Aquest divendres se celebrarà, a l'Ajuntament de Reus, el primer ple operatiu del mandat. Després d'haver establert el govern municipal i d'haver-se aprovat el nombre i els sous dels regidors i dels càrrecs de confiança, resta només un tràmit perquè l'Ajuntament de Reus recuperi l'operativitat. Aquestes setmanes s'han anat signant els decrets d'alcaldia per nomenar aquests assessors de govern i dels grups municipals, uns nomenaments que s'han d'explicar al ple.
[predef]reus-144[/predef]
L'obertura de la residència d'Horts de Miró
Els partits de l'oposició també començaran a presentar mocions, unes propostes que el govern podrà fer-se seves o bloquejar gràcies a la majoria absoluta assolida en repetir el pacte de govern. Per part del PSC, al ple s'hi discutirà l'obertura de la residència de la tercera edat d'Horts de Miró, integrada al CAP del mateix nom, i que tot i haver-se deixat llesta per operar l'any 2012, encara no ha obert les seves portes.
La darrera data prevista era el mes de febrer d'enguany, però tampoc es va complir. Ara, el PSC reclamarà al plenari que l'Ajuntament i la Generalitat acordin «de manera urgent» el conveni que faci possible la seva posada en marxa. A més, els socialistes també reclamen que s'obrin la resta de places de manera pública.
En un comunicat de premsa, Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, considera «incomprensible que set anys després de la seva construcció, la residència estigui sense ús». Fa tot just una setmana es van conèixer els darrers contactes entre consistori i Govern català en aquest sentit, sense que hagin fructificat fins ara. El PSC posa en relleu que «segons fonts del sindicat USITAC, hi ha prop de 170 persones grans que viuen soles i estan pendents de residència».
El centre està totalment equipat des de començaments de l'any passat, i hi ha dues persones que hi treballen des de llavors, la directora del centre i el conserge, tot i que l'equipament no està operatiu. També en matèria sanitària, el grup liderat per Andreu Martín reclamarà el desdoblament del CAP Sant Pere.
El desdoblament del CAP Sant Pere
Mantenen les darreres previsions, que apostaven per ubicar-lo a l'antic Hospital Sant Joan, un trasllat que necessita inversió de la Generalitat, precisament el que reclama la moció socialista. Si l'equipament d'Horts de Miró fa sis anys que espera la seva posada en marxa, el desdoblament del CAP Sant Pere es va anunciar fa sis anys.
Martín afirma que «ens trobem, doncs, davant d’un incompliment intolerable del govern». El portaveu del PSC local recorda que, en campanya electoral, el gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, va anunciar la intenció de desdoblar el CAP en un nou equipament del barri del Carme. Un projecte del qual no se'n sap res, motiu pel qual Martín sentencia que «la ciutadania vol fets, no més paraules».
Els pisos turístics i la 'Llei Aragonès'
També la CUP presentarà dues mocions al plenari d'aquest divendres. Una reclama que l'Ajuntament supervisi la proliferació de pisos turístics a Reus. En un comunicat de premsa, la formació recorda que «el juny de 2019 es van detectar 61 pisos sense estar inscrits al registre oficial del Departament de Turisme de la Generalitat». La formació anticapitalista vol
La CUP demana a l’Ajuntament supervisar la proliferació de pisos turístics a Reus perquè, afirmen, «en els darrers tres anys, aquesta oferta s’ha multiplicat per sis a Reus i arriba a superar la xifra de pisos públics de titularitat municipal». La normativa que regula l'ús turístic dels habitatges és catalana, però «el registre i control dels pisos és responsabilitat dels Ajuntaments», sentencien.
És per això que la formació encapçalada per Marta Llorens critica «la passivitat del govern municipal a Reus» perquè «tres de cada deu pisos turístics són il·legals». Per als cupaires ha de ser una prioritat perquè «la proliferació sense control de pisos turístics afecta en el preu de l’habitatge, tant en la compra com el lloguer, fins a arribar a situacions que moltes veïnes són expulsades dels seus barris».
La segona proposta que la formació presentarà al plenari és un pronunciament contra la 'Llei Aragonès'. El text reclama que l'Ajuntament insti el Parlament de Catalunya a rebutjar el projecte de llei. El motiu és que, per a la CUP, cal garantir «uns serveis 100 % públics com a motor d’activació econòmica i com l’única via per garantir els drets de les persones».
Consideren que, «en comptes de blindar aquests serveis a la titularitat, gestió i provisió pública, els successius governs de la Generalitat han legislat perquè aquests siguin privatitzats mitjançant diferents fórmules».