Les monedes antigues han captat sempre l'atenció de col·leccionistes i entusiastes, però poques generen tant interès i valor com algunes peces específiques de l'era de Franco. Les monedes de cinc pessetes, comunament conegudes com a "durs", s'han convertit en autèntiques joies per als numismàtics. Encara que moltes d'aquestes monedes gairebé no valen el preu nominal, hi ha algunes excepcions que han assolit xifres sorprenents en subhastes.
El rècord de les cinc pessetes de Franco
En algunes subhastes, les monedes de cinc pessetes de Franco han arribat a xifres sorprenents. Un exemplar de l'any 1949 (amb estrelles 19-52) es va vendre el 2011 per ni més ni menys que 36.000 euros en una subhasta organitzada per Cayón Subastas. Aquest rècord ha situat aquesta moneda com una de les més valuoses emeses durant la dictadura de Franco.
El valor d'una moneda no depèn únicament de la vostra antiguitat. Hi ha diversos factors que influeixen en el preu, com ara el grau de conservació, l'any d'encunyació, la raresa i l'existència d'errors. Això també aplica a les monedes emeses durant la dictadura de Francisco Franco, un període en què es van produir milions d'exemplars, però només unes quantes arriben a xifres extraordinàries.
Abans de parlar de les monedes de Franco que han disparat el seu valor, cal retrocedir una mica a la història. El dur de plata del 1869 és un dels més cobejats pels col·leccionistes.
Per què? Aquest dur mai va arribar a circular, cosa que el converteix en una peça extremadament rara. Segons experts en numismàtica, el seu valor pot arribar a assolir fins a 40.000 euros, un preu només a l'abast dels col·leccionistes més apassionats.
Quant val les monedes de Franco?
En termes generals, les monedes emeses entre els anys 1950 i 1960 durant la dictadura franquista no tenen un gran valor al mercat. La majoria amb prou feines supera el valor nominal. No obstant això, hi ha una excepció que ha fet que més d'un col·leccionista somiï trobar-ne una en perfecte estat: la moneda de cinc pessetes del 1949.
Què fa que aquestes monedes siguin tan valuoses?
La història darrere de l'encunyació d'aquestes monedes és clau per entendre'n el valor. El 1949, es va decidir fabricar les monedes de cinc pessetes en níquel en lloc de plata.
Els primers exemplars es van encunyar amb la data del 1949 i les estrelles 19-49, seguits per altres amb estrelles 19-50. Tot i això, aquell mateix any, el cost del níquel va superar el valor facial de les cinc pessetes, cosa que va portar a fondre la majoria d'aquestes monedes.
Només uns quants exemplars amb les estrelles 19-51 i 19-52 es van salvar de la fosa. Es diu que entre 12 i 14 monedes de 1952 es conserven avui dia, moltes guardades per col·leccionistes i autoritats de l'època. Aquesta raresa i el context històric fan que aquestes monedes arribin a preus tan elevats al mercat actual.
L'estat de conservació d'una moneda és un altre factor crucial que n'afecta el valor. Una moneda en estat "SC" (Sense Circular) significa que no ha passat per mans de la gent. I es conserva tal com va sortir de la Casa de la Moneda.
Aquest detall pot enormement multiplicar-ne el valor. És el cas del dur del 1949, la raresa i l'excel·lent estat de conservació del qual van ser determinants per assolir els 36.000 euros en subhasta.
No totes les monedes valen una fortuna
Cal destacar que no totes les monedes de l'era de Franco tenen un valor significatiu. De fet, moltes de les monedes emeses els anys posteriors a la dècada de 1950 amb prou feines valen el preu nominal. La diferència entre una moneda comuna i una valuosa rau en factors molt específics, com els esmentats anteriorment.
Per a aquells interessats en el món de la numismàtica, col·leccionar monedes pot ser una activitat no només fascinant, sinó també potencialment rendible. Les monedes com el dur del 1949 demostren que, amb una mica de coneixement i sort, és possible trobar autèntics tresors.