El premi a la millor òpera prima del Jurat Internacional de Festival REC 2020 ha recaigut en el film 'Mogul Mowgli', del director angloamericà Bassam Tariq. El Jurat de Cineclubs, una novetat de l'edició d'enguany per fer valer la tasca cultural d'aquestes entitats, ha premiat 'Slalom', de la francesa Charlène Favier. Tots dos jurats han fet una menció especial a 'El alma quiere volar', de Diana Montenegro. Finalment, el guardó del Jurat Jove ha estat per 'Gagarine' de Fanny Liatard i Jérémy Trouilh —amb menció per 'Slalom'—, i el premi del públic ha estat per a 'Apples', de Christos Nikous . 'Mogul Mowgli' com a pel·lícula guanyadora tindrà un passi especial aquest dimarts a les vuit del vespre al Teatre de Tarragona.
La millor per pel·lícula de la vintena edició del REC ha estat 'Mogul Mowgli'. Dirigida per l'angloamericà Bassam Tariq, la pel·lícula és una proposta a mig camí entre el cinema musical i el realisme màgic, «gairebé esotèric». «Dinàmica, hipnòtica i exuberant», l'òpera prima de Tariq acumula ovacions des de la seva estrena a la Berlinale i el jurat internacional del REC ha valorat «el relat intel·ligent del director, la recerca de la identitat, la complexa pluralitat de la peripècia narrativa i el retrat ferotge de l'ànima creativa que fa». El film també s'ha destacat com a «referent d'una història tant humana com contemporània». Marina Díaz López, José Cabrera i Estephania Bonnett han format el Jurat Internacional.
La menció especial del Jurat Internacional i del Jurat Cineclubs ha estat per 'El alma quiere volar', de la directora colombiana Diana Montenegro. La pel·lícula, a través d'un únic espai, una casa familiar, «desplega un exquisit i encisador treball de posada en escena» on es reflexiona sobre les pors de tota una generació de dones. El jurat ha valorat el tractament de l'univers femení «amb valentia en la posada en escena i la creació brillant de personatges».
El Jurat de Cineclubs, format per Óscar Iglesias, Ander Gisasola i Pablo Sancho, ha distingit la pel·lícula 'Slalom', dirigida per la francesa Charlène Favier. S'hi ha destacat «una sorprenent i audaç posada en escena» i «un madurat pols cinematogràfic per fer navegar al públic en un remolí de sensacions». El jurat ha remarcat els valors de compromís, «els debats latents de l'actualitat que genera», l'estètica i la posada en escena que «denúncia els abusos en l'esport d'elit i la perfecció plàstica».
El premi del Jurat Jove ha estat per 'Gagarine', de Fanny Liatard i Jérémy Trouilh, un conte «accessible i fresc» de creixement personal i col·lectiu que ha posat als seus directors al mapa del nou cinema europeu. El jurat ha destacat que el film «és difícil de superar, per la manera com desenvolupa la trama en diferents nivells narratius i en els personatges», i la tendresa i emoció del relat. «Amb un ampli espectre de recursos cinematogràfics, els responsables del film despleguen el món oníric del protagonista i la realitat d'una obra fascinant», se subratlla.
També el públic assistent d'aquesta especial edició presencial del Festival REC 2020 ha emès el seu veredicte escollint com la millor pel·lícula del festival 'Apples', del grec Christos Nikous. La pel·lícula se centra en «una impredictible i devastadora pandèmia» que assola el món i provoca amnèsia. 'Apples' s'ha destacat com «una extravagant petita joia», que ja està trucant a les portes de Hollywood. Creada amb «una mirada asèptica molt personal i una cuidada composició visual i fina ironia», el film porta a reflexionar sobre el poder de la memòria, la construcció del jo, l'absurditat de l'existència i la importància d'experimentar la vida en primera persona.
Enguany, més de 2.000 persones han gaudit de la vintena edició del REC, que ha portat al Teatre de Tarragona 21 estrenes i algunes de les millors òperes primes internacionals del panorama cinematogràfic. Amb horaris i aforaments restringits, les xifres es donen com a «bones» sobretot perquè celebrar el festival «ha estat el veritable èxit» en un any complicat. El director del Festival REC, Xavi Garcia Puerto, ha destacat «la qualitat i la visió del món» que han aportat les pel·lícules d'enguany.