IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els millors remeis naturals per a les cames cansades

Hi ha diversos exercicis i trucs casolans per alleujar aquesta molèstia

Las piernas cansadas se caracterizan por provocar una sensación de dolor sordo en quien las sufre.
Les persones amb les cames cansades pateixen una mena de dolor sord | Cedida
 

Hi ha molta gent que acaba el seu dia amb les cames ben cansades, especialment quan fa calor. El fet de passar-se una gran part del dia assegut, la mala circulació, el sobrepès o la genètica poden ser factors que potenciïn les molèsties que sentim a les cames. 

 

Alguns medicaments, gels, cremes i solucions naturals poden contribuir a alleujar la sensació de pesadesa a les cames. Ara bé, primer de tot hauríem de veure per què la tenim i, per això, en aquest article examinarem en què consisteix el fet de tenir les cames cansades, què les origina i quins exercicis i remeis poden ajudar a alleujar-ne les molèsties.

 

En què consisteix exactament el fet de tenir les cames cansades?

Hi ha molta gent al planeta que té les cames cansades, especialment pel que fa a la població femenina: es calcula que al voltant d'una dona de cada quatre al planeta té les cames cansades.

 

Tot i que tothom pot patir a causa de les cames cansades, aquestes molèsties normalment tenen més probabilitat d'aparèixer i ho fan més intensament a mesura que ens anem fent grans. El sobrepès, el fet de passar moltes hores asseguts o la genètica són igualment factors de risc quan es tracta de patir els símptomes d'aquesta dolència. 

 

Pel que fa als símptomes i als signes originats per les cames cansades, normalment destaquen —entre altres— les cames inflades, una sensació de pesadesa i mal a les articulacions i als músculs. Tot i que es tracta d'uns símptomes que normalment no són causa de preocupacions ni són greus, si els patim molt sovint o no marxen podrien ser un indici d'un problema més greu de salut.

 

Causes

En algun moment de la vida, la majoria de gent ha patit les molèsties i la sensació desagradable que originen. Els peus i les cames cansades són característics perquè causen una mena de dolor sord que fa que tinguem més dificultats a l'hora de caminar, posar-nos de peu i dur a terme qualsevol moviment en què hagin de participar les nostres extremitats inferiors.

 

Hi ha diverses raons o causes que poden potenciar el fet de tenir les cames cansades, com ara:

 

 • El fet de dur a terme un sobreesforç a la zona de les extremitats inferiors 

 • Fer servir unes sabates incòmodes

 • Tenir mala circulació sanguínia

 • L'embaràs

 • Estar-se assegut durant períodes llargs

 • L'artritis

 • La vellesa

 • L'obesitat

 • Una deficiència a nivell nutricional

 

A banda, cal remarcar que hi ha diversos individus que tenen més tendència a patir molèsties a les cames a causa de les condicions o la naturalesa de les feines que fan, especialment si requereixen que estiguin asseguts durant molta estona o si els fan estar de peu i caminar molt.

 

El cansament de cames, a més, també pot estar originat per alguna condició subjacent i, per aquesta raó, en el cas que el dolor esdevingui molt important o que no desaparegui, s'aconsella consultar amb un metge que sigui especialista en aquest àmbit.

El sobrepeso y el sedentarismo son dos de las principales causas de las piernas cansadas.
Tant el sedentarisme com el sobrepès originen sovint les cames cansades | Cedida
 

Combatre la pesadesa amb remeis naturals

Sigui quin sigui el causant de les cames cansades, tenir-les així pot arribar a ser ben desagradable i, per aquest motiu, pot resultar molt interessant utilitzar algun remei específic contra aquesta dolència, des de cremes i gels amb efectes de calor/fred per calmar les molèsties a les cames fins a analgèsics tradicionals. 

 

En cas que ens agradi més la idea de fer servir una alternativa natural, també hi ha molts remeis naturals que són útils i efectius contra les cames cansades. Sigui com sigui, caldrà que comencem canviant la nostra dieta de manera saludable i que ens acostumem a fer una mica d'exercici de tipus aeròbic, en cas que ens interessi no patir els símptomes vinculats a les cames cansades o que resultin de menor intensitat.

 

Per tal de combatre les cames cansades, t'expliquem alguns dels remeis naturals o casolans que es poden fer servir:

1. Fer massatges amb l'ajuda d'olis

Els olis essencials ajuden a fer massatges ben eficients per tal de reduir la tensió dels músculs, afavorir la circulació i mitigar el dolor. Igualment, podem recórrer a olis que tinguin propietats relaxants, com per exemple la lavanda, per tal de fomentar els efectes calmants del massatge. 

 

Per aquesta raó, ens caldrà una mica d'oli de massatge o preparar el nostre propi oli amb l'ajuda d'oli de lavanda, d'oliva, de gerani o de camamilla. Aleshores, procedirem a fer un massatge dels peus i les cames amb moviments que siguin circulars, descendents i ascendents, i exercint tanta pressió com sigui possible.

 

Un truc que pot ajudar també a l'efectivitat del remei és escalfar una mica l'oli amb el qual farem el massatge per tal d'aconseguir que la calor faci minvar la tensió i fomenti les propietats beneficioses de l'oli.

 

 

2. Aplicar escalfor

Tal com hem avançat, l'escalfor contribueix a la relaxació dels músculs cansats de les extremitats inferiors i, a banda, ajuda a alleujar el dolor a través d'un augment del flux de la sang a la zona que la rep.

 

En cas que no disposem d'olis per fer massatges o que ens faci mandra fer-nos-en un, una altra bona opció seria amarar en aigua calenta una tovallola que no sigui gaire gran, després escórrer-la i posar-la al damunt de les cames cansades fins que acabi tornant a la temperatura de l'ambient. Un cop haguem fet això, caldrà tornar a fer el procediment de nou.

 

A banda d'això, hi ha una opció semblant que són les bosses d'aigua calentes i els coixinets tèrmics. Ara bé, hauríem de vigilar i anar amb compte amb la temperatura, perquè si fos massa elevada ens podríem cremar.

 

3. Posar-hi gel

Tot i que puguem pensar que això és una paradoxa, tenint en ment els consells que hem proporcionat, el gel constitueix una altra opció interessant a l'hora d'alleujar la inflor i el dolor provocat per les cames cansades. Per aquest motiu, disposarem gel embolicat amb un drap o tovallola o bé bosses de gel picat a la part afectada. Tot seguit, farem un massatge circular a la zona.

 

4. Utilitzar oli de clau, menta i eucaliptus

L'oli de clau i l'oli d'eucaliptus posseeixen propietats espasmolítiques i analgèsiques que contribueixen a l'alleujament del mal a les cames. Pel que fa a l'oli de menta, té grans propietats antiinflamatòries, i si es combinen tots tres el resultat és molt eficient a l'hora de combatre el cansament a les cames.

 

Per tal de fer-los servir com cal, s'han de barrejar tots tres amb aigua que estigui calenta i mantenir en remull les cames durant un temps mínim de 10-15 minuts. Aquest procés es pot repetir un parell o tres de vegades cada setmana per tal que els símptomes es mantinguin a ratlla.

 

Los masajes con aceites esenciales son un buen remedio casero para aliviar el dolor de las piernas pesadas.
Un remei natural eficient per mitigar el mal que origina el cansament a les cames són els massatges amb l'ajuda d'olis essencials | Cedida

 

5. Recórrer als banys de bicarbonat de sodi i sal

Els banys de sal permeten que la circulació sanguínia millori i ajuden a relaxar els músculs del cos. Combinats amb les virtuts antiinflamatòries que té el bicarbonat, a més, podem fer que els banys es transformin en una experiència encara més relaxant i molt eficient a l'hora de calmar el cansament de les cames. 

 

Per tal d'aconseguir-ho, afegirem cullerades de bicarbonat i sal a l'aigua tèbia i mantindrem en remull les cames com a mínim durant 15 minuts. En cas de tenir molèsties a la zona de les cames, aquest remei es pot fer servir sempre que ens calgui. 

 

6. Fer raspallades en sec

Les raspallades en sec són una bona solució per tal d'afavorir la circulació, mitigar les sensacions de dolor i de cansament i tonificar els músculs. Si fem servir un raspall que tingui les pues suaus per al cos, podem raspallar-nos les cames durant entre 10 i 15 minuts des dels peus i cap amunt amb moviments circulars.

 

7. Mantenir les cames aixecades

Si aixequem els peus i les cames, ens serà més fàcil que desaparegui la tensió dels músculs i afavorirem la circulació de la sang. Quan anem a dormir, una bona opció és situar un coixí a la zona dels peus per tal que les cames quedin una mica elevades mentre estem descansant. A banda, també podem optar per estirar-nos al sofà i mantenir les cames aixecades recolzant-les a la part de dalt del respatller, aproximadament durant 10 minuts. 

 

8. Dur a terme exercicis per combatre el cansament de les cames

Tot i que podria ser que el dolor i el cansament facin que no ens sentim amb forces per tal de dur a terme una activitat física, podem fer uns exercicis senzills que ens permetran sentir-nos amb les cames més relaxades i descansades, com ara:

 

 • Asseure'ns i fer rodar una pilota que no sigui gaire gran per sota dels peus, fent una mica de pressió

 • Fer servir un corró o una pilota petita per tal de fer un massatge a les cames. Si el corró o la pilota en qüestió estan freds, la nostra sensació de benestar després del massatge serà encara més important. 

 • Disposar petits objectes al terra i mirar d'agafar-los amb l'ajuda dels dits dels peus.

 


Comentaris

envia el comentari