Un any després que el mal somni de la pandèmia de la Covid-19 'aterrés' a Espanya, les dades de l'evolució d'aquest virus a hores d'ara no són realment encoratjadores, i és que, després de més d'un mes de descens, la taxa d'incidència acumulada ha tornat a veure's incrementada. D'aquesta manera ho anunciava Rafael Bengoa, antic assessor del president dels Estats Units, Obama, i exconseller de Sanitat basc.
De la mateixa manera, Bengoa ha anunciat que veu molt possible l'arribada d'una quarta onada del coronavirus en només un mes. Actualment, el descens en la pressió hospitalària es manté, però encara són molts els que sostenen que el panorama no és l'idoni per començar a relaxar les mesures tant restrictives com preventives per fer front a aquesta pandèmia.
En aquests dies, tal com apunten, la taxa de contagis ha frenat en totes les regions, encara que no ha desaparegut, però sí que ara a Espanya és la més baixa des de mitjans d'agost. Entre altres motius, aquesta situació seria en qualsevol cas al pla de vacunació administrat fins al moment.
Unes dades que estimen que més de tres de cada 100 habitants ja han sigut vacunats contra aquest virus a l'haver estat inoculats amb dues dosis de la vacuna de Pfizer, Moderna o AstraZeneca, mentre que un 10% del total, ja té almenys una de les dosis.
Les dades s'estabilitzen, però els experts demanen molta prudència
Per la seva banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar ahir la vacuna de la farmacèutica Janssen, una dosi molt comentada, ja que s'estableix que permetrà una immunització més ràpida, ja que amb només una dosi, aquesta faria el mateix efecte que el dels seus contrincants. Els ritmes de vacunació milloren progressivament i en aquesta última setmana, s'han subministrat prop de 260 vacunes per minut, xifra que, si la comparem amb el mes de gener passat, aquesta no arribava a la meitat.
En una entrevista a Rafael Bengoa, en referència al perquè de la desacceleració de la pandèmia, ha explicat que «La baixada està frenant perquè ja s'està expressant la variant anglesa. I cal recordar que, encara que no ens ho sembla als que vivim aquí, de moment som un dels països més permissius amb les diferents llibertats o restriccions que hi ha en relació amb el virus. A més, la variant anglesa és més contagiosa que l'anterior, de manera que és probable que s'estigui expressant ara i estigui frenant la baixada. Els altres ceps, la sud-africana i la brasilera, són presents, però no en el volum de la britànica».
Assumeix que la variant d'origen britànic contagia en gran manera, però no és més letal, encara que hi ha estudis que expliquen que sí que podria ser més letal, encara que això es continua analitzant, i que «Mentre no estiguem vacunats entre el 75% i el 85% de la població, el virus reprendrà el vol». Un altre dels dubtes és la de si seria possible assolir aquesta esperada baixada en la taxa d'incidència de virus.
A això respon que «Altres països estan tenint moltíssimes dificultats per baixar dels nivells en què estem i les seves restriccions són més grans que les nostres. A nosaltres ens costarà molt seguir baixant fins a aquest objectiu de 50 per cada 100.000. Per tant, el que hem de fer mentre no tinguem prou persones vacunades és seguir mantenint les restriccions al pont de Sant Josep, per Setmana Santa o en el que sigui».
Des del punt de vista de Bengoa, la vacunació està sent massa lenta per tenir un estiu normal, i és que, per a ell, «A l'estiu no tindrem suficient població vacunada i estarem lluny de la famosa immunitat de ramat que necessitem. Així que les vacances d'estiu només seran de semillibertat. Seguirem havent-hi de tenir certes restriccions a la mobilitat, als espais interns, etcètera. I això simplement indica que la vacunació òbviament va massa a poc a poc per a tenir aquest estiu normal».