Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les germanes clarisses Mercè, Teresa i Núria amb una capsa de galetes d'avellana

Les germanes clarisses de Reus, cinc anys fent de la rebosteria la seva especialitat

El seu producte estrella són les galetes d’avellana i aquest pròxim Nadal elaboraran un nou dolç de taronja i xocolata

Les germanes clarisses Mercè, Teresa i Núria amb una capsa de galetes d'avellana
Les germanes clarisses Mercè, Teresa i Núria amb una capsa de galetes d'avellana | Adrià Morte

 

Ara farà cinc anys, les germanes clarisses del monestir de Santa Clara de Reus van decidir substituir les labors de costura, planxa i brodat per l’elaboració de galetes de diferents sabors. Les germanes Teresa, Núria i Mercè treballen cada setmana, de dilluns a dijous des de les 9.15 i fins a les 13.00 hores, a l’obrador que van habilitar a l’antic galliner del recinte eclesiàstic. «Aquest setembre passat hem tingut molta feina ja que vam tenir moltes comandes i pràcticament no hem parat», indiquen mentre elaboren una nova fornada de galetes. Les germanes produeixen cada dia una mitjana d’entre400 i 500 dolços  i reconeixen estar «molt contentes» per la demanda que tenen entre la ciutadania.

[predef]reus-144[/predef]

  

El projecte es va iniciar quan es van adonar que les tasques de costura, planxa i brodat s’acabaven i alhora no les realitzaven de la mateixa manera com les germanes més grans, amb més experiència. «Volíem una feina en la qual ens poguéssim organitzar  i vam pensar a fer un obrador de dolços», explica la germana Teresa, ajudada cada dia per la Núria i la Mercè. 

Actualment, al monestir de Santa Clara de Reus hi conviuen unes 10 germanes, tres de les quals la Teresa, la Núria i la Mercè s’encarreguen d’elaborar les galetes. La resta es dediquen a realitzar tasques com fer el dinar, atendre la porteria o altres labors de la llar.

Les galetes d'avellana són el producte estrella de les germanes clarisses
Les galetes d'avellana són el producte estrella de les germanes clarisses | Adrià Morte

Dolços per a tots els gustos

Les monges clarisses elaboren cinc tipus diferents de galetes: avellana, taronja, xocolata, integral amb panses i anís. De tots els dolços, el producte estrella són les galetes de pasta d’avellana: «És una recepta que vam crear nosaltres després de fer diverses proves i estem molt contentes perquè han tingut molt èxit. A més, l’avellana és un producte típic de Reus». 

Les germanes s’encarreguen de tot el procés de producció: des de l’elaboració fins a encapsar les galetes. Els dolços es poden comprar en diferents punts del territori. A Reus els punts de venda es troben al mateix monestir de Santa Clara, al Santuari de Misericòrdia, al Colmado Giner, al Colmado Baró i a la Llibreria Catòlica. A Tarragona, només es venen a la botiga del museu de la Catedral encara que volen ampliar els punts de venda tarragonins i, finalment, les galetes també es venen al monestir de Poblet.

Per una altra banda, també assenyalen que a banda del consum propi, moltes persones compren les galetes per fer un regal i inclús hi ha hagut gent que les ha adquirit per enviar-les a l’estranger com ara al Japó o al Regne Unit.

Els dolços de les clarisses es poden adquirir en diversos punts del territori
Els dolços de les clarisses es poden adquirir en diversos punts del territori | Adrià Morte

«Per Nadal sempre mirem de fer cada any un producte especial. Enguany, farem unes galetes de taronja, que habitualment ja elaborem, però una meitat estarà banyada de xocolata», avança la germana Teresa a TarragonaDigital. Tots els dolços estan fets de manera artesanal, amb productes naturals i sense cap conservant, additiu o colorant.

«Vaig aprendre a fer rebosteria amb un curs per internet»

Les germanes Teresa, Núria i Mercè elaboren les galetes amb una destresa impecable, com si les haguessin fet tota la vida. Malgrat això, la realitat és una altra. «Vaig aprendre a fer rebosteria amb un curs per internet», explica la germana Teresa. A partir d’aquí, i mentre s’anava adaptant l’obrador, van realitzar diverses proves, aprofitant les pràctiques del curs, fins que van trobar les quatre receptes inicials per començar a produir dolços. «Després d’un any vam decidir fer la galeta d’avellana, una recepta nostra, i al Nadal següent ja la vam treure».

La germana clarissa Teresa comprovant una fornada de galetes
La germana clarissa Teresa comprovant una fornada de galetes | Adrià Morte

La tradició de dur ous a Santa Clara

La tradició diu que portar ous a Santa Clara ajuda al fet que faci bon temps el dia del casament. Avui dia, moltes persones continuen realitzant aquesta ofrena a les germanes amb l’objectiu que resin perquè faci bon temps en el dia de la cerimònia. De fet, les germanes expliquen que «molta gent porta ous, sobretot els dies que hi ha previst pluja» i que «ho tenim en compte amb la pregària desitjant que la parella sigui feliç i estigui il·lusionada com al principi».

Per una altra banda, assenyalen que la tradició s'ha estès a més enllà i hi ha gent que porta ous per desitjar bon temps en tota mena d'esdeveniments com ara Festes Majors, partits de futbol o altres celebracions.

Imatge del monestir de Santa Clara de Reus, lloc on conviuen les germanes clarisses
Imatge del monestir de Santa Clara de Reus, lloc on conviuen les germanes clarisses | Adrià Morte