L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va defensar el dijous passat, 12 de novembre, la necessitat de mantenir obertes les escoles durant la pandèmia de coronavirus i considera que es poden evitar els confinaments si s'augmenten les mesures de protecció.
Queda clar que Espanya està fent totalment el contrari les recomanacions d'aquesta Organització i que, de moment, seguiran amb les seves mesures i restriccions imposades. Això implica que en algunes CCAA seguiran tancades les escoles i universitats i a moltes altres se li afegeixen els confinaments, sobretot, els perimetrals.
«Hem d'assegurar l'ensenyament dels nostres fills»
«Hem d'assegurar l'ensenyament per als nostres fills», va afirmar el director per a Europa de l'OMS, Hans Kluge, ressaltant que els nens i adolescents no són impulsors principals del contagi i que el tancament de les escoles no és efectiu.
L'única cosa que s'està aconseguint és que molts alumnes es desmotivin, ofusquin i fins i tot arribin a deixar els seus estudis. L'educació és un punt molt valuós, sobretot als països europeus i Espanya està fent molts passos feia enrere. Com a país i com a societat, de moment, seguim sense estar preparats per a estudiar i treballar al 100% des de casa.
Però l'OMS no ha estat l'única que s'ha mullat i ha donat l'opinió sobre el tancament d'escoles. D'altra banda, UNICEF, en un informe publicat dimecres passat, va assegurar que «les escoles no són el principal factor de transmissió en la comunitat» i que «els nens tenen més probabilitats de contreure el virus fora de l'entorn escolar», per la qual cosa «els beneficis nets de mantenir les escoles obertes superen els costos de tancar-les».
Confinaments: efectes secundaris com el deteriorament en la salut mental
Així mateix, durant la compareixença de l'OMS, Kluge va apuntar que els confinaments són «una pèrdua de recursos» i que provoquen molts efectes secundaris, com a danys en la salut mental o augment de la violència de gènere.
Com bé va denunciar el director per a Europa de l'OMS, els aïllaments provoquen efectes secundaris, com a danys a la salut mental o augment de la violència de gènere. És per això que demanen a tots els països europeus que evitin els confinaments el màxim possible, que inverteixin en mesures de seguretat més estrictes i a conscienciar a les seves poblacions.
Hans Kluge va explicar que si l'ús de les màscares arribés a superar el 90% entre les persones, no serien necessaris els confinaments tan estrictes que estan vivint països com Espanya i, el nostre país veí, França. Les declaracions de Kluge van tenir lloc just després de l'anunci per part de Nova York en el qual s'explicava que la ciutat tornarà a tancar els seus col·legis davant l'avanç de la malaltia de COVID-19.
La generació perduda: danys irreversibles en educació, nutrició i benestar
Una altra organització que va decidir pronunciar-se, l'agència de l'ONU, va alertar que la crisi del coronavirus amenaça de causar danys irreversibles, concretament, a l'educació, la nutrició i el benestar dels nens, i va advertir sobre una possible generació perduda. Totes aquestes conseqüències, segons apunta l'ONU, les viuran tots els països, Europa i la resta del món.
Com a plus a aquest seguit de declaracions, el director d'emergències de l'OMS, Michael Ryan, va assegurar que les vacunes no arribaran a temps per a erradicar la segona onada del coronavirus, i va urgir a continuar combatent la pandèmia amb mesures preventives, però que no posin en risc la nostra salut. Bastant tenim amb el coronavirus.
Per a Ryan les vacunes no són una solució màgica, i els països hauran de «pujar la costa» de moment sense aquesta arma tan valuosa i que amb tanta urgència necessitem.