Google ha suspès els seus negocis amb la marca telefònica Huawei, fet que afectarà la transferència de productes de ‘hadware’ i ‘software’, excepte els que estiguin coberts per llicències de codi obert, segons informa l’agència ‘Reuters’. Aquesta contundent decisió per part de Google arriba després que el govern de Donald Trump afegís l’empresa xinesa en una llista negra comercial. A més, cal recalcar que Huawei havia estat acusat anteriorment d’espionatge, el que ha empitjorat la situació.
Aquesta notícia podria acabar amb l‘empresa, ja que sense Google no es podria actualitzar el sistema operatiu Android sota el qual operen, no es podrien descarregar noves aplicacions i, en definitiva, els models de la marca Huawei quedarien immediatament obsolets. D’aquesta manera es perdria qualsevol connexió amb Google, com el correu electrònic Gmail o Google Play Store.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
Cal destacar que des de Google encara no s’ha decidit els detalls dels serveis específics que es vetaran el gegant xinès, però el que és segur és que la companyia americana deixarà de prestar col·laboració i suport tècnic a Huawei pels seus serveis i els d’Android, tot i que l’empresa asiàtica podrà tenir accés a la versió d’Android disponible a través de llicències de codi obert.
Una mesura de Donald Trump
Aquesta situació és una conseqüència de la decisió de Trump d’afegir la companyia asiàtica a una llista negra per poder protegir les xarxes de telecomunicacions nord-americanes. Aquesta ordre executiva dirigida al secretari de Comerç, invoca una llei que dóna al president l’autoritat de regular el comerç en resposta d’una emergència nacional que amenaça Estats Units.
L’aplicació d’aquest veto es justifica pel suposat aprofitament de les vulnerabilitats de la tecnologia de telecomunicacions nord-americanes per part d’adversaris estrangers, i senyala l’espionatge industrial com un tema de vital importància. Aquesta mesura suposa una nova escalada en la guerra comercial contra el gegant asiàtic.
Greus afectacions a Espanya
Si es confirma el veto de Google, Huawei no tindria més remei que inventar el seu propi codi operatiu, el qual no seria suficient, ja que més del 70% de les aplicacions descarregades apareixen únicament a Google Play Store i el 85% dels telèfons del mercat funcionen amb Android, la resta, quasi al complet, amb el sistema d’Apple iOS.
Aquesta mesura tindria fortes repercussions a Espanya, on la firma xinesa està present tant a les infraestructures de xarxes com als dispositius mòbils, a més de treballar amb totes les operadores nacionals de telecomunicacions (Telefónica, Vodafone, Orange i MásMóvil) i ser el primer proveïdor tant de xarxes de banda ampla (fibra i ADSL) com mòbil (4G).
A més, s’ha consolidat com el segon venedor d’’smartphones’ a Espanya, posició que té des de l’any 2015, només per darrere de Samsung. Fent contes, un de cada tres mòbils que es ven a Espanya és de la companyia xinesa, qui ha aconseguit situar els seus dispositius entre els més avançats del món.