Platja de Tarragona

Les 5 millors platges de Tarragona

Fem un tomb per les platges més ben qualificades per la Fundació Europea per a l'Educació Ambiental

La costa de Tarragona compta amb quilòmetres i quilòmetres de platja, que es caracteritzen per l'amplitud, la sorra fina i accessos poc complicats. Moltes d'elles compleixen els requisits de l'organització internacional radicada a Dinamarca Blue Flag, segons els quals poden ostentar el màxim guardó de qualitat europea, la bandera blava. En definitiva, les millors platges de Tarragona.

Els criteris per rebre la bandera blava de Blue Flag són estrictes. Cal ajustar-se a quatre blocs d'actuació: informació sobre quins ecosistemes sensibles engloba, codi de conducta i educació ambiental. També s'ha d'incidir en la qualitat de l'aigua i l'absència d'agents contaminants, així com el respecte a la flora marina i les formacions coral·lines. És necessari, també, tenir implantat un sistema de gestió ambiental i de serveis.

En tot el món, són 4000 platges que poden complir amb els blocs de condicions exigits per poder fer onejar la bandera blava. A la costa de Tarragona, 42 platges han estat distingides enguany amb la màxima qualificació. En repassem cinc de nord a sud.

L'estany - Mas Mel (Calafell)

Les platges de Calafell són les platges de la Costa Daurada de Tarragona per antonomàsia. D'arena fina i daurada, aigües poc profundes i entrada suau al mar. Amples i llargues, de manera que només en dies punta l'espai del banyista pot sentir-se envaït.

Platja de Calafell
Les platges de Calafell són les platges de la Costa Daurada de Tarragona per antonomàsia | Cedida

La platja de L'estany-Mas Mel forma part d'aquesta línia de  platja ininterrompuda durant cinc quilòmetres, un cas gairebé únic a la costa de Tarragona. La seva sorra és famosa per la finor i les aigües per la tranquil·litat, ideal per al turisme familiar, fins al punt que s'ha arribat a batejar com a "la platja del biberó".

Muntanyans (Torredembarra)

La platja dels Muntanyans forma part d'una extensa platja de més de set quilòmetres enclavada en un espai natural protegit. La configuració dels seus ecosistemes de dunes i maresmes està gairebé extingida al litoral de Catalunya.

Gràcies a aquesta qualificació, la platja es manté quasi salvatge fins i tot en un context de magnífiques comunicacions i enllaços viaris. Compta a més a més amb una zona dedicada a la pràctica del naturisme.

La Móra (Tarragona)

Al costat del bosc de La Marquesa i la Punta de la Móra, entre la ciutat de Tarragona i la localitat d'Altafulla, es troba aquesta platja que es caracteritza per la proximitat a la carretera N-340 i als nuclis urbans però sense perdre l'aparença de cala recòndita, envoltada de vegetació autòctona i accidents naturals.

També es pot agafar un camí de ronda que ens portarà per diverses cales i platges, des de la paradisíaca i més inaccessible Cala Fonda fins a Tamarit.

Torn (L'Hospitalet de l'Infant)

Una de les platges més famoses de Tarragona és la del Torn o Torm, a l'Hospitalet de l'Infant. És coneguda, a banda de per la seva bellesa singular, per ser una de les platges naturistes més extenses del Mediterrani, al costat del càmping també naturista Torre del Sol.

Antic refugi de pirates, la platja és íntima i està recollida per les muntanyes de Vandellòs properes, que conviden a practicar-hi el senderisme. La platja és llarga, de més de dos quilòmetres, d'arena gruixuda i còdols en l'entrada al mar.

Cala Forn (L'Ametlla de Mar)

Juntament amb la Cala Vidre i la Cala de Sant Jordi, la Cala Forn s'integra en la façana marítima de l'Ametlla de Mar en el conjunt natural de Les Tres Cales, zona envoltada de pinedes, de la reserva natural del Torrent del Pi i protegida pel castell restaurat de Sant Jordi d'Alfama, construït al segle XII i seu de l'antiga ordre religiosa del mateix nom.

Tot i la conservació prodigiosa de l'entorn natural, la platja és de fàcil accés, d'arena fina i molt coneguda per les aigües cristal·lines i plenes de vida i fauna marina. Molt apreciades per a la pràctica de l'snorkel. Cala Forn també és famosa per la qualitat gastronòmica dels seus restaurants de platja i xiringuitos.