Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'un noi estirat al sofà amb auriculars i usant l'ordinador, i una rodona amb un lladre a dins

Mitja Espanya en alerta per un nou correu fraudulent: si veus això, no punxis

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha llançat un nou advertiment sobre estafes via email

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha emès una advertència sobre una nova estafa que circula a través del correu electrònic. Aquest tipus de correus perillosos busquen enganyar els usuaris perquè facin clic a enllaços maliciosos o descarreguin arxius adjunts.

En aquest cas, els delinqüents suplanten la DGT amb correus que poden semblar legítims. Tot i això, en interactuar amb ells, els usuaris corren el risc de ser víctimes de robatori de dades, instal·lació de codi maliciós o fins i tot pèrdues financeres.

Aquesta és la nova estafa per email de què adverteixen els experts

L'Incibe ha llançat una advertència clau per evitar que hi hagi més víctimes de la nova estafa. En aquest cas, els delinqüents envien correus electrònics fent-se passar per la Direcció General de Trànsit (DGT).

Persona estressada pel trànsit vehicular a una ciutat amb el logo de la DGT.
Els estafadors enganyen les víctimes suplantant la DGT en emails falsos | Billion Photos, Getty Images

Als correus notifiquen suposades multes de trànsit. Per aconseguir diners ràpids, simulen urgència o augments en la quantitat. D'aquesta manera, enganyen les víctimes perquè facin clic en un enllaç.

Els emails fraudulents diuen que hi ha una sanció pendent i que cal pagar en 24 hores. Els estafadors, de vegades, diuen que aquest és el darrer recordatori.

Quan fan clic a l'enllaç, les víctimes són redirigides a una pàgina web que suplanta la de la DGT. Tot i això, aquesta està dissenyada amb l'objectiu de robar les dades personals i bancàries.

Com identificar els correus falsos i què fer si els reps

És crucial estar alerta i saber identificar aquests correus maliciosos. Un dels senyals més comuns és la presència d'errades gramaticals o de redacció inusuals. A més, és important revisar l'adreça del remitent: moltes vegades, encara que el nom del remitent sembli legítim, el domini del correu electrònic no coincideix amb el de l'empresa real.

Muntatge dun ordinador portàtil i una rodona amb el començament del link duna pàgina web
Identificar aquests correus és clau per no perdre tots els diners | Pexels

Una altra tàctica comuna dels estafadors és generar un sentit d'urgència, com passa en aquest cas amb la multa de la DGT. Si un correu electrònic demana informació personal o financera, és un indicatiu que podria ser una estafa. També és recomanable no fer clic a enllaços ni descarregar fitxers adjunts si no s'està completament segur de la seva legitimitat.

Si reps un correu que consideres sospitós, el millor és no interactuar-hi. L'Incibe recomana eliminar-lo immediatament i, en cas de dubte, contactar directament amb l'empresa o institució que suposadament va enviar el correu utilitzant un canal de comunicació oficial. No utilitzeu les dades de contacte proporcionades al correu sospitós, ja que també podrien ser fraudulentes.

A més, és recomanable comptar amb un programari antivirus actualitzat i fer còpies de seguretat regulars de les teves dades importants. Si heu fet clic en un enllaç o descarregat un fitxer d'un correu fraudulent, feu una anàlisi completa del vostre dispositiu.