Al món de la numismàtica, les antigues monedes de pessetes espanyoles han aconseguit un estatus de tresor. Si bé algunes peces d'1 pesseta poden arribar a subhastar-se per més de 7.000 euros, les monedes de 5 pessetes, conegudes popularment com a "durs", han aconseguit superar àmpliament aquestes xifres. Entre totes, destaca una peça en particular que ha esdevingut la més valuosa de la història.
El preu d'aquestes monedes no és una cosa fixa; depèn de diversos factors, com ara la conservació, l'escassetat i la raresa. En el cas de les monedes de 5 pessetes, els exemplars que tenen més valor solen ser molt difícils de trobar. La majoria ja formen part de col·leccions privades, cosa que les fa encara més exclusives.
La història darrere del dur més valuós
La moneda de 5 pessetes més valuosa de la història va ser encunyada a Madrid durant el regnat d'Alfons XIII. En un moment clau del segle xix. Tot i que no es van fabricar gaires unitats, aquesta peça ha despertat un enorme interès entre els col·leccionistes a causa de la seva raresa i excel·lent estat de conservació.
Aquest exemplar va ser creat l'any 1895, un any peculiar perquè no figura als registres habituals d'encunyació de la FNMT. De fet, segons la Memòria de la Direcció General del Tresor Públic, no hi ha informació sobre monedes de 5 pessetes encunyades oficialment el 1895. Això suggereix que les poques peces que es van fabricar van poder ser proves per a les monedes que sortirien al mercat el 1896.
Característiques que la fan única
La moneda té un diàmetre de 37 mil·límetres i pesa 25 grams, cosa que la converteix en una peça robusta de gran presència. Està fabricada en plata de llei amb una puresa de 900 mil·lèsimes, un estàndard de qualitat propi de l'època.
A l'anvers, la moneda mostra el bust d'Alfons XIII, conegut com el rei nen. El retrat del monarca va ser dissenyat per Gregorio Sellán, i al món dels col·leccionistes aquesta versió és popularment coneguda com “Tupé”, a causa del pentinat que llueix el rei.
La inscripció que envolta el bust resa "PER LA GRÀCIA DE DÉU - 1895 - ALFONSO XIII". Al revers, es pot observar l'escut coronat d'Espanya, amb la llegenda "REI CONST. D'ESPANYA" i el valor facial "5 PESSETES".
Una característica addicional que augmenta l'interès per aquesta moneda són les sigles PGV gravades. Aquestes corresponen als assajadors Felix Miguel Peiró Rodrigo, Antonio García González i Remigio Vega Vega, que van estar a càrrec de supervisar l'encunyació.
El misteri de les monedes de 1895
El fet que no es registressin oficialment monedes de 5 pessetes el 1895 ha generat una gran intriga entre col·leccionistes i experts. L'absència de dades als registres oficials ha donat lloc a la teoria que les monedes són proves, cosa que explicaria la seva escassetat i alt valor.
La majoria de les monedes encunyades durant el regnat d'Alfons XIII van ser creades per a la circulació entre el 1888 i el 1899. Però l'any 1895 hi ha un buit. Aquesta dada ha alimentat el mite al voltant de les poques peces que hi ha i ha incrementat el seu atractiu al mercat.
Un rècord en subhastes
Aquesta moneda de 5 pessetes ha aconseguit xifres impressionants al món de les subhastes. El desembre del 2021, es va vendre un exemplar per 75.000 euros a la casa de subhastes Aureo & Calicó.
Posteriorment, aquest mateix exemplar va ser encapsulat i classificat per l'empresa NGC com a SP62, cosa que significa que va ser identificat com una moneda de prova. Gràcies a aquesta nova classificació, la moneda va tornar a subhastar-se a Mònaco, on va assolir un preu de 80.000 euros, establint un nou rècord.
Per als qui tinguin la sort de posseir-la, es tracta d'un autèntic tresor. Mentre que pels altres, és un recordatori de la riquesa històrica que poden albergar petites peces de metall.