Des del final del regnat de Joan Carles I, han passat uns quants anys. No obstant, algunes de les monedes que porten la seva imatge segueixen circulant, però no només com a diners.
Avui dia, poden valer més del que t'imagines. Monedes que abans passaven desapercebudes ara es cotitzen entre col·leccionistes per les seves rareses i els seus errors.
L'error del mundial del 1982
Una de les monedes més buscades és la de 5 pessetes del mundial de futbol d'Espanya del 1982. El més curiós d'aquesta moneda és que no és exactament d'aquell any.
Al seu revers, en una petita estrella, apareix la xifra '80', cosa que la fa diferent. Se la coneix com la moneda de l'error del mundial'. Tot i que al seu anvers té la imatge de Joan Carles I com la de les monedes del 1975, aquesta petita fallada ha elevat el seu valor de forma sorprenent.
En algunes subhastes, aquesta peça ha arribat a preus de fins a 400 euros. Per posar-ho en perspectiva, el valor original era de 0,03 euros. Aquest error l'ha convertit en una joia per als numismàtics.
La curiosa moneda de 50 pessetes de 1990
Una altra moneda amb la imatge del rei Joan Carles I que ha generat molt d'interès entre els col·leccionistes és la de 50 pessetes del 1990. Se l'anomena 'error del pantògraf'.
En una banda es pot veure el rei emèrit, i a l'altra, la bola de l'Expo 92. El que fa especial aquesta moneda és que, a causa d'un error al pantògraf, algunes línies de la bola s'esvaeixen.
Aquesta falla a l'encunyació li atorga un valor especial, i per això s'hi han pagat fins a 70 euros. Un petit detall marcant una gran diferència en el valor d'una moneda.
Errors en l'encunyació: peces úniques
Els errors a les monedes poden multiplicar el valor de manera impressionant. Un exemple clar és la moneda de 5 pessetes de 1975-1978, que va ser encunyada sobre un cospel que no corresponia.
El resultat és que sembla que n'hi falta una part, cosa que la fa única. Per aquesta raresa es pot arribar a pagar fins a 120 euros.
Una altra moneda interessant és la de 5 pessetes del 1975-1979 amb un error de doble encunyació invertida. Aquest defecte li ha atorgat un valor de 75 euros, cosa que demostra que aquests errors són un gran atractiu per als col·leccionistes.
Les monedes commemoratives també tenen lloc
No només els errors fan que les monedes siguin valuoses. Algunes edicions commemoratives del regnat de Joan Carles I també han aconseguit preus interessants.
És el cas de les 200 pessetes del 1987, fabricades per a l'Exposició Nacional de Numismàtica. Aquestes monedes, que es venien en un estoig vermell, tenen uns 25 euros.
Una altra moneda commemorativa és la de 50 pessetes del 1984, que inclou l'escut d'armes personal de Joan Carles I. També es cotitza al voltant dels 25 euros. Això demostra que encara que no tinguin errors, algunes edicions limitades poden tenir un preu superior al valor original.
Al món de la numismàtica, el valor no sempre està determinat pel material de la moneda. També per la seva història, errors i raresa. Monedes que durant anys van passar desapercebudes a les butxaques dels espanyols avui són cobejades peces de col·lecció.
Si tens alguna moneda del regnat de Joan Carles I, val la pena que l'examinis de prop. Podries estar sostenint una petita fortuna sense saber-ho.