T'imagines que una moneda antiga d'1 pesseta pugui finançar part del teu proper cotxe? No parlem de qualsevol moneda, sinó una peça d'Alfons XII. I és que avui podria superar els 3.500 euros en subhasta. Si tens la fortuna de tenir-ne una a casa, podries estar a punt de descobrir un petit tresor.
La pesseta d'Alfons XII: un rei a la numismàtica
Alfons XII va ser un monarca que va governar a Espanya des de mitjans de la dècada dels setanta del segle XIX fins als primers anys dels vuitanta. Durant el seu regnat, es van encunyar dues versions de monedes de 1 pesseta. Totes dues de plata i amb característiques que les fan avui valuoses per als col·leccionistes.
La primera versió de la moneda d'1 pesseta amb Alfons XII mostrava un retrat del rei encara jove. Aquesta moneda va ser encunyada el 1876 i encara que no és la més valuosa de les pessetes, ha arribat a assolir un preu significatiu de 700 euros en subhastes. Tot i això, és la segona versió la que s'emporta els aplaudiments al món numismàtic.
La pesseta del 1881: petita però poderosa
La moneda que realment desperta l'interès dels col·leccionistes és l'emesa el 1881. Amb un Alfons XII ja més adult, lluint barba i bigoti. Aquesta pesseta, feta de plata amb una puresa del 83,5% i un pes de cinc grams, ha protagonitzat subhastes on ha arribat a xifres impressionants.
Una de les raons per què aquesta moneda és tan especial és el seu disseny detallat. A l'anvers, mostra el retrat del rei envoltat per la llegenda "Alfons XII per la G. de Déu", juntament amb l'any d'emissió i dues estrelles.
Al revers, l'escut coronat d'Espanya apareix flanquejat per les columnes d'Hèrcules, amb la inscripció "Rey Constl. d'Espanya" i la denominació d'"Una pesseta".
El valor dels detalls
El que fa que aquesta moneda sigui tan cobejada entre els col·leccionistes no és només la seva antiguitat. També certs detalls únics en el seu disseny i tiratge.
Les sigles 'MSM', que apareixen al revers, corresponen als noms de Mauricio Morejón Bueno, Pablo de Sala Gabarrell i Ángel Mendoza Ordóñez. Tres responsables de l'encunyació de monedes en aquella època.
Tot i que se'n van emetre gairebé 800.000 unitats, no totes es conserven en bon estat. Aquelles que han mantingut la qualitat intacta amb el pas dels anys són les que poden assolir els preus més alts en subhastes.
Un tros d'història que pot canviar el futur
L'atractiu de les monedes antigues rau no sols en el seu valor econòmic, sinó també en la història que comporten. La pesseta d'Alfons XII és un tros de la història d'Espanya. I encara que ja no s'utilitza com a moneda de curs legal, la seva importància al món del col·leccionisme segueix vigent.
Si mai trobes una d'aquestes petites peces de plata, no la subestimis. Podria ser el teu bitllet per a un petit luxe o una gran inversió.