El nucli històric de Valls s’ha convertit aquesta tardor en exposició de fotografies a l’aire lliure. Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular La Turba, juntament amb altres col·lectius vallencs i entitats com el Museu de Valls, han organitzat des del 3 al 10 d’octubre, la tercera mostra de fotografia urbana titulada Mitgeres. Després de la bona acollida de l’edició de 2019, la proposta vol seguir consolidant-se com un festival de fotografia sòlid al sud del Principat.
En aquest sentit, més 20 instal·lacions fotogràfiques de gran format romanen exposades a la vista de tothom i les mitgeres que es van utilitzar en l’edició de l’any 2019, enguany es mantenen i se n’hi afegeixen de noves. El motiu principal és la degradació arquitectònica que pateix el Barri Antic de la capital de l’Alt Camp que permet, de moment, no haver de treure les fotografies anteriors per l’elevat nombre de parets buides i descarnades que hi ha.
Les fronteres, el tema de 2020
Si en l’edició anterior les dones van ser l’eix central de la mostra, enguany s’ha escollit les fronteres com a eix vertebrador. Així, en el conjunt de fotografies es poden veure múltiples fronteres: la frontera del barri, l’econòmica, la invisible o aquella real com un mur, la frontera psicològica, la dels límits de la ment, la mediambiental i natural o la frontera de casa teva.
Aquest tema ha servit per escollir les fotografies i donar una nova oportunitat als autors i autores participants, tant a nivell nacional com a nivell vallenc i de comarca. En aquest sentit, des de Llumull Accions Audiovisuals s’assegura que s’ha treballat en aquesta línia perquè «s’ha detectat que a les nostres comarques hi ha un creixent nombre de persones joves que ha encaminat tant els seus estudis com el seu futur professional al món de la imatge, el disseny, la fotografia i d’altres disciplines artístiques, i no és fàcil poder mostrar el treball».
Així, els fotògrafs escollits per aquesta edició són Mariona Giner, Paula Artès, Ariadna Arnés, Verònica Moragas, Josep Vecino, Ricard Cugat, Carles Cubos, Medir Cucurull, Beth Magre, la vocalia de dones de l’Associació de Veïns del Barri Antic i l’Institut Català Internacional per la Pau.
«No només és una exposició»
La mostra no és només una gran exposició de carrer, sinó que també compta amb activitats paral·leles, com xerrades, presentacions o rutes guiades. Enguany es va voler apostar per la primera tarda de la mostra, que va ser el dissabte 3 d’octubre, i es va dur a terme la presentació del llibre ‘#límits’ del col·lectiu de fotògrafs km0 i una entrevista a la Paula Altès, autora del llibre de fotografia ‘Fuerzas y Cuerpos’. El certamen també ha comptat amb rutes guiades per les diferents fotografies i amb un maridatge de vi i fotografia.
El fil conductor, la nissaga Català Roca
Mitgeres també vol seguir el fil i posar en valor la nissaga Català-Roca. De fet, Valls, és la ciutat que ha vist néixer a una de les nissagues de fotògraf més importants de Catalunya, els Català-Roca, que a més, formen part de la galeria de ciutadans il·lustres, Francesc Català-Roca, fill del també fotògraf Pere Català i Pic, un dels introductors de la fotografia d’avantguarda a Catalunya, i germà de Pere Català i Roca.
Francesc Català-Roca el 1958 munta enormes plafons fotogràfics en l’Exposició Universal de Brussel·les. El 1965 comença a fer reproduccions de gran format en color. Amb càmera o sense, Català-Roca participa activament en els esdeveniments històrics que tenen lloc al llarg de la seva vida. En les seves fotografies reflexiona sobre el temps i és molt conscient del poder d’informació de la imatge. És considerat el mestre de la fotografia documental a Catalunya.