Les millors 20 sèries psicològiques

Descobreix les produccions amb els personatges més profunds i interessants pel que fa a la seva amb personalitat

Les millors sèries psicològiques que no et pots perdre
Les millors sèries psicològiques que no et pots perdre | Psicología y Mente

El concepte de psicologia dels personatges ressona amb força a les diferents productores cinematogràfiques del planeta. Per als guionistes, la tasca de creació de personatges tridimensionals, profunds i amb emocions veraces no és gens senzilla.

Això no obstant, cada cop es demanen més personatges amb perfils complexos, i d’aquesta forma van apareixent cada vegada més sèries psicològiques.

Les millors 20 sèries que poden veure els psicòlegs

Antigament les sèries no estaven a la moda com avui i era molt més habitual veure pel·lícules. Per això, no era gaire difícil camuflar la manca de coneixement quan es creaven determinats personatges, gràcies a les trames emocionants que feien quedar en segon pla els personatges, per darrere de l’acció i el ràpid desenvolupament de tots els fets.

En aquesta direcció, tot i el ritme ràpid que demanden els llargmetratges, moltes produccions cinematogràfiques mostren un tractament psicològic increïblement cuidat dels seus personatges, com vam mostrar en aquest article. Igualment, també hi ha molts documentals interessants sobre psicologia per ajudar-te a aprofundir en aquest àmbit.

Recull de 20 sèries que estan molt fonamentades en la psicologia

Avui en dia, però, gràcies a l’auge de les sèries de televisió, els guionistes cada cop han de dedicar més esforços al fet de fer néixer personatges que siguin complexos i puguin durar diverses temporades a la petita pantalla. Per aquesta raó, és molt fàcil que apareguin sèries psicològiques gràcies a aquest apogeu fèrtil. Es tracta de sèries molt interessants per a tots els individus que gaudeixen examinant els processos mentals i les conductes humanes.

Tot seguit, hem elaborat un recull de 20 sèries que qualsevol persona interessada per la psicologia hauria de mirar des de l’òptica d’un professional de la salut mental.

1. Breaking Bad

L’actor Bryan Cranston interpreta amb molta destresa el personatge protagonista d’aquesta sèrie, en Walter White, que ha esdevingut un gran referent pel que fa a l’acceptació de les malalties i al fet de preparar-se per morir.

Tot i que molta gent ha obviat Breaking Bad perquè és una mica lenta, la primera temporada de la sèrie ens ofereix una classe de psicologia perfecta. A cada episodi, els guionistes van poder mostrar amb gran enginy a través de les accions la transformació del personatge per culpa de les seves circumstàncies personals. De fet, hi va haver més espectadors pendents del seu desenllaç que de la final de la Lliga de Campions. 

Aquí trobaràs el tràiler de la primera temporada i ves amb compte perquè si no t’hi vols enganxar és molt millor que t’abstinguis de veure’l.

2. Els Soprano

Es considera que és la millor sèrie de tota la història, i jo personalment penso que se li hauria d’atorgar el primer lloc entre totes les sèries psicològiques que mai s’han emès. El cèlebre periodista Tom Wolfe havia arribat a dir que, d’aquí unes quantes dècades, aquesta sèrie serà objecte d’estudi a les universitats igual que ara ho és ‘Hamlet’.

Tony Soprano va fer teràpia amb la doctora Melfi durant un total de set temporades, més de 4.300 minuts que van ajudar al desenvolupament psicològic de molts personatges que van arribar a ser més aviat persones que no simplement personatges.

Tot seguit, pots veure en anglès el tràiler de la primera temporada d’aquesta sèrie magistral:

3. In Treatment

Si li dius a un guionista que escrigui capítols d’una durada de 20 minuts amb només dos personatges que parlen un a davant de l’altre i sense que els espectadors deixin d’interessar-se pel que passa a la pantalla, el guionista suarà de valent. Ara bé, si a sobre li demanes que siguin converses dins d’una sessió de teràpia psicològica, veuràs com el guionista segurament entra en pànic.

‘In Treatment’ no només proporciona una lliçó magistral de diàleg, sinó que també constitueix una classe magistral sobre el tema de la psicologia. Només amb la paraula, ens permet entrar dins de la psicologia de cada personatge.

Aquí podràs veure un capítol de la sèrie a l’atzar:

4. Lie to Me

‘Lie to Me’ està fonamentada en les investigacions que va dur a terme el cèlebre psicòleg Paul Ekman i ens ofereix una veritable lliçó sobre el llenguatge no verbal i sobre la seva capacitat per ajudar-nos a detectar les mentides.

Tot i que els seus personatges no tinguin una psicologia tan profunda com en altres sèries psicològiques d’aquest recull, els guionistes de la producció saben conservar el suspens al llarg de tot l’episodi, mitjançant l’enginy que els caracteritza i la informació que els proporciona el conegut llibre d’Ekman anomenat ‘Com detectar mentides’. Hem de dir també que el gran èxit de la sèrie va fer que aquest llibre es col·loqués al capdavant de moltes llistes d’obres més venudes.

Dedicar un moment a escoltar Paul Ekman val molt la pena:

5. A dos metres sota terra

Alguns finals de les sèries deixen els espectadors amb la boca ben oberta. En canvi, n’hi ha d’altres que deceben l’audiència perquè no assoleixen els objectius que s’havien proposat. Sigui com sigui, els finals lacrimògens com el d’aquesta producció no són gens fàcils d’aconseguir si no es pot fer que els espectadors comprenguin tota la dimensió de la psicologia de cada personatge i hi simpatitzin, més que empatitzar-hi.

En aquesta producció magistral, dins de la família Fisher Alan Ball va saber entrellaçar un total de quatre psicologies ben diverses que s’odiaven, s’adoraven i es feien estimar com a un amic.

Aquí et deixem un fragment que et mostra la família de la sèrie:

6. Dexter

Entre les millors sèries que poden veure els psicòlegs o els amants de la psicologia no podia faltar-hi Dexter. En aquesta sèrie mítica, un home que treballa al departament de policia forense de la ciutat de Miami passa les seves hores lliures mirant de canalitzar les pulsions criminals que té acabant amb la vida de diversos criminals.

Així, en aquesta sèrie es narren les vides privades de les persones i les moralitats diverses que dirigeixen aquests àmbits tan privats de la nostra existència. Per tant, es tracta d’una mena de joc que hi hauria entre el cantó públic dels individus i el cantó privat, que reservem tant per a les persones que més estimem com per a les que més odiem.

Segurament, la virtut més gran que té és la de fer possible que els espectadors hagin de prendre partit a nivell moral amb allò que passa a la sèrie, sense haver-la de deixar de tan cansats com podrien arribar a estar.

Pots anar fent un petit tastet de la sèrie amb aquest vídeo:

7. Hannibal

És una de les sèries de televisió psicològiques per antonomàsia. A banda de tenir una gran qualitat i una trama i uns personatges vinculats amb el món de la psicologia —està protagonitzada per Hannibal Lecter i Will Graham, un psiquiatra caníbal i un especialista en el tema dels perfils criminals—, en ella veiem una gran quantitat de simbolismes que ajuden a la bona connexió amb els espectadors.

Poder atorgar un significat concret a les seqüències en les quals veiem aquests símbols requereix habilitat i perspicàcia, i una part molt important del pes de la narració reposa a l’interior d’aquestes aparicions concretes.

Et deixem un dels tràilers de la producció:

 

8. Les revenants

En aquesta sèrie francesa d’èxit es barreja el drama amb les trames relacionades amb les forces naturals i els misteris, seguint la línia de ‘Lost’ o ‘Twin Peaks’. Tot comença en un poble petit situat als Alps francesos, on comencen a produir-se aparicions d’individus que havien mort fa uns anys i que ara tornen a la vida. Duen la mateixa roba i el mateix aspecte que tenien abans de traspassar, i no poden recordar absolutament res vinculat amb la seva absència.

‘Les revenants’ es pot incloure dins d’aquesta llista de sèries psicològiques perquè li confereix una gran importància a la forma que tenen els veïns i les famílies per mirar d’adaptar-se a la situació, encara que no sàpiguen què els passa i que els costi controlar els sentiments de por irracional i d’inclinació cap a aquests individus que han sorgit del no-res.

Et deixem una petita mostra de la sèrie, en castellà:

 

9. Masters of Sex

Es tracta d’una sèrie de ficció inspirada en un llibre publicat per l’escriptor nord-americà Thomas Maier que està centrat en la carrera professional i l’existència de Virginia Johnson i William Masters, dos investigadors sobre la sexualitat dels humans que van revolucionar la forma d’entendre el sexe a occident en les dècades dels 50 i dels 60.

A continuació, et mostrem un dels vídeos promocionals de la sèrie:

10. My Mad Fat Diary

Aquesta sèrie del Regne Unit parla de l’existència de la Rau, una noia ben jove que, després d’haver estat ingressada en un psiquiàtric per culpa de diversos trastorns de l’alimentació i d’una depressió, mira de dur una existència normal i corrent.

Quan contacta de nou amb la Chloe, una amiga seva, no li explica que ha passat un temps internada i mira de deixar veure el seu cantó més positiu per aconseguir congeniar amb l’altra gent i començar una etapa vital totalment nova. Es tracta d’una sèrie totalment recomanable, sobretot per la versemblança dels personatges que hi apareixen i per l’honestedat que impera en la narració dels fets.

Aquí tens el seu tràiler, en anglès: 

11. Ments criminals

Aquesta sèrie ha rebut tants elogis com crítiques, perquè en ella s’hi veuen uns equips investigadors de l’FBI omnipotents. Ara bé, com que relata les experiències de diversos perfiladors criminals, mostra un gran nombre dels esquemes de comportament dels assassins, que es podrien vincular amb diferents etiquetes diagnòstiques de problemes de salut mental.

12. La pecera de Eva

Es tracta d’una producció televisiva espanyola que tracta de la relació entre els estudiants adolescents d’un institut i la psicòloga que hi tracta. Es toquen diferents conflictes molt habituals en aquesta etapa de la vida com ara el fracàs escolar, l’aïllament social, els problemes d’autoestima i la mala conducta.

13. El grupo

Aquesta sèrie psicològica també és espanyola, tot i que en aquest cas només se’n va rodar una temporada. Explica la història d’un grup d’individus totalment diferents que, quan han d’abordar alguns problemes personals, fan teràpia tots junts amb un psicòleg experimentat, sempre amb la condició de no veure’s ni relacionar-se fora de les sessions. 

 

14. Mr. Robot

‘Mr. Robot’ és una sèrie de ficció centrada en la vida d’un hacker i tècnic de seguretat informàtica anomenat Eliot Alderson que pateix deliris i depressió, quelcom que el fa sentir-se alienat en el seu lloc de treball i aïllat a nivell social. Du una existència molt marcada per la droga fins que tot canvia quan es creua amb diversos hackers que formen un grup secret i que tenen la intenció de fer caure les oligarquies que dominen el món.

15. Bates Motel

‘Bates Motel’ està considerada la preqüela del mític film ‘Psicosi’, del mestre Hitchcock. Es tracta d’un periple a través de la ment de Norman Bats i mostra la facilitat que té l’home a l’hora de manipular les persones, de dur a terme actes violents i despietats i la relació que té amb la Norma Bats, que és la seva mare.

16. Frasier

L’actor Kelsey Grammer fa el paper de doctor Frasier Crane, un psiquiatra que vivia a Boston i que, després del seu divorci, decideix traslladar-se a Seattle. Aquesta comèdia de situació tan coneguda que té un total d’11 temporades és una sèrie derivada molt exitosa de la producció ‘Cheers’.

 

17. Perception

El govern federal dels Estats Units, en aquesta sèrie, busca l’ajuda de Daniel Pierce, un cèlebre neurocientífic, per mirar de resoldre alguns casos d’assassinat. Pierce concep la conducta humana d’una manera ben particular, com un producte de les relacions bioquímiques que es produeixen entre les hormones i les neurones.

18. Real Humans

En aquesta sèrie es mostra la Suècia del futur, on diversos robots amb un aspecte humà anomenats hubots són un producte de consum que és quasi tan habitual com les rentadores o les neveres. Es poden idear i programar per dur a terme funcions ben diverses, com ara fer les feines de casa, conduir cotxes o, fins i tot, ser amants o amics de les persones.

Real Humans és un moviment polític que, davant d’aquesta popularitat tan gran que tenen els hubots, mira de fer visible la necessitat de prescindir dels robots, que fan perillar les feines dels humans i són una veritable amenaça pel que fa als teixits socials del país, perquè separen famílies i aïllen les persones. A més, s’ha reprogramat un grup de robots perquè siguin lliures i aquests lluiten per alliberar els altres robots d’allò que consideren una situació d’esclavatge.

19. Friday Night Lights

Es tracta d’una sèrie que explora les històries dels diferents membres d’un equip de futbol americà, així com dels veïns i familiars del seu voltant. L’entrenador de l’equip i la seva dona tenen un paper clau com a guies i personatges molt rellevants per tal de facilitar el desenvolupament personal. Es parla de les inseguretats, les habilitats d’afrontament pel que fa a les derrotes i la gestió dels punts forts de les persones, entre altres.

20. Westworld

Entre les darreres sèries psicològiques que ha realitzat HBO destaca ‘Westworld’, que està inspirada en el film homònim del 1973.

La producció té lloc en un parc temàtic que reprodueix com era la vida a l’antic oest nord-americà i que està habitat per androides que tenen l’aparença d’humans. Això no obstant, aquests androides no saben que no són humans, i es relacionen amb els visitants del parc —que sí que són humans— seguint un paper concret.

Alguns d’aquests androides, però, un bon dia comencen a adonar-se de determinats indicis que apuntarien al fet que estan vivint dins d’una mentida que va reproduint-se un cop rere l’altre, després que els vagin esborrant la memòria de manera successiva.

Aquí s’acaba el nostre recull de les sèries psicològiques més interessants que pots trobar. Et recomanem totes les de la llista, però cal tenir en compte que pot haver-n’hi més que siguin totalment fascinants a nivell psicològic. Si penses que n’hi ha alguna que també hauria d’integrar el recull, estarem encantats que ens deixis un comentari.

  • Traducció de: Series psicológicas: 20 series de TV que todo psicólogo debería ver

Comentaris

envia el comentari