L'Organització de les Nacions Unides (ONU) acaba d'enviar un missatge clar a tots els governs del món: en la mesura que la situació epidemiològica ho permeti, cal facilitar l'obertura de les escoles per evitar una catàstrofe generacional. El tancament prolongat dels centres educatius tindria, segons el seu punt de vista, conseqüències imprevisibles.
En un missatge en vídeo, el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, va transmetre el següent: «Vivim un moment decisiu per als nens i els joves de tot el món. Les decisions que els governs prenguin ara tindran un efecte durador en centenars de milions de joves, així com en les perspectives de desenvolupament dels països durant decennis».
Last month, over 1 billion students were Affected by # COVID19 school closures.
- António Guterres (@antonioguterres) August 4, 2020
Even before the pandemic, the world was facing a learning crisi.
We must take bold steps now, to create inclusivament, resilient, quality education systems fit for the future. https://t.co/fD4nwEkqUgpic.twitter.com/71ksZO2DHP
A més, va presentar un informe de l'ONU per analitzar l'impacte del tancament dels centres educatius, tant col·legis com instituts i universitats, i oferir recomanacions als responsables polítics.
L'ONU recomana no obrir les escoles
En aquest informe s'adverteix que el món ja patia una crisi de l'educació abans de la pandèmia, amb més de 250 milions de nens sense escolaritzar. Segons les dades, en els països en desenvolupament només una quarta part dels alumnes de secundària acaben els seus estudis amb competències bàsiques.
En aquest context va arribar el coronavirus, i «ara ens enfrontem a una catàstrofe generacional que podria desaprofitar un potencial humà incalculable», afegeix Guterres, ja que segons ell es podrien minar dècades de progrés i exacerbar les desigualtats arrelades.
De fet, en la seva opinió la pandèmia ha causat «la major disrupció que ha patit mai l'educació». L'ONU estima que a mitjans de juliol les escoles de més 160 països romanien tancades, afectant a més de mil milions d'estudiants. Segons les seves dades, més de cent països no tenen encara data de reobertura.
«La pandèmia està augmentant les desigualtats educatives», adverteix l'ONU
Però el que més preocupa a l'organització és el temps perdut per milions de nens en edat preescolar, una etapa clau perquè segons la directora general adjunta per a l'Educació de la UNESCO, Stefania Giannini, és el gran igualador.
I l'educació a distància no és la solució perquè, segons l'ONU, deixa enrere a molts alumnes, a més de l'especial risc que pateixen aquells amb discapacitats, de comunitats minoritàries o desfavorides, els desplaçats i refugiats i els que viuen en zones remotes. La pandèmia, adverteixen, està augmentant les desigualtats educatives.
Els consells de l'ONU
Per evitar un retrocés educatiu històric, l'ONU demana mesures en diversos àmbits. El que és prioritari és la reobertura de les escoles tan aviat com sigui possible. Això és fonamental perquè està generant debat en molts països. A Espanya, sense anar més lluny, els rebrots estan posant en risc l'inici de curs escolar en algunes comunitats com Catalunya.
Guterres va explicar que una vegada que la transmissió local estigui controlada, cal possibilitar el retorn dels alumnes a l'escola de la manera més segura possible. Per l'ONU, serà essencial trobar un equilibri entre els riscos per a la salut i els riscos per a l'educació i la protecció dels nens.
Això és també fonamental, diuen, per la repercussió en la participació de les dones en la força de treball. L'ONU considera fonamental consultar als pares en el procés de tornada a l'escola, i també als cuidadors, al personal docent i als alumnes. També és important, assenyalen, augmentar els pressupostos educatius en els comptes públics.