Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona sorpresa a la platja amb bitllets d'euro flotant al voltant.

Aquesta moneda de 2 euros et podria pagar un viatge al paradís: milers d'euros

L'error en l'encunyació d'una moneda de 2 euros ha multiplicat el valor al mercat de col·leccionistes

Al món de la numismàtica, els errors en la fabricació de monedes poden disparar el seu valor. I és una cosa que pot passar amb qualsevol moneda, incloent-hi les espanyoles.

Tot i això, si en algun moment has viatjat a Lituana, és possible que tinguis aquesta moneda de 2 euros. Emesa el 2021 per commemorar la Reserva de la Biosfera Žuvintas, aquesta petita peça podria finançar unes vacances de luxe si tens la sort de tenir una de les versions defectuoses.

Un disseny que homenatja la natura

La història d'aquesta moneda comença el 2021, quan Lituània va decidir retre homenatge a la Reserva de la Biosfera Žuvintas. Un lloc important ecològic mundial, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

A la moneda, els dissenyadors Eglė Ratkutė i Ernestas Žemaitis van plasmar un paisatge natural en què destaquen diverses espècies d'aus. Com un bitó comú, una busquereta ventafocs i un cigne vulgar.

El motiu, envoltat per les inscripcions "LITUANIA", "ŽUVINTAS" i "UNESCO", reflectia la riquesa de la fauna del lloc, emmarcada per les clàssiques dotze estrelles de la Unió Europea.

Moneda de Lituània amb disseny de fauna i flora en un fons taronja.
Amb aquesta moneda a la butxaca, podries pagar un viatge a les platges de les Illes Canàries | Ebay

Un error que va augmentar el valor

Tot semblava correcte, fins que un error a l'encunyació va canviar la història d'aquesta moneda. En lloc de mostrar la inscripció en lituà que s'hauria de llegir al seu cant, es va produir una confusió a la seca.

I al voltant del 10% de les monedes van sortir amb el cant que normalment porten les monedes letones. En lloc de "Llibertat, Unitat, Prosperitat", la moneda té inscrit "Déu Bendiga Letònia", cosa que converteix aquestes peces en una raresa altament cobejada.

El valor d'aquesta moneda rau en la raresa. Segons els experts, només unes 500 peces van sortir amb aquest error. Això fa que el preu al mercat de col·leccionistes arribi fàcilment als 2.000 euros, un valor impensable per a una moneda d'ús comú.

Aquest tipus d'errors són coneguts com a monedes "mule", on el disseny d'una part de la moneda no coincideix amb el del país. En aquest cas, l'anvers és lituà, però el cant és letó, un error que no va passar desapercebut per als col·leccionistes.

La importància de l'encunyació en flor de cuny

La majoria de les monedes defectuoses van ser encunyades en el que es coneix com a "flor de encuny". Aquest terme fa referència a les primeres monedes que es fabriquen amb un encuny nou. Pel que presenten detalls més nítids i un acabat impecable, cosa que les fa més atractives per als col·leccionistes.

Moneda de 2 euros de Lituània amb disseny de fauna i flora en un fons taronja.
La moneda de 2 euros que et pot cobrir una escapada de cap de setmana | Ebay

Curiosament, moltes d'aquestes monedes en qualitat perfecta van ser adquirides per majoristes o particulars que van poder comprar un màxim de dues unitats al seu moment. El Banc de Lituània va oferir canviar les monedes defectuoses per altres sense l'error, però els que sabien el valor que aquest tipus d'equivocacions sol generar van decidir conservar-les.

On són les monedes ara?

És difícil rastrejar les monedes amb aquest error, ja que probablement van ser adquirides de manera consecutiva pels compradors. Si tens una d'aquestes peces a la teva col·lecció, podries estar sostenint una petita fortuna. Sens dubte, aquest tipus de troballes són les que fascinen els aficionats a la numismàtica.

Si mai et trobes amb una moneda de 2 euros de Lituània de 2021, revisa acuradament el seu cant. Podries estar sostenint una peça que, a causa d'un simple error, n'ha multiplicat el valor fins a nivells insospitats. I qui sap, potser és suficient per finançar les teves properes vacances o alguna cosa més.