Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia

Mitja Espanya en alerta per aquesta nova i perillosa estafa: et deixen a zero

Aquesta nova estafa comença amb una trucada de telèfon en què els delinqüents es fan passar per les autoritats

En els darrers temps s'ha registrat un augment alarmant en una nova forma d'estafa que involucra delinqüents fent-se passar per policies. Es tracta d'un engany que està de moda i on és molt fàcil caure.

Aquesta modalitat fraudulenta posa en risc la seguretat financera i el personal de les víctimes. A més, també genera una gran preocupació i desconfiança en la seguretat pública. Conèixer com operen aquests estafadors és vital per protegir-te.

Així és la nova estafa que suplanta la policia

L'objectiu dels estafadors és aconseguir tota mena d'informació personal i bancària dels usuaris. En suplantar la policia i altres figures d'autoritat, el que fan és establir una relació de confiança amb les víctimes.

Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional
Els estafadors truquen a les seves víctimes fent-se passar per policies | Getty Images, Europa Press

Aquesta nova estafa comença amb una trucada de telèfon. En ella, el delinqüent diu a l'usuari que hi ha un problema amb el compte bancari. De vegades canvien aquesta versió per problemes amb el pagament d'una factura.

Amb aquesta excusa al davant, li diuen a la víctima que acudeixi a la comissaria de manera presencial. Gràcies a suplantar aquesta identitat fan que la persona els doni tota la informació, tant personal com bancària.

A més de fer-se passar per policies, els estafadors també suplanten la identitat d'altres persones. De vegades, s'identifiquen com a empleats del banc. Al final, l'objectiu és el mateix.

El perill darrere d'aquestes estafes en auge

Aquestes estafes, que estan en augment, són molt perilloses. Com que suplanten figures d'autoritat, les víctimes acaben baixant la guàrdia. A més, en pensar que tenen un problema greu, acaben fent el possible per solucionar-ho sense preguntar-se si és real.

Imatge de fons d'agents de la Policia Nacional juntament amb una imatge d'un home amb gest d'ensurt i mans sostenint un moneder amb bitllets d'euros
Les víctimes poden enfrontar-se a problemes greus com la suplantació d'identitat | Minerva Studio, Pexels, Europa Press

Així mateix, els estafadors no només volen aconseguir informació sensible. Amb les dades obtingudes, també poden robar la identitat de les víctimes, cosa que augmenta el perill darrere de l'engany.

Com protegir-te d'aquest tipus d'estafa

La millor manera de protegir-te és ser cautelós i verificar sempre l'autenticitat de qualsevol comunicació que rebis. Aquí hi ha alguns passos a seguir:

  • Verifica la identitat: si algú es presenta com a policia, demana el nom i el número de placa. Pots trucar a la comissaria local per confirmar si la persona és un oficial de policia legítim.
  • No doneu informació personal: evita donar informació personal o financera per telèfon o per correu electrònic. Sobretot, si no esteu segurs de la identitat del sol·licitant.
  • Contacta amb les autoritats: si tens dubtes sobre una comunicació rebuda, contacta directament amb les autoritats locals o amb la policia per verificar la situació.