Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Concurs de Castells

El món casteller celebra, discretament, 10 anys de Patrimoni Immaterial de la Humanitat a causa de la Covid-19

Valls durà a terme, demà dilluns 16 de novembre, un acte institucional que comptarà amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa

Tot just fa 10 anys que la UNESCO va declarar que el  fet casteller és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El 16 de novembre de 2010, la institució va proclamar-ho des de Nairobi, Kènia, després d’una tramitació que es va anunciar l’any 2007, en el transcurs de la primera Nit de Castells a Valls. En aquell moment, el món casteller va decidir fer pinya una vegada més per aconseguir la distinció amb l’objectiu de projectar-se al món i augmentar el prestigi arreu.

La  plaça del Blat de la capital de l’Alt Camp va ser l’únic indret del país que va seguir, en directe, la proclamació. Per a celebrar-ho, les dues colles dels Xiquets de Valls van aixecar dos pilars simultanis i es va destapar una placa commemorativa  de l'efemèride al mig de la façana de la casa consistorial, al quilòmetre zero de les arquitectures humanes. Una dècada després, els vallencs i vallenques tornen a festejar la declaració.

Tres tòtems i un acte institucional

Així, aquests dies la ciutat actua, una vegada més, com l’autèntic quilòmetre zero  del món casteller. S’han instal·lat tres  tòtems decoratius en les rotondes d'accés a la localitat, amb la llegenda ‘Quilòmetre zero casteller’, i se situaran al costat de les lletres ‘Valls’ que ja estan instal·lades en aquests punts d'interconnexió viària. Tenen unes mides de 3,5 metres d'alt per 2 d'ample i estan fabricats en xapa corten en consonància amb les lletres de la població.

Segons l’equip de govern local, «aquests tòtems creen nous punts de referència del món casteller, esdevenint Valls la  primera localitat  que situa el missatge casteller en tres accessos d'una població». Així, en una ciutat de castells, aquests es respiraran des del mateix moment d'arribar-hi a través de les vies de comunicació.

Pilars de les colles castelleres a la plaça del Blat
Imatge de l'acte a Valls, el 16 de novembre de 2010 | Cedida

Per altra banda, la commemoració del desè aniversari també comptarà amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, el president i cap de colla de la Joves, Roger Estil·les i Jaume Martí respectivament, i el president i cap de colla de la Vella, Albert Pedret i Albert Martínez. Serà en un acte que es durà a terme, demà dilluns 16 de novembre  a la sala de plens de l'Ajuntament, i es podrà seguir en directe pel canal de Youtube municipal a partir de les 13.15 h.

La Coordinadora impulsa una campanya virtual

Malauradament, la  situació sanitària  actual ha impedit celebrar un acte públic amb totes les entitats i organismes vinculats al món casteller. Ara bé, amb la voluntat de recordar aquesta data tan significativa, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona han iniciat una campanya a través de les xarxes socials. 

Així, entre el dissabte 7 i el dilluns 16 de novembre, s’han publicat 10 vídeos  que defineixen els castells a partir de diferents conceptes i els il·lustren a través de les imatges espectaculars que ofereixen les diades castelleres.  Les fotografies són d'Emilio Barruz, Ariadna Brunet, Mireia Comas, Laia Díaz, Lins Griñó, David Oliete, Josep Pont, Laura Rodríguez, Laia Solanellas, Gemma Soldevila, Jon TC, Pere Toda, Pau Venteo i del Centre de Documentació Castellera de Catalunya.

El camí de la UNESCO

La iniciativa per aconseguir el reconeixement es va iniciar amb una declaració solemne de suport per part del Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, l'abril de 2008. Posteriorment, l'Estat Espanyol va assumir la candidatura com a pròpia a proposta de la Generalitat de Catalunya. La demanda es va formalitzar amb la presentació, el 28 d'agost de 2009, a la seu de la UNESCO, a París, del Dossier de Candidatura dels Castells elaborat per la Comissió, elaborat per un seguit d'especialistes castellers d'arreu del territori.

La sala en el moment de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial
Moment de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat | Cedida

A l'acte de la proclamació de 2010 va assistir-hi una delegació catalana encapçalada per l'aleshores president del Parlament,  Ernest Benach, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i en la qual també era el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya Miquel Botella, així com el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, el manresà Ramon Fontdevila.

10 anys després, el fet d'estar inscrits a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat  ha contribuït a aconseguir que la  visibilitat i el prestigi  dels castells, tant a Catalunya com a l'estranger, hagi augmentat espectacularment. Així, els castells han passat, en molt pocs decennis, de ser una pràctica d'àmbit comarcal a obtenir el màxim reconeixement universal, el que atorga l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura.