Al món actual, les estafes en línia s'han convertit en una preocupació creixent per als usuaris d'internet. Fa només uns dies, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat sobre l'augment.
Aquestes amenaces han crescut, sobretot, després de les darreres filtracions de dades personals. Des de l'organització han compartit els quatre tipus d'estafes en línia més comunes i alguns consells per protegir-te'n.
Phishing: L'engany del correu electrònic
El phishing és una de les estafes en línia més freqüents. Consisteix a rebre correus electrònics que semblen ser de fonts legítimes, com ara bancs o empreses conegudes, sol·licitant informació personal o financera. Aquests correus solen incloure enllaços a llocs web falsos que imiten els originals.
Consell de seguretat: Mai feu clic a enllaços sospitosos ni proporcioneu informació personal a través de correus electrònics. Verifiqueu sempre l'autenticitat del remitent i, en cas de dubte, contacteu directament amb l'empresa.
Smishing: estafes a través de missatges de text
El smishing és semblant al phishing, però es realitza a través de missatges de text. Els estafadors envien SMS que semblen ser d'entitats fiables, demanant que facis clic en un enllaç o truquis a un número de telèfon per proporcionar informació personal.
Consell de seguretat: No respongueu a missatges de text sospitosos ni feu clic a enllaços inclosos. Si reps un missatge d'aquest tipus, verifiqueu la informació directament amb l'entitat suposadament emissora.
Vishing: fraus telefònics
El vishing és una estafa en línia que es duu a terme mitjançant trucades telefòniques. Els estafadors es fan passar per representants d'empreses o institucions financeres i sol·liciten informació personal o financera. Sovint utilitzen tàctiques d'intimidació per pressionar les víctimes.
Consell de seguretat: No proporcioneu informació personal o financera per telèfon si no esteu segurs de la identitat de l'interlocutor. Si reps una trucada sospitosa, pengeu i contacteu directament amb l'empresa o institució.
Estafes a xarxes socials
Les xarxes socials també són un terreny fèrtil per a les estafes en línia. Els estafadors creen perfils falsos o hackegen comptes existents per enganyar els usuaris i obtenir informació personal o financera. També poden enviar missatges amb enllaços a llocs web maliciosos.
Consell de seguretat: Configura la privadesa dels vostres comptes en xarxes socials i no accepteu sol·licituds d'amistat de persones que no coneixeu. Sigues cautelós en fer clic a enllaços i reporta qualsevol activitat sospitosa a la plataforma.
Com protegir-te de les estafes online
Per protegir-te de les estafes en línia, segueix aquests consells addicionals:
- Actualitza el teu programari: mantingues el teu sistema operatiu, navegador i aplicacions actualitzats per protegir-te contra vulnerabilitats.
- Utilitza contrasenyes segures: crea contrasenyes fortes i úniques per a cada compte i utilitza un gestor de contrasenyes si cal.
- Activa l'autenticació de dos factors: afegeix una capa extra de seguretat als teus comptes activant l'autenticació de dos factors.
- Educa al teu entorn: informa els teus amics i familiars sobre les estafes en línia i com evitar-les.