Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Presentació de Montblanc Vila Gitanera 2020.

Montblanc serà ‘Vila Gitanera de Catalunya 2020’ i acollirà una multitudinària trobada amb 800 balladors

La fita coincideix amb l’any la de recuperació del Ball de Gitanes a Montblanc. La capital de la Conca de Barberà s’omplirà de celebració durant un cap de setmana

Presentació de Montblanc Vila Gitanera 2020.
La celebració tindrà lloc els dies 3 i 4 d'octubre. | Júlia Giribets

Aquest divendres s’ha anunciat que Montblanc esdevindrà aquest any la capital dels Balls de Gitanes, ja que ostentarà el títol de ‘Vila Gitanera de Catalunya 2020’. Això implica que la vila acollirà la Trobada Nacional de Balls de Gitanes, els dies 3 i 4 d’octubre, un multitudinari esdeveniment on s’espera acollir unes 800 persones.

En anys anteriors, aquesta celebració s’ha fet a Perpinyà, l’any 2017; a Begur el 2018 i a Calella el 2019. «Som afortunats d’acollir aquest esdeveniment per primer cop a les comarques de Tarragona», ha expressat la regidora de Cultura i Festes, Judit Pere. A més, «ens satisfà que coincideixi amb la recuperació del Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc», ha afegit.

Ja s’ha definit, a grans trets, la programació d’aquests dos dies festius. Així doncs, el dia 3 d’octubre hi haurà una ballada a la plaça Major de Montblanc amb colles del Camp de Tarragona. L’endemà, el dia 4, hi haurà l’acte central, amb la trobada d’uns 800 balladors procedents d’una vintena de colles d’arreu de Catalunya a la plaça de Sant Francesc i amb un dinar de germanor.

També s’ha demanat la col·laboració del Seguici Popular de Montblanc per a la trobada i la complicitat de la Unió de Botiguers i Comerciants  perquè puguin lluir als seus aparadors vestits d’aquests balls durant els dies previs, per anar escalfant motors.

«Danses vigents, vives, alegres, vistoses i vigoroses»

Per la seva banda, el president de l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès, Llorenç Solà, ha mostrat la seva satisfacció per poder celebrar la trobada a Montblanc, perquè «els balles de gitanes d’aquí i els del Vallès són dues branques del mateix arbre, amb les mateixes arrels ancestrals», ha dit.

En aquest sentit, ha volgut fer un repàs a l’origen d’aquests balls, que eren «danses rituals per celebrar que acabava l’hivern o per invocar noves collites».

A més, ha explicat que són danses «vigents, vives, alegres, vistoses i rigoroses», ja que s’han adaptat als nous temps, celebraven l’arribada de la primavera, els colors dels vestits són molt vius i s’ha d’estar en bon estat de salut per a ballar-les, «ja que són danses mogudes, es ballen des de petits i fins que el cos aguanti».

Per la seva banda, el Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc  segueix amb els preparatius per tal de recuperar aquesta dansa i estrenar-la durant les pròximes festes de Sant Maties. Segons apunten, ja tenen gairebé el ball creat i els vestits ja estan en marxa.