Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paisatge gelat

El món perd cada any tres vegades el volum de gel emmagatzemat a les glaceres dels Alps

El desgel accelerat a causa de l’escalfament global eleva la fosa de les glaceres a 335 billons de tones de gel per any, que al mateix temps ha augmentat 27 mm el nivell del mar des del 1961

El desgel de les glaceres continentals ha alçat el nivell del mar 27 mm des del 1961 | Cedida

 

L’augment desmesurat de la temperatura del nostre planeta està desfent les capes de gel de Groenlàndia, la Antàrtida y la majoria de les glaceres del nostre món, sense control, alçant perillosament 1 mm per any el nivell dels oceans.

Un equip d’investigació internacional liderat per la Universitat de Zuric, a Suïssa, ha desvetllat mitjançant la revista Nature que hem perdut 9.000 milions de tones de gel des del 1961. Aquest fet ha aixecat el nivell de l’aigua quasi 30 mm en aquestes últimes 5 dècades.

Els majors contribuents van ser les glaceres d’Alaska, seguits pels camps de gel fosos a la Patagònia i les glaceres de les regions àrtiques. Les glaceres als Alps europeus, el Caucas i a Nova Zelanda també van patir pèrdues significatives de gel; però per la seva mida han jugat un paper menor pel que fa a l'augment del nivell mundial del mar.

Els investigadors han reconstruït els canvis de gruix de gel de més 19.000 glaceres

Gràfic que mostra el volum total de gel que s'ha desfet en els últims 50 anys
Gràfic que mostra el volum total de gel que s'ha desfet en els últims 50 anys | Zemp

 

Segons els experts, de les milers de glaceres analitzades amb sondatges in-situ i mitjançant mesures des de satèl·lit, només la regió del sud-est asiàtic ha augmentat la quantitat de gel, amb 199 gigatones de nou gruix. Tot i això, un dels responsables de l’estudi, Michael Zemp, assegura que la pèrdua massiva global de gel ha augmentat considerablement en els últims 30 anys i «cada any es perd 3 vegades el volum de tot el gel acumulat als Alps, que suposa gairebé un 30% del ritme actual de pujada del nivell del mar

Aquesta pèrdua de gel de totes les glaceres correspon aproximadament a la pèrdua de massa de la capa de gel de Groenlàndia, i clarament supera la de l'Antàrtida. Aquest greu fet suposa menys aigua per a les persones i per a l’agricultura, així com una menor disponibilitat d’aigua per general energia hidroelèctrica.