IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els millors trucs per fer una bona carta de recomanació

T'ensenyem a remarcar les teves habilitats i punts forts a través d'aquest document

Joven con un portátil.
Si vols fer una bona candidatura, les cartes de recomanació t'ajuden a guanyar visibilitat | Hannah Wei

De vegades, els llargs i pesats processos de selecció per aconseguir una feina poden decantar-se per un petit detall. La carta de recomanació pot servir per acompanyar el teu CV i per remarcar la bona percepció de la persona recomanada, tal com ha explicat 'Carácter Urbano', així com per aportar detalls addicionals a la persona que du a terme la selecció.

Tot seguit, et parlem de les seves principals seccions i et mostrem els punts més importants a l'hora de redactar de manera eficient una carta de recomanació, tant dins de l'àmbit acadèmic com del laboral. 

CONTINGUT DE L'ARTICLE

1. En què consisteixen les cartes de recomanació?

2. Quines seccions té la carta de recomanació?

3. Models de cartes de recomanació

En què consisteixen les cartes de recomanació?

Dins de l'àmbit laboral, les cartes de recomanació constitueixen una mena de document que serveix per identificar les capacitats laborals de la persona, un element que complementa el CV o 'curriculum vitae'. Si el CV ofereix informació al voltant de la formació i l'experiència del candidat, la carta ajuda a desenvolupar una descripció de les capacitats i habilitats de la persona. 

Cada detall és important dins dels processos de selecció i, per això, en alguns casos el CV no ajuda a diferenciar clarament les qualitats laborals i humanes del candidat. La carta de recomanació, generalment, recull detalls importants sobre la trajectòria a nivell professional de l'individu i descriu les habilitats que té a l'hora de treballar.

Per aquest motiu, normalment les cartes de recomanació les escriuen els antics responsables de les empreses o organitzacions en què ha treballat l'individu, com ara els caps de la companyia, les persones que treballen a Recursos Humans o els caps de departament.

A banda de proporcionar objectivitat a la relació entre fites i mèrits, això també confereix un pes concret per tal de fer decantar la persona que du a terme l'entrevista per tal de decidir-se. Tot seguit, sabràs com es redacten les cartes de recomanació.

Tot i que les cartes de recomanació normalment s'escriuen dins del món laboral, igualment hi ha cartes de recomanació que s'escriuen específicament per a l'àmbit acadèmic. 

Mujer con una taza.
Descobreix la millor manera de redactar una carta de recomanació | Brooke Lark

 

Les 5 seccions principals de les cartes de recomanació

Aquestes cartes són habitualment documents formals que, independentment de si s'han escrit amb un estil més o menys formal, han de tenir sempre unes determinades seccions.

1. La identificació

La persona que escriu la carta pot oferir més detalls sobre qui és, però cal que el document estigui encapçalat primer per una identificació de la persona emissora de la carta, la que ens fa la recomanació, en què hi trobem el seu nom, el seu càrrec, l'empresa en què treballa i la data de redacció del document.

2. La capçalera

Es tracta també d'una secció de gran rellevància, perquè indica a qui s'adreça el document. Consta, bàsicament, del nom del destinatari, l'empresa en què treballa i el càrrec que hi exerceix. En cas que enviem la carta a més d'una persona o que no disposem de la informació necessària sobre la persona destinatària, podem optar per una fórmula com ara «A qui correspongui» o bé «Benvolguts senyors».

3. El context

En primer lloc, pots començar per dur a terme el desenvolupament de la identitat de la persona que rep la carta. Les presentacions ajuden a introduir-nos i a conferir el pes de l'autoritat i el càrrec. Ara bé, al cos del context s'hi han de descriure sobretot les habilitats a nivell professional i les qualitats humanes de la persona recomanada, mirant de trobar un bon equilibri i formalitat.

Igualment, l'emissor del document pot parlar de la seva experiència a l'hora de treballar amb la persona recomanada, parlant de les funcions que va dur a terme i remarcant les seves habilitats més destacades, que la fan ser especial i destacar entre la resta de persones candidates.

És important mirar de no caure en excessos i, en canvi, resulta molt profitós poder emmarcar les capacitats del candidat dins de les necessitats que té l'empresa nova on pretén entrar. Per acabar, es pot complementar el context a través de diverses qualitats humanes com ara la disciplina, el treball en equip, la motivació, la companyonia, l'energia, etc. 

4. La recomanació

L'objectiu de la carta és recomanar i no suplicar. No hauria de ser excessivament extensa ni manifestar una vehemència gaire pronunciada. En un sol paràgraf, cal que es valori la idoneïtat del lloc de feina per al candidat que es recomana, per tal d'aconseguir que el contracti l'altra empresa.

5. El comiat i el contacte

A més, cal que el comiat sigui breu i formal. A l'hora d'acomiadar-se, és interessant proporcionar alguna dada de contacte, com ara el correu electrònic o el telèfon. Posar-se a disposició de la persona que llegirà la carta per si té alguna pregunta sobre la candidatura sempre és un bon senyal, que denota professionalitat i proximitat. Finalment, és important recordar signar la carta.

Models de cartes de recomanació

Les cartes de recomanació sempre resulten més convincents quan qui les escriu no només es dedica a signar, sinó que també coneix la persona que recomana en profunditat. Si no es tracta del teu cas, mira de proporcionar-li determinades pautes.

Hombre en el sofá con ordenador portátil.
Cada carta de recomanació hauria de tenir 5 seccions bàsiques | Dillon Shook

 

Tot seguit, trobaràs un model de carta de recomanació per a l'àmbit laboral i un altre model per a l'àmbit acadèmic.

1. Exemple de carta de recomanació per a l'àmbit laboral

Joan Bermúdez Canals

Disseny Gràfic TPA

Plaça dels Àngels, 22

08001 Barcelona 

A Barcelona, 25 de març de 2019

A l'atenció de:

Pere Garrido Serra

Director General d'Art Design 02

Benvolgut senyor Pere Garrido, 

Com a director de l'empresa Disseny Gràfic TPA i assabentat del fet que la seva companyia es troba en un procés d'expansió —si m'ho permet, aprofito per felicitar-lo— que fa que busquin nous dissenyadors per tal d'incorporar-se al seu personal, m'agradaria presentar-li els serveis del Marc Fernández Rius, un antic treballador meu. 

El Marc va treballar a la meva empresa durant 7 anys, una època durant la qual va desenvolupar diversos projectes i va formar part del departament de multimèdia i disseny gràfic. Va integrar l'equip que va poder gaudir del privilegi de dur a terme una campanya governamental al voltant de la projecció a l'exterior del nostre territori, a banda de participar en la campanya de publicitat de l'RCD Espanyol de l'any 2016: en concret, en va dur a terme la planificació, el desenvolupament i la direcció.

Al llarg dels anys que va ser a l'empresa, va demostrar que té una gran capacitat creativa, per mitjà d'unes idees que sempre resultaven innovadores. A més, vaig poder comprovar que està totalment capacitat per dur a terme l'organització d'equips de treball, per dirigir les tasques que s'han de dur a terme i per aconseguir que s'acompleixin amb eficiència i diligència.

Em permeto dirigir-me a vostè, com a director de l'empresa Art Design 02, perquè estic convençut que el perfil del Marc s'adapta, de manera específica, als requisits d'una empresa com la vostra, jove i amb una gran voluntat emprenedora.

Quedo a la seva disposició per qualsevol comentari o pregunta que tingui al voltant de la seva candidatura, i aprofito per deixar-li les meves dades de contacte.

2. Exemple de carta de recomanació per a l'àmbit acadèmic

Biel Comas Puig

Departament de Psicologia de la Universitat de Barcelona

Campus de Mundet

Passeig de la Vall d'Hebron, 171, 08035 Barcelona

A Barcelona, 25 de març de 2019

A l'atenció d'Antonio Herrera Nieto,

Catedràtic de Psicologia de la Universidad Complutense de Madrid

Benvolgut senyor Herrera,

Em complau tornar a parlar amb vostè. Vam coincidir fa temps en un congrés de Psicologia Aplicada a la ciutat de València i, pel respecte intel·lectual que sento cap a vostè i per les converses que hem compartit, he pensat en vostè de manera immediata per tal de recomanar-li que dirigeixi la tesi d'una de les meves alumnes, la Mireia Palau Pérez.

Per motius aliens a la meva voluntat m'he vist obligat a renunciar a dirigir-li la tesi. Ara bé, he volgut proposar al seu departament la possibilitat que la pugui tutelar vostè.

La Mireia Palau Pérez va obtenir el seu títol de grau amb una mitjana de 9,3, cosa que va situar-la entre els 10 estudiants més brillants de la seva promoció. Igualment, mentre va dur a terme el seu Màster va mostrar unes capacitats de treball molt grans i una habilitat especial a l'hora d'aplicar i desenvolupar estudis nous, que penso que podrien aportar un valor afegit al seu departament.

El seu CV inclou de manera més concreta la informació sobre la seva formació, orientació professional i mèrits. La tesi que planteja constitueix un estudi totalment innovador que parla de com les noves tecnologies afecten el desenvolupament dels adolescents a nivell psicològic.

Per aquestes raons, penso que el seu departament podria tutelar la tesi de la Mireia amb totes les garanties, i que les seves capacitats podrien representar una empenta molt beneficiosa per a les línies d'investigació noves de la seva càtedra.

Com sempre, i sense més dilació, quedo a la seva disposició en cas que tingui dubtes o comentaris referents a la meva proposta.


Comentaris

envia el comentari