre per anar a buscar-ne.
La tradició boletaire és un fet a Catalunya. És habitual que els racons passin de generació en generació. Qui no té algun familiar o amic que coneix algun punt 'ocult' on sap que trobarà bolets? Des del famós rovelló, als ceps, les llenegues, els rossinyols o els fredolics, pujar als boscos en la seva cerca és una experiència que va més enllà de recol·lectar bolets.
Si aneu una mica perduts i no coneixeu cap indret per anar a la recerca de bolets a les muntanyes de Tarragona, de la mà de Toyota Autoforum us deixem alguns dels punts més propensos a tenir-ne! Això sí, cal recordar que s'ha de ser extremadament respectuós amb els boscos. No està de més subratllar que cuidar-los és una responsabilitat col·lectiva i que si el podeu deixar més net que quan hi heu arribat, molt millor!
També és important fer incís en el fet que només s'han d'agafar aquells bolets que coneixeu a la perfecció. Equivocar-se pot arribar a ser mortal, per tant, aneu-hi acompanyats d'algun expert o no colliu cap bolet que no sapigueu què és. A més a més, abans d'anar al bosc prepareu bé la ruta que voleu fer així com tot l'equipament necessari per passar una jornada a la natura i evitar sorpreses desagradables.
Explorem 6 punts de Tarragona per trobar bolets i no tornar amb el cistell buit.
La Mussara
És un dels punts més freqüentats pels boletaires durant la temporada. Donada l'altitud de l'altiplà i els encontorns, cap al final de la primavera ja es pot agafar algun moixernó o alguna múrgola. Si el final de l'estiu és plujós, a partir del setembre ja es poden trobar els primers pinetells i rovellons a la Mussara i als Motllats. Amb l'arribada de l'octubre també hi poden sortir llenega negra, cama de perdiu i més entrat el fred, els fredolics.
Els Ports
Aquesta zona del sud de Tarragona també és de les preferides dels boletaires. Els Ports son un immens massís que arriba fins als 1.400 metres d'altitud al Mont Caro i això fa que hi hagi múltiples ecosistemes. Aquest fet propicía l'aparició de diversos bolets, des de camagrocs, rovellons, llengües de bou, rossinyols i altres.
Bosc de Poblet
Frondós i de gran riquesa vegetal, el bosc de Poblet és un ecosistema tan favorable per trobar bolets que fins i tot la Generalitat va haver de restringir el seu accés mitjançant el carnet de boletaire. En aquest indret es poden collir alguns dels bolets més apreciats, com els ceps, els ous de reig o els rossinyols.
Serra de Llaberia i Muntanyes de Tivissa i Vandellòs
Aquestes muntanyes son de les més desconegudes de la nostra regió. La temporada boletaire allí sol començar més tard degut a les característiques de l'ecosistema, però si ha estat un any de fortes pluges, els marges dels camins que duen a fonts i ermites solen ser un punt on es pot trobar algun rovelló o pinetell.
Vall del Gaià
En tot el transcurs del riu Gaià, que neix al nord de la Conca de Barberà i baixa per l'Alt Camp fins a desembolcar al Baix Gaià, hi ha una gran varietat d'hàbtitats i boscos. Es tracta de zones poc transitades on la temporada boletaire sol ser llarga, ja que per les seves característiques i extensió hi ha una gran diversitat d'ecosistemes.
Serra d'Ancosa
Acabem aquest llistat amb una altra zona poc coneguda a Tarragona. La Serra d'Ancosa és un enclavament entre l'Alt Camp, l'Anoia i el Penedès on la temperatura és més baixa de mitjana que a la resta de les muntanyes tarragonines. En aquest indret es poden trobar rovellons, cames de perdiu, llenegues, fredolics o camagrocs.