volant cotxe

El requisit per poder omplir el cotxe i no portar mascareta en desplaçar-se

Paral·lelament, la Generalitat adaptarà els serveis públics de transport

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest diumenge modifica l'ordre ministerial del 3 de maig que regula les condicions de transport en vehicles. La principal novetat és que a partir de demà, 11 de maig, les persones que visquin juntes en territori  de fase 1 podran omplir totes les places d'un cotxe —sense el màxim de dues persones per fila de seients— i no caldrà que portin mascareta.

Si algun dels viatgers no viu al mateix domicili, es mantenen les regles anteriors: dos per fila i amb mascareta. Pel que fa a les motocicletes, ciclomotors i vehicles categoria L, el BOE actualitzat també permet ara que dues persones que convisquin viatgin juntes sense mascareta. Les que no ho facin, en canvi, hauran de portar casc integral o mascareta.

Per a les motos d'ús compartit —per exemple, les de lloguer— serà obligatori l'ús de guants. No obstant això, el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana accepta els guants habituals de motocicleta.

Finalment, i amb relació als taxis  i VTC, es manté la prohibició d'utilitzar el seient del copilot, però es poden ocupar la resta de places disponibles per files –al complet- si els viatgers viuen junts sota un mateix sostre. Si no passa això, la normativa segueix com fins ara: dues persones per fila. En vehicles amb una sola filera de seients, com les cabines de furgonetes, es continua amb la mateixa regla: dues persones, però amb mascareta obligatòria.

El transport públic a Catalunya

La Generalitat adaptarà els serveis públics de transport  i els serveis ferroviaris que transcorrin íntegrament per Catalunya per a «cobrir les necessitats específiques» al llarg de les fases de desescalada per coronavirus. Els operadors de transport públic fixaran l'oferta «atenent especialment els moments de demanda màxima», ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat aquest dissabte.

En la fase 0 l'oferta es mantindrà entre el 80% i el 90% des d'aquest dilluns; en les fases 1 i 2, es mourà entre el 80 i el 100%; i en fase 3 s'aconseguirà el 100% del servei en les àrees de transport metropolità de Barcelona, Tarragona, Lleida  i Girona.

Les empreses prestadores dels serveis, a més, «adoptaran les mesures necessàries  per a procurar que hi hagi la màxima separació possible entre persones usuàries», i amb una ocupació màxima dels seients del 50%. No podrà haver-hi més de dues persones dempeus per metre quadrat, i tots els usuaris hauran de portar màscara durant el trajecte, o «no podran accedir» al vehicle.

La resolució per la qual s'estableixen aquestes mesures ha estat presentada per la conselleria de Territori i Sostenibilitat en el marc del Procicat, i l'han signat el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.