Ampolles de vi en fila

Els millors vins de Tarragona per al 2019

Presentada la nova edició de la Guia de Vins de Catalunya per a l'any 2019 on els vins de Tarragona tornen a estar al capdamunt dels tastos i classificacions

La Guia de Vins de Catalunya, el projecte que cada any tasta a cegues tots els vins catalans, arriba a l'onzena edició.  Per al 2019, la Guia continua promovent els vins catalans i les varietats autòctones de cada regió sense oblidar el rerefons dels problemes de la vinya i del medi agrícola. Alhora, el tast a cegues de les ampolles que els vinicultors faciliten garanteix un barem de qualitat i sense prejudicis de cap mena.

Un altre any els vins de Tarragona estan entre els més guardonats del país.  La potència i la qualitat del sector vinícola a la regió, encapçalada per la D.O.Q Priorat fa que alguns dels millors vins de Catalunya siguin tarragonins. Sense oblidar les denominacions d'origen de la Conca de Barberà, del Montsant, de la Terra Alta o de Tarragona. Alguns dels vins destacats en les categories que estableix la Guia són els següents:

Millor vi blanc: Metamorphika Sumoll Blanc Brisat

Guanyador ex aequo en la categoria de millor vi blanc de Catalunya per la Guia 2019.  Aquest vi de Tarragona és pràcticament desconegut en els circuits comercials, però ha tret la millor nota de tast entre tots els vins blancs catalans. És un vi produït pel Celler Costador de Barberà de la Conca, però que no s'inscriu en la D.O. Conca de Barberà sinó en la D.O. Catalunya.

Ampolla de vi Metamorphika Sumoll Blanc Brisat
Aquest vi de Tarragona és pràcticament desconegut en els circuits comercials | Celler Costador

El Metamorphika Sumoll Blanc Brisat és un vi blanc orgànic amb criança, en la línia dels vins naturals i ancestrals, amb collita manual i sense filtrar. La fermentació es fa en tina de terrissa com en els vins d'àmfora i la criança en bota vella durant cinc mesos. L'ampolla també és de terrissa i es pot aconseguir per un preu d'uns 25€.

Millor vi rosat: Escabeces 2016 i Dido La Solució Rosa 2016

Dos dels tres millors vins rosats de Catalunya segons el tast a cegues de la Guia 2019 també són de Tarragona. Es tracta de dos vins relativament nous al mercat, però que tenen en comú la mà de la vinicultora de Falset Sara Pérez. Tots dos han tret la mateixa nota i s'emporten el premi de la categoria ex aequo.

El primer és Escabeces, un vi de la vall del riu Gaià fet amb la varietat històrica del cartoixà vermell  (conegut al Penedès com a Xarel·lo). La parella de René Barbier i Sara Pérez associada amb la parella vallenca d'Oriol Pérez de Tudela i Mercè Salvat elaboren a Vilabella del Camp a partir d'una vinya propietat de l'alcalde Joan Maria Sanahuja. El resultat és un vi color tel de ceba, de poc grau, on s'expressa la varietal en tota la seva esplendor i que, fruit, de la seva mineralitat, es recomana per acompanyar escabetxos. Té un preu molt raonable que ronda els 10€.

Ampolla de vi Escabeces
Escabeces un vi de la vall del riu Gaià fet amb la varietat històrica del cartoixà vermell | Escabeces

Comparteix pòdium amb Dido La Solució Rosa, vi elaborat pel Celler La Universal, la marca de Sara Pérez a Falset, a la D.O. Montsant. En aquest cas un vi més contundent i cupatge de garnatxes, carinyena, macabeu i syrah. Vi amb molt de volum i sense l'expressió de fruita típica dels rosats, però que es mostra d'una total delicadesa.

Millor carinyena negra: Vall Llach Mas de la Rosa 2016

Enguany La Guia de Vins de Catalunya ha encetat noves categories basades en les varietats de raïm,  amb la intenció de promoure els vins monovarietals com es tendeix actualment a Europa. La varietat de carinyena negra se l'ha endut el buc insígnia del Celler Vall Llach, el que surt de la vinya del Mas de la Rosa, un extraordinari vi de finca.

Un dels millors vins del Priorat i el més exclusiu de Vall Llach,  fruit d'un adust sòl de llicorella i de molta insolació, 100% carinyena per aquest vi únic.

Ampolla de vi de Vall Llach
Aquest és un dels millors vins del Priorat i el més exclusiu de Vall Llach | Katablok

Millor garnatxa negra: Venus de La Figuera i Vi d'Altura Les Manyes

Una altra categoria on Sara Pérez i René Barbier treuen el cap.  Ex aequo amb Les Manyes 2015, Venus de la Figuera 2014 guanya la categoria de millor garnatxa negra amb aquest vi col·laboratiu amb la cooperativa de La Figuera a la D.O. Montsant, expressió d'una vinya de garnatxa dita Guixà, a 600 metres d'altitud.

Les Manyes 2015 és l'únic monovarietal de garnatxa del prestigiós celler Terroir al Límit.  És un vi d'altura fet a partir d'una vinya de més de 50 anys per damunt d'Scala Dei i que no prové de la clàssica llicorella sinó de sòls argilosos que fan un vi més fresc i expressiu.

Logo vi Venus de la Figuera
Les Manyes 2015 és l'únic monovarietal de garnatxa del prestigiós celler Terroir al Límit. | Cedida

Millor Trepat Negre: La Coma Trepat 2017

Evidentment, donat que el trepat és patrimoni exclusiu de la D.O. Conca de Barberà, el guardó havia de recaure en aquesta denominació. El guanyador és un vi del celler Molí dels Capellans, en aquest cas La Coma 2017, el vi emblemàtic de la casa. Un vi que extreu tota la frescor, lleugeresa i complexitat aromàtica dels monovarietals de trepat.

Vi trepat caient en una copa
El trepat és patrimoni exclusiu de la D.O. Conca de Barberà | Cedida

Millor garnatxa blanca: Pla de Pey 2016

Per trobar el guanyador entre els monovarietals de garnatxa blanca anem fins a la Terra Alta.  Vins del Tros, un dels millors cellers de la D.O., a Vilalba dels Arcs. El celler elabora diversos vins monovarietals amb la garnatxa blanca tan característica de la zona, però Pla de Pey és un nou blanc de la casa, salí, amb poca fusta i molta mineralitat. Un vi exclusiu del qual només se n'han fet 1000 ampolles i que val 72€.

Millor macabeu: Brisat del Coster Macabeu 2017

El guanyador de la categoria de millor macabeu de Catalunya per la Guia 2019 és un altre vi de Tarragona, en aquest cas de la D. O. Conca de Barberà. El Brisat del Coster 2017 és el monovarietal de Macabeu que elabora el celler de Montblanc de Josep Foraster.

Ampolla de vi Macabeu
El Brisat del Coster 2017 és el monovarietal de Macabeu que elabora el celler de Montblanc de Josep Foraster | Cedida

Un vi tranquil que es fa amb una varietat de raïm que usualment serveix per a compondre cupatges,  però que en aquest cas s'expressa per si sol en aquest vi blanc de caràcter singular.

Millor moscatell: Vinum Verum Muscat 2016

Una de les varietats usades tradicionalment per l'elaboració de vins dolços  també ha merescut una categoria pròpia en els guardons d'aquesta Guia de Vins de Catalunya 2019. El guanyador ha estat Vinum Verum Muscat, un altre vi de Terroir al Límit, un dels cellers més guardonats del Priorat. Podreu gaudir d'aquesta raresa per un preu que ronda els 40€.

Millor parellada: L'home peix 2017

Acabem aquest repàs dels millors vins de Tarragona, segons els tastos a cegues de la Guia 2019, amb una menció inesperada.  Un vi elaborat únicament amb la varietat Parellada pel celler agrícola de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta. En resulta un vi afruitat i lleuger, una nova gamma de vins de la D.O. que s'allunya dels tradicionals cupatges amb la característica garnatxa blanca de la Terra Alta.

Ampolla de vi l'home peix
Aquest vi està elaborat únicament amb la varietat Parellada pel celler agrícola de Corbera d'Ebre | Agrícola Corbera d'Ebre