Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pastisseria de Reus coronavirus

Mones de segona Pasqua: l’altra oportunitat per a les pastisseries tarragonines que ha tingut poc èxit

En la majoria de casos, la incidència de la campanya ha estat baixa

Pastisseria de Reus coronavirus
Les pastisseries adopten les mesures sanitàries d'antenció al públic | Laia Solanellas
 

El confinament, les mesures sanitàries estrictes i l’Estat d’Alarma decretat durant la Setmana Santa d’enguany van aigualir, en bona part, la campanya de les mones de Pasqua  que molts padrins i padrines compren als seus fillols. Per aquest motiu, amb la celebració de la segona Pasqua també anomenada Pentecosta, algunes pastisseries i forns de la demarcació de Tarragona  han volgut repescar la tradició per tal de no perdre una segona oportunitat per a fer rutllar el negoci.

El seguiment  de la iniciativa, no obstant això, ha estat desigual, minoritari i amb poca incidència  en la facturació. Així, tot i que en un primer moment es creia que la proposta causaria furor entre els establiments del sector, finalment només uns pocs obradors han decidit fer-se seva la iniciativa. A més, en la majoria de casos, la realitat ha estat lluny d’aconseguir l’estampa dels aparadors plens de  figures de  xocolata i pastissos  de fruita i mantega, i l’estratègia s’ha basat fer la difusió de la campanya per les xarxes socials i sempre sota encàrrec.

Poca incidència en les vendes

Una de les pastisseries que ha dut a terme la campanya de la mona en aquests paràmetres aprofitant la segona Pasqua, ha estat la Pastisseria Valls, coneguda a la capital de l’Alt Camp com a ca les Taronges, al carrer de Sant Antoni. El Roger Vallvè, l’actual propietari, explica a TarragonaDigital que enguany el seu  establiment  no va posar a la venda les típiques mones i les figures de xocolata fins aquesta passada setmana «amb la finalitat preservar la salut  i la seguretat  dels treballadors i també dels clients, ja que les condicions a principis d’abril, amb la data tradicional, no eren les favorables ni tampoc sortia a compte».

Sobre la valoració que fa de la campanya d’ara, detalla que ha estat anecdòtica i que «s’ha dut a terme pel simple fet que si algú s’havia quedat amb les ganes de menjar la mona, ara ho ha pogut fer, ja que alguns clients ens ho van demanar». Amb tot, estima que el volum de vendes  d’aquests dies, en comparació amb les d’una època habitual, ha estat simbòlic i no supera l’1%, ja  que ha tingut poca incidència.

Mona de Pasqua
Els obradors s'afanyen a agafar els últims encàrrecs | Laia Solanellas

«Ha sigut una campanya molt dolenta»

«No ha sigut per tirar coets, però alguna se n'ha venut, explica Ramon de la Fuente, del Forn Huguet de Reus. Sentencia que «l'any ja va ser fatal a la primera Pasqua; ara hem fet alguna figura nova, però molt poca cosa». En el seu cas, de fet, «com que vam fer repartiment a domicili encara vam fer alguna cosa, però ha sigut una campanya molt dolenta».

Considera que, en general, a tot el sector s'ha produït la mateixa situació, o fins i tot pitjor. «Molts pastissers no van ni obrir perquè a més tenien tothom en un ERTO», apunta. Conscient que adaptar-se a les circumstàncies no és fàcil ara ni ho era per Setmana Santa, també considera que s'hauria pogut fer més des del Govern.

«Jo em pensava que, des de la  Generalitat de Catalunya, es mouria una mica més pel que fa a la publicitat; l'Ajuntament de Reus va fer una campanya a les xarxes socials i jo em pensava que la Generalitat faria alguna cosa semblant a la que es va fer per les llibreries per Sant Jordi amb la campanya per encomanar llibres», exposa. Admet, també, que tot i que hauria pogut servir per acabar d'arreglar la campanya, la situació d'enguany ha sigut molt complicada.

«La segona Pasqua no ha sigut res de l'altre món»

Per la seva banda, a la ciutat de Tarragona, la segona Pasqua també s'ha dut a terme amb un perfil molt baix. Alguns establiments històrics de Tarragona, com ara la pastisseria Trill  o la Conde, han fet un esforç per poder tenir mones per una data assenyalada com aquesta. Des de la Trill han fet públic que enguany, «i de manera excepcional», «celebrem la segona Pasqua perquè tots els vostres fillols i filloles tinguin l'oportunitat de tenir la mona de Pasqua i que no han pogut gaudir en el seu moment» «Us animem a celebrar la festivitat al voltant d'un  pastís  molt tradicional,  'La Sara', o bé d'una mona de pa de pessic i de xocolata».

  

Josep González, al capdavant de la pastissera Conde, ha aprofundit en la mateixa línia: «la segona Pasqua no ha sigut res de l'altre món, però ja ho esperàvem això. Volíem oferir a la nostra clientela la possibilitat de poder celebrar aquesta festa i per això hem fet algunes mones i algunes figures de xocolata».

«Ho hem fet per fer bullir l'olla», ha afegit González. «La primera Pasqua va anar molt bé i aquesta, econòmicament no ha servit, però no estic descontent d'haver-la fet. A la vida hi ha coses més importants que els diners» ha reblat aquest pastisser del carrer Comte de Rius de Tarragona.

Mona de Pasqua
Les mones poden ser de diverses varietats | Laia Solanellas