El Mobile World Congress acull la primera cirurgia teleassistida per 5G del món

El cirurgià cap de l'Hospital Clínic de Barcelona, De Lacy Fortuny, ha dirigit un equip mèdic, des del Mobile World Congress, que operava al Clínic a una pacient per extreure-li una part de l'intestí gros

El Mobile World Congress ha estat l'escenari de la primera operació teleasistida a distància pel 5G
El Mobile World Congress ha estat l'escenari de la primera operació teleassistida a distància pel 5G | CET

Cada vegada és més evident que l’evolució tecnològica significa un progrés. Aquests progressos s’han anat adaptant, a poc a poc, a diferents disciplines i àmbits com el domèstic, el culinari però, en aquesta ocasió, ha estat el torn de la medicina. Així doncs, gràcies a la innovació tecnològica, ahir dimarts, es va operar per primera vegada a un pacient a distància.

Aquest gran moment tecnològic va tenir com a escenari el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona on una cirurgia va guiar el seu equip mèdic, que es trobava al quiròfan de l’Hospital Clínic de Barcelona, gràcies al 5G. El cirurgià gastrointestinal, Antonio de Lacy Fortuny, va ser l’encarregat de dirigir l’equip que operava des de l’hospital, en temps real, mentre assenyalava a una pantalla on havia d’intervenir l’equip mèdic a la pacient.

Tot això ha estat possible gràcies a la tecnologia 5G i sense retard: «És el primer pas per aconseguir el nostre somni, operar a distància» ha declarat el cirurgià. El cirurgià cap de l’Hospital Clínic, De Lacy Fortuny, ha qualificat aquesta intervenció mèdica de «verdaderament revolucionaria».

A través d'una pantalla es poden fer dibuixos sobre la imatge del pacient per assistir a l'equip mèdic que està operant
A través d'una pantalla es poden fer dibuixos sobre la imatge del pacient per assistir a l'equip mèdic que està operant | EFE

 

El futur de la cirurgia teleassistida 

Aquesta ha estat la primera operació del món teleassistida a distància pel 5G. La intervenció ha consistit a extreure una part de l’intestí gros, que tenia una lesió, amb laparoscòpia, una tècnica menys agressiva i que té una millor recuperació postoperatòria pel pacient. Es tracta d’una operació que es realitza, normalment, en pacients amb càncer de còlon, un dels tumors malignes més comuns, i pacients que tenen malalties inflamatòries com el Crohn.

La pantalla permet fer dibuixos sobre la imatge del pacient, que es veu a través de la càmera amb què s’opera, per indicar a l’equip mèdic per on ha de procedir i en quines parts han d’anar amb més de compte. Aquesta tecnologia també permet enviar imatges, textos i donar consells com els que ha donat Lacy als metges que operaven per tal que no danyessin la uretra en extreure la part del còlon.

Després d’aquesta gran intervenció, ha assenyalat que «avui comencem el futur» i ha explicat que el pròxim pas serà poder dur a terme una cirurgia remota on es puguin moure a distància els instruments quirúrgics que s’estan utilitzant al quiròfan al mateix temps que s’està realitzant l’operació d’un pacient. Finalment ha indicat que el centre barcelonès és el primer a adoptar el 5G per a les intervencions quirúrgiques.  


Comentaris

envia el comentari