Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Magí Llavería i Laura Escolà (a l'esquerra de la foto) han arribat molt alt en les curses d'orientació.

«Observar, buscar i córrer», dos montblanquins als mundials de curses d’orientació

Magí Llaveria i Laura Escolà porten una trajectòria ascendent en el món de les curses d’orientació, un esport minoritari que els ha dut als campionats mundials d'aquesta modalitat

Magí Llavería i Laura Escolà (a l'esquerra de la foto) han arribat molt alt en les curses d'orientació.
Magí Llaveria i Laura Escolà (a l'esquerra de la foto) han arribat molt alt en les curses d'orientació. | Cedida

 

«És com una cursa de muntanya però enganxa molt més, ja que has d'observar, veure i llegir tot el que tens al voltant per arribar a un punt i quan hi arribes és com un petit premi. Corres pel mig del bosc, estàs en contacte amb la natura i et sents autosuficient». Així descriu el que se sent en fer una cursa d'orientació la montblanquina Laura Escolà.

Les curses d’orientació són carreres individuals o col·lectives cronometrades on els participants compten amb l’ajut d’un mapa que indica certs punts o controls per on s’ha de passar.  A part de l'exercici físic, els corredors també exerciten la ment i, com el seu nom indica, el sentit de l'orientació i les estratègies. Tot, en el menor temps possible. 

La Laura Escolà va començar en aquest món per provar una cosa diferent i ara es prepara pel mundial de 'rogaines' amb la selecció catalana absoluta, que es durà a terme a La Molina el 28 de juliol. Pels qui no estiguin familiaritzats amb aquest esport tan específic, 'rogaines' és una modalitat de les curses d'orientació «on tries el camí a seguir segons els punts que vols aconseguir, cada fita té un valor i guanya qui més punts té en un període determinat de temps», aclareix la Laura. 

Com ella, el Magí Llaveria, també de Montblanc, també participarà en el mundial del juliol. Ell, a més, serà present al Mundial individual que es disputarà del 4 al 13 del mateix mes a Riga (Letònia).

Laura Escolà durant una de les curses d'orientació on ha participat.
Laura Escolà durant una de les curses d'orientació on ha participat. | Cedida

En Magí i la Laura no es coneixien fins que les curses d’orientació els van unir. La trobada va ser a Prades en una cursa de la Copa Catalana i «des d’aleshores viatgem a tot arreu junts fent curses», diu la Laura.

Com li passa a la Laura, el Magí ‘s’ha enganxat’ a fer curses d’orientació «sempre buscant la superació personal i al final ens coneixem tots i ens expliquem com van les curses i quins camins hem triat», explica ell.

Un esport poc estès a la Conca de Barberà

Tot i que la pràctica de curses d’orientació cada cop és més coneguda, és un esport poc practicat a la Conca de Barberà, com a mínim pel que fa a la competició. «Nosaltres estem competint gairebé cada cap de setmana i coneixem gent que ens hem trobat en diverses curses per aquí a prop, però no som molts», expliquen els corredors.

Tot i això, la trajectòria d’aquests dos esportistes no ha fet més que créixer des que es van iniciar en aquesta modalitat de cursa.  L’any passat van quedar primers de la Lliga Penedès d’Orientació  i també a la Lliga Trail Running Series orientació de Lleida i al Circuit Català de Roagines.

Pel que fa al Magí,  va quedar 6è d’Espanya en relleus mixtes i va participar al Jukola 2018,  que és la competició per relleus més important i coneguda a escala mundial.

«Si vas en la direcció incorrecta, de ben poc et servirà córrer»

Els entrenaments per poder participar i arribar ben lluny en aquest esport no només contemplen ser ràpid i córrer molt, sinó que la ment també juga un paper molt important. És per això, que preparen les competicions fent curses de muntanya, però també han de practicar la lectura del mapa, la qual cosa va estretament lligada amb el fet de córrer quan estan competint.

Magí Llaveria durant una de les curses d'orientació.
Magí Llaveria durant una de les curses d'orientació. | Cedida

En aquest sentit, la part mental també necessita el seu entrenament. «Alguns dimecres vaig a Tarragona amb la gent del Club Montsant Orientació que preparen entrenaments més tècnics de cara la lectura del mapa, perquè és la part més important de la cursa, si corres en la direcció incorrecta de ben poc et servirà córrer molt ràpidament», explica la Laura.

L'esforç i el sacrifici que suposa estar a l'altura d'aquesta mena d'esport es posarà a prova el mes de juliol als mundials, però la il·lusió és màxima. Ara, en Magí i la Laura es troben a Dinamarca corrent la DanishSpring, unes curses 'premundials' on molts corredors aprofiten per assistir-hi i preparar-se pels mundials com ho estan fent aquests dos montblanquins.