Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de fotos d'una mà subjectant un mòbil i al costat la imatge d'un hacker amb l'emoji de perill

Mitja Espanya en alerta per l'estafa que suplanta la DGT: ves amb compte

Els delinqüents han tornat a suplantar la identitat de la Direcció General de Trànsit per robar els conductors

En els darrers dies, ha sorgit una nova estafa que utilitza la identitat de la Direcció General de Trànsit (DGT) per enganyar els ciutadans. Els ciberdelinqüents envien un missatge de text o correu electrònic per robar informació i diners.

Al missatge informen la víctima d'una suposada multa que ha de pagar en un termini de 24 hores. L'objectiu d'aquesta estafa és que les persones caiguin a la trampa, paguin la falsa multa o proporcionin dades personals i financeres, posant en risc la seva seguretat.

Una dona amb gest de preocupació està superposada sobre una imatge d?una carretera amb trànsit i un logotip de la Direcció General de Trànsit.
Els estafadors es fan passar per la DGT per reclamar un pagament de 19 euros | Mungkhoodstudio's Images, Icons8 Photo

Així funciona l'estafa de la DGT de què adverteix la Policia

Amb l'objectiu que més persones caiguin al parany, usen la tècnica de la urgència per dur a terme aquesta estafa. A l'alerta, els estafadors diuen que l'usuari ha de pagar 19 euros.

Aquesta quantitat és baixa i assumible, per la qual cosa la víctima acaba caient. A més, per pressionar encara més l'usuari, li diuen que si no paga aquesta quantitat en 24 hores s'acabarà augmentant.

Els delinqüents busquen que la víctima no ho pensi i acabi pagant. A més, tampoc no donen temps suficient per contactar amb ningú. Al missatge, inclouen un enllaç on s'ha de fer el pagament.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els delinqüents usen la urgència perquè la víctima pagui sense preguntar | Getty Images, Monkey Business Images

Senyals d'alerta per identificar l'estafa de la DGT

Per evitar caure en aquesta estafa, és important estar atent a certs senyals que poden indicar que el missatge no és legítim:

  • Urgència al missatge: una de les principals característiques d'aquesta estafa és la urgència que transmet. Indiquen que només es disposa de 24 hores per pagar la multa. La DGT no acostuma a imposar terminis tan curts ni enviar aquest tipus de notificacions urgents per missatge de text o correu electrònic.
  • Enllaç sospitós: l'enllaç inclòs al missatge dirigeix una pàgina web falsa. Abans de fer clic a qualsevol enllaç, és fonamental verificar que la URL és correcta i que pertany al domini oficial de la DGT.
  • Errors al missatge: moltes vegades, aquests missatges contenen errors ortogràfics o gramaticals. Això és un clar indicatiu que no provenen d'una font oficial.
  • Mètodes de pagament inusuals: si se sol·licita fer el pagament en plataformes de pagament poc comunes o no vinculades a la DGT, és molt probable que es tracti d'una estafa.