El març del 2020 les vides de tots nosaltres es van capgirar. L'esclat de la pandèmia va modificar la realitat d'una forma com mai abans ens hauríem imaginat. Modificant hàbits, prohibint-nos dur a terme activitats totalment normals i, el més important, lamentant la pèrdua de moltíssimes vides.
Aquest matí, la directora del Departament de Salut Pública i de l'Ambient a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha passat pels micròfons de RAC1. Es tracta de María Neira, qui ha explicat que espera que la pandèmia duri dos anys.
«És un temps raonable» ha assegurat, afegint que això serà possible si s'aconsegueix vacunar en els pròxims mesos països que avui en dia encara tenen cobertures molt baixes pel que fa al percentatge de vaccinats.
I és que la vacunació és la principal raó per la qual des de l'OMS creuen que hi ha una «expectativa molt positiva» per a la pandèmia d'aquí a mig any. Això sí, Neira ha alertat que en aquests moments hi ha «dues velocitats» pel que fa a l'administració de la vacuna de la Covid-19 al món. Aquest fet, fa que hi hagi una «amenaça permanent» i que en qualsevol moment la situació pugui capgirar-se.
A banda de la importància de recuperar la normalitat tal i com la coneixíem abans del març del 2019, la directora del Departament de Salut Pública i de l'Ambient a l'Organització Mundial de la Salut ha afegit que és necessari millorar les condicions de vida i de salut, i la protecció del medi ambient.
Neira també ha parlat sobre l'administració de la tercera dosi a la població en general. Sobre aquesta qüestió ha assegurat que advoca per posposar-la fins que l'estratègia de vacunació sigui «més equitativa», i que com a mínim un 45% de la població mundial compti amb una dosi posada.
Últimes dades sobre la Covid-19 a Catalunya
El Departament de Salut ha declarat aquest dimarts 21 hospitalitzats menys per coronavirus i 6 pacients crítics menys a les UCI. En total, doncs, ara hi ha 717 ingressats i 260 persones a cures intensives. Pel que fa al nombre de nous casos positius, avui se n'han comunicat 677 a Catalunya, tots ells confirmats per PCR o TA, així com 36 noves defuncions.
Aquestes xifres deixen les dades acumulades des de l'inici de la pandèmia en 903.781 contagis i 23.765 defuncions. L'Rt ha pujat tres centèsimes fins al 0,89, i el risc de rebrot baixa lleugerament fins als 91 punts.