Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient

El missatge d'un sanitari de l'UCI: «Ens fa molta por que s'estigui accelerant el procés de desescalada»

Gabriel Heras és membre de l'UCI on va aparèixer el primer cas greu de Covid-19 a Espanya

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient
«Molts professionals sanitaris diuen que quan passi una mica tot això es replantejaran la seva vida professional», assegura Heras | ACN

El metge, Gabriel Heras, membre de l'UCI  on es va diagnosticar el primer cas greu de coronavirus  a Espanya ha explicat a la web 'Infosalus' la seva experiència personal en primera línia de batalla en la crisi sanitària de la Covid-19. «Als sanitaris ens fa molta por que s'estigui accelerant el procés de desescalada  i que les persones s'estiguin relaxant davant de la prevenció del coronavirus perquè si hi hagués un rebrot no estaríem preparats. Estem extenuats, necessitem desconnectar», denuncia Heras.

«Però si demà comencéssim de zero, els sanitaris  estem súper cansats. Ha estat horrible això, i molts professionals sanitaris diuen que quan passi una mica tot això es replantejaran la seva vida professional», ressalta l'intensivista, amb motiu de la publicació del llibre 'En primera línia'.

«En UCI com la meva no volem que ningú mori sol»

«Hi ha hagut una gestió basada en la por  que ha fet que les famílies es quedin fora, que els pacients estiguin aïllats i els sanitaris hagin treballat en espais que no són els habituals i amb la por de caure també malalts i d'encomanar a amics i familiars», confessa el intensivista.

El metge espanyol assegura que el més dolorós ha estat el procés de morir, que «ha estat un desastre», morint moltes persones en soledat. «Això no pot tornar a passar. En una UCI com la meva no volem que ningú mori sol i, en casos excepcionals, se'ls ha de facilitar a les famílies l'equip de protecció individual i així poden estar amb ells, però en la major part de llocs no hi ha hagut visites flexibles, ni la gent s'ha pogut acomiadar».

«Que la Sanitat i l'Educació són els pilars de l'Estat i no es pot retallar»

Heras treu les seves pròpies conclusions sobre la gestió de la pandèmia: «Que no teníem el millor  sistema sanitari, i que sí podem comptar amb el compromís dels sanitaris que s'han deixat la pell i la vida. Que humanitzar la Sanitat és ara o mai i ara ningú podrà mirar a un altre costat. Que la Sanitat  i l'Educació  són els pilars de l'Estat de benestar i no es pot retallar, cal invertir-hi», prosseguia.

Finalment, el metge intensivista fa una crida a les persones irresponsables que no estan complint les normes sanitàries establertes: «Els sanitaris ens hem jugat la pell i la vida i la gent fa una mica la desescalada incomplint les normes. A aquests els convidaria que vinguessin a veure a un pacient crític a l'hospital, o que parlessin amb una persona que ha perdut amb el coronavirus a un ésser estimat perquè vegi que això no és una broma. Hem passat molta por, i també les nostres famílies», sentenciava Heras.