El director del gabinet de la Presidència del govern espanyol, Iván Redondo, ha defensat aquest dijous la gestió de l'Executiu en la crisi del coronavirus i ha acceptat que es podia haver fet «diferent», però creu que amb la informació disponible era «difícil fer-ho millor».
En una compareixença davant la Comissió Mixta Congrés-Senat de Seguretat Nacional, Redondo ha defensat l'actuació del govern espanyol i dels serveis d'informació davant la pandèmia i ha apuntat que la lliçó que es pot extreure d'aquesta crisi és «la humilitat».
Consens per abordar la seguretat nacional
Redondo ha repassat algunes de les mesures adoptades pel Govern per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia, com les moratòries a les hipoteques, els ERTOs o l'Ingrés Mínim Vital. «Es podria haver fet diferent, però amb la informació disponible era difícil fer-ho millor», ha insistit.
En aquest context, el cap de gabinet del president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat en la seva compareixença un consens entre tots els partits per abordar la seguretat nacional i ha convidat als membres de la comissió parlamentària a una reunió el mes de juliol a la Moncloa per estudiar l'assumpte i posar les bases per a una nova Estratègia de Seguretat Nacional, que ha anunciat que el Govern vol tirar endavant enguany malgrat que formalment no estava prevista la seva renovació fins al 2022.
La unitat i la lleialtat salven vides i llocs de treball
Segons Iván Redondo, una de les lliçons que s'ha d'aprendre d'aquesta crisi és «la humilitat de tots» i que «la unitat i la lleialtat salven vides, salven llocs de treball i salven empreses». «És el que necessita Espanya els pròxims quatre anys de legislatura», ha demanat.
I en la seva petició d'humilitat ha recordat unes paraules del president de Múrcia, Fernando López Miras, del PP, el dia 9 de març, mostrant-se en contra de la cancel·lació de grans esdeveniments. «El president de Múrcia no té al seu servei un departament de Seguretat Nacional», li ha respost el portaveu del PP en la comissió, Juan Antonio Callejas.
Les pandèmies, a la cua en l'anàlisi de riscos
Redondo ha presentat davant el Congrés els informes de Seguretat Nacional dels anys 2018 i 2019. En aquest últim s'incloïa per primera vegada una anàlisi dels riscos per a Espanya que situava les pandèmies a la cua de la llista, només per davant de la proliferació d'armes de destrucció massiva.
En aquest sentit, ha recordat que aquest informe és «fill del seu moment» i es va fer «amb la vista» de 2019. A més, ha citat informes similars de països com Regne Unit o els Països Baixos que també situaven les pandèmies com els riscos menys probables per a enguany.
En qualsevol cas, el cap de gabinet de Sánchez ha reconegut que després de la crisi de la Covid-19 «hi ha un abans i un després» en tots sistemes vigilància epidemiològica, malgrat que ja rastrejaven altres epidèmies com l'Ebola, la SARS, la meningitis o el Zika, entre moltes altres.