Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Panoràmica de les muntanyes de la serra de Montsant i un infant dalt del cingle

El Montsant, escenari del primer documental català per conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat

Eduard Punset participa en aquest film que busca emocionar el públic

Panoràmica de les muntanyes de la serra de Montsant i un infant dalt del cingle
Panoràmica de les muntanyes de la serra de Montsant i un infant dalt del cingle | ACN

 

El Parc Natural de Montsant és l’escenari escollit de la primera pel·lícula documental produïda a Catalunya per conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat que afecta el planeta. El film defuig dels missatges apocalíptics i paisatges desolats i construeix una història emocionant al voltant de la somereta del Montsant, un insecte endèmic del parc, descobert el 1897 pel zoòleg tarragoní Longí Navàs, segons fonts del Govern.

«Someretes al Cap» és la primera producció audiovisual catalana centrada en la crisi ecològica mundial, que es presenta amb un estil propi, lluny del clàssic documental científic. Produïda per la Societat Catalana de Ciències per a la Conservació de la Biodiversitat (BIOSCICAT) i MN Films, la pel·lícula, que barreja gènere documental i ficció, compta amb el suport del Parc Natural de Montsant, que ha col·laborat mitjançant suport tècnic i logístic durant les campanyes de filmació.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

«Només podem lluitar per allò que estimem»

També hi han col·laborat la Fundació Biodiversitat, la Diputació de Tarragona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i Casanova Foto. L’objectiu del documental és emocionar el públic, amb la convicció que «només podem lluitar per allò que estimem». La idea és «revifar vincles emocionals que poden esdevenir cabdals a l’hora de revelar-nos davant la idea de ferir la natura».

El divulgador científic Eduard Punset és l’encarregat de presentar un univers màgic i captivador a partir de la seva infantesa, per mostrar «l’emoció d’un nen davant d’un ésser viu irrepetible»: la somereta de Montsant, una espècie que ha esdevingut una icona de la conservació biològica a Catalunya.

Primer pla d'un infant observant amb una lupa una somereta dalt d'un arbre
Primer pla d'un infant observant amb una lupa una somereta dalt d'un arbre | ACN

 

La somereta del Montsant, una espècie única

Precisament, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Parc Natural de Montsant, amb el suport de la Diputació de Tarragona i el BIOSCICAT, està impulsant la conservació de la somereta amb diverses accions, entre les quals es troba una línia de diagnosi i divulgació desenvolupada durant més de cinc anys. En aquest sentit, des del 2014 s’han invertit més de 44.000 euros en accions d’investigació, recerca, i difusió d’aquesta espècie en perill d’extinció.

La pel·lícula, que barreja el gènere documental i la ficció, està sent íntegrament rodada dins l’àmbit del Parc Natural de Montsant, i vol constituir un homenatge al seu paisatge, per donar-lo a conèixer dins i fora de Catalunya. Compta amb la implicació directa d’un equip de més de vint persones i la seva estrena i distribució està prevista per diferents mitjans —televisions, sales de projecció i festivals.

Et pot interessar: