Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Tot a punt per celebrar la 39a edició del Misteri de la Selva

L'obra, que s'ha convertit en un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya, tindrà lloc el 14 i 15 d'agost

La representació del misteri de la Selva tindrà lloc el 14 i 15 d'agost
La representació del misteri de la Selva tindrà lloc el 14 i 15 d'agost | CEDIDA

 

S’estan ultimant els detalls perquè tot estigui a punt per a una nova edició del Misteri de la Selva, que enguany arribarà a la seva 39a representació, amb un canvi d’imatge important i amb noves incorporacions dins del repartiment. Es tracta del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica que es representa des de l’any 1980 a la Selva del Camp.

El Misteri de la Selva es representarà el 14 d’agost a les deu de la nit i el 15 d’agost a les vuit del vespre, a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. Es comptarà amb la participació de més d’un centenar de persones, entre actors i actrius i els responsables de la posada en escena. Aquest dissabte, 11 d’agost, tindrà lloc el primer assaig general i el 12 d’agost es farà l’últim a la mateixa església.

La palma i l’ànima, elements simbòlics del Misteri de la Selva

Una de les novetats d’enguany és que la palma i l’ànima han esdevingut les protagonistes de la nova imatge del Misteri de la Selva, ja que representen dos dels elements simbòlics en la representació de l’obra. Així doncs, la palma és un element protector, mentre que l’ànima és l’element més característic del misteri amb l’assumpció de la Mare de Déu.

El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya

El Misteri parla sobre les tradicions de la Festa de la Mare de Déu d’Agost. El tema central és l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima. L’obra, que va ser escrita en llengua catalana a finals del segle XIV, és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya. A més, és considerada una joia del teatre medieval i l’any 1944 va guanyar el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística.

El text, anònim, va ser trobar per Mn. Joan Pié en una llibreta a l’Arxiu Parroquial Selvatà. Més endavant, la llibreta va anar a parar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. És probable que  la redacció del Misteri guardi relació amb la ciutat de Tarragona, per diferents referències que es fan al municipi.

Tot i això, els veïns de la Selva del Camp s’han emportat l’obra al seu terreny, al llarg d’aquests més de trenta anys. A més, el Misteri de la Selvaés considerat un dels principals patrimonis culturals de la vila.

Enguany s'arribarà a la 39a representació de l'obra
Enguany s'arribarà a la 39a representació de l'obra | CEDIDA

El fil argumental del Misteri de la Selva

L’argument de l’obra porta Maria des de casa seva, lloc on mor, fins a l’espai on és sepultada i, finalment, a la glòria celestial. La representació permet que els assistents gaudeixin del refinament del lèxic trobadoresc i dels diversos cants a cappella.

Cal remarcar que la Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama i misteri assumpcionista català. A més, aquests últims anys s’ha representat a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma i Jerusalem, traspassant les fronteres del Baix Camp.