Oliver Klein, Lluís Abella, Camí Mendoza, Alejandro Garcia i Cinta Ballesté, en una votació al ple de Cambrils.

El govern de Cambrils aprova la partida per comprar el Celler entre els retrets de l'oposició

Camí Mendoza tira endavant la modificació de crèdit d'1 milió d'euros que incorpora 677.000 destinats a l'adquisició de l'edifici modernista

Important pas endavant per a la compra de l'antic Celler de la Cooperativa per part de l'Ajuntament de Cambrils. El tripartit d'ERC, JuntsxCambrils i l'NMC ha aprovat una partida de 677.000 euros per a la compra de l'immoble modernista. En un plenari extraordinari celebrat aquest divendres, 22 de novembre, l'equip de govern ha aprovat una modificació de crèdit d'1.075.000 euros  que inclou també partides per a l'amortització de deute, l'arranjament de carrers i treballs d'il·luminació. L'oposició en bloc ha mostrat el seu rebuig a la decisió de comprar el Celler, tot al·legant que «hi ha moltes altres prioritats».

Aquests 677.000 euros se sumen als 150.000€ que l'anterior equip de govern ja va reservar en una modificació de crèdit anterior. Segons ha exposat el regidor d'Hisenda de Cambrils, Jaume Gila, els 677.000 euros incorporats ara al pressupost del 2019 corresponen al preu de taxació de l'edifici que han fixat els tècnics municipals.  Els altres 150.000 es destinaran a l'adquisició de tot el material museístic que es troba exposat en el Museu Agrícola a l'interior del Celler i que encara està pendent de taxació per part del consistori.

Camí Mendoza: «Hi ha moltes prioritats, però la cultura i la preservació del patrimoni local també ho són»

En una nova sessió maratoniana que ha durat 5 hores, l'alcaldessa, Camí Mendoza, ha defensat que «és cert que hi ha moltes prioritats, però la cultura i la preservació del patrimoni local també ho són». Així, ha considerat que «l'Ajuntament ha de poder pensar que aquest bé patrimonial que representa la sensibilitat de molts cambrilencs i cambrilenques acabi sent gestionat per l'Ajuntament abans que per un altre».

Imatge de la façana principal de l'antic Celler de la Cooperativa de Cambrils.
El Celler de la Cooperativa es va aixecar el 1921 i des de l'any 1998 acull el Museu Agrícola de Cambrils. | Cedida

Així mateix, Mendoza ha manifestat que encara estan en negociacions amb la Cooperativa Agrícola per tal d'arribar a un acord. Cal recordar que, quan van posar a la venda el Celler fa més d'un any, els propietaris demanaven 1,2 milions d'euros. El consistori, segons ha donat a conèixer avui, no es mourà d'aquests 677.000 euros en què l'han taxat els tècnics de la casa.

En aquest sentit, la batllessa ha exposat que ja s'ha constituït una comissió tècnica entre diferents departaments de l'Ajuntament que han d'elaborar una sèrie d'informes per a que la Generalitat validi posteriorment la compra d'aquest patrimoni.

Dins de la modificació de crèdit aprovada aquest divendres, s'inclouen a banda 137.000€ per a l'amortització anticipada de préstec i altres petites inversions en matèria de millora de carrers i d'il·luminació. Les més destacades són la substitució de lluminàries al passeig marítim de Llevant (90.000€), l'enllumenat de l'avinguda del Mil·lenari (56.000€), la pavimentació d'un tram del camí de Montbrió (44.500€) o la col·locació de la barana a la riera del Regueral (32.000€).

Imatge del regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Cambrils, Jaume Gila.
Jaume Gila, regidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Cambrils, durant el ple d'aquest divendres. | I. Alcalá

La suma total d'aquesta modificació de crèdit prové bàsicament del romanent de tresoreria (813.000€), però també d'algunes baixes de crèdit que s'han reincorporat al pressupost amb inversions financerament sostenibles.

Juan Carlos Romera (Cs): «És increïble destinar aquests diners al Celler amb totes les necessitats que té el municipi»

Des dels partits de l'oposició han rebutjat frontalment aquesta modificació de crèdit. Alhora, han recordat que l'Ajuntament ja va catalogar l'any passat l'edifici com a Bé Cultural d'Interès Local, la qual cosa, creuen, ja garanteix la protecció del Celler. «Més del 72% de les noves incorporacions van a una sola partida, de caràcter urgent i extraordinari. És increïble destinar aquests diners al Celler amb totes les necessitats que té el municipi en matèria de neteja, il·luminació o brossa», ha criticat el portaveu de Ciutadans a Cambrils, Juan Carlos Romera.

Per la seva banda, la socialista Ana López, ha considerat que «hi ha altres prioritats i necessitats molt més urgents que tenen un impacte social i econòmic directe i real en la ciutadania de Cambrils». Així mateix, ha assegurat que no entén que «vostès, avui hagin decidit dedicar tan sols 56.000 euros a reparació de voreres dels més de 2 milions d’euros que hi ha de superàvit».

Imatge d'un plenari a l'Ajuntament de Cambrils.
Imatge del plenari extraordinari celebrat aquest divendres, 22 de novembre, a l'Ajuntament de Cambrils. | I. Alcalá

David Chatelain (PP): «No entenc la fixació per comprar aquest edifici. L'Ajuntament ni es pot ni s'ha de fer responsable de la fallida de la Cooperativa»

Per la seva banda, el regidor del PP de Cambrils, David Chatelain, ha titllat directament l'operació de compra del Celler com «una aberració». El portaveu popular ha afirmat que «no puc entendre la fixació per comprar aquest edifici. Donen a entendre que tenen algun interès especial en la compra del Celler». Així mateix, Chatelain ha recordat que encara hi ha un procediment judicial obert per la fallida de la Cooperativa el desembre de 2015 i ha manifestat que «l'Ajuntament ni es pot ni se n'ha de fer responsable».

Per la seva banda, el regidor no adscrit Joan Maria Artigau (ex de JuntsxCambrils) també ha votat en contra de la modificació de crèdit i ha acusat l'equip de govern d'«inoperància i incapacitat per gestionar el dia a dia». «No és moment de fer segons quines inversions. Cal destinar els diners a alleugerir les butxaques de tots els cambrilencs. Algunes inversions poden esperar», ha reblat.