El món de la numismàtica és ple de sorpreses. Monedes que, a simple vista, podrien semblar insignificants, es converteixen en veritables joies per als col·leccionistes. En aquest sentit, la pesseta, la moneda que va circular a Espanya durant més d'un segle, continua sent objecte de desig al mercat.
Tot i que ja no forma part de les nostres carteres des de l'arribada de l'euro l'any 2002, algunes pessetes han esdevingut autèntics tresors. Entre totes, la moneda d'1 pesseta del 1869 s'emporta el palmell, amb una valoració que pot arribar a superar els 7.000 euros.
Quina és la pesseta més valuosa?
En mil vuit-cents seixanta-nou, es van encunyar dues versions de la moneda d'1 pesseta. Totes dues en plata de llei de vuit-centes trenta-cinc mil·lèsimes, amb un diàmetre de vint-i-tres mil·límetres i un pes teòric de cinc grams. Aquestes dues monedes són molt semblants, però tenen petits detalls que les diferencien, tant en el disseny com en el valor al mercat.
La primera d'aquestes monedes va ser emesa durant el govern provisional de l'època. De fet, porta inscrit el terme "GOVERN PROVISIONAL" al seu anvers, envoltant la figura que personifica Hispània, recolzada sobre els Pirineus. La segona versió de la pesseta, fabricada després de l'aprovació de la Constitució, reemplaça aquesta inscripció per la paraula ESPANYA.
Tot i que les dues monedes comparteixen el mateix disseny a l'anvers i al revers, el nombre d'exemplars encunyats marca una clara diferència. De la primera moneda, amb la llegenda "GOVERN PROVISIONAL", se'n van emetre al voltant de set milions de peces.
En canvi, de la segona versió, amb la paraula "ESPANYA", només es van encunyar unes tres-centes seixanta-set mil unitats. Això la converteix en una moneda molt més rara i, per tant, més valuosa.
Un disseny inspirat a l'antiga Roma
Les dues versions d'aquesta moneda d'1 pesseta de mil vuit-cents seixanta-nou tenen una característica molt particular. El disseny de la personificació d'Hispània recolzada sobre els Pirineus està inspirat en les monedes que es van encunyar durant l'imperi de l'emperador Adrià. Aquest detall històric afegeix un valor addicional a aquestes peces, més enllà del seu preu al mercat.
Al revers de les dues monedes trobem l'escut d'Espanya, un altre element que comparteix el mateix disseny a les dues versions. A més, porten inscrites les sigles "SNM", que corresponen als noms de Donato Álvarez Santullano, Rafael Narváez i Ángel Mendoza Ordóñez.
Una moneda amb història i valor
La pesseta pot haver desaparegut de les nostres vides quotidianes. Però el seu llegat segueix viu a les cases de subhastes i a les col·leccions dels apassionats de la numismàtica. La moneda d'1 pesseta de mil vuit-cents seixanta-nou és un exemple clar de com una petita peça de metall pot tenir un valor històric i monetari incalculable.
Per als col·leccionistes, tenir una d'aquestes monedes no és només una qüestió de diners, sinó també de tenir un tros d'història d'Espanya. Cada moneda té una història per explicar, i els qui en tenen poden sentir-se orgullosos de ser part d'aquest relat.